Kako izgleda pregled vaskularnog hirurga?

Kao ključan korak u dijagnostikovanju i lečenju različitih oboljenja krvnih sudova navodi se pregled vaskularnog hirurga. Vaskularni sistem, koji obuhvata arterije, vene i limfne sudove, svakako igra vitalnu ulogu u transportu krvi, ali i kiseonika i hranljivih materija do svih delova tela. I zato, kada se jave problemi u ovom sistemu, posledice mogu biti ozbiljne, pa čak i opasne po život. 

Upravo zato je važno prepoznati simptome koji ukazuju na potrebu za konsultacijom sa vaskularnim hirurgom i blagovremeno zatražiti pomoć.

Ukratko, vaskularni hirurzi su specijalisti koji se bave dijagnostikom i lečenjem širokog spektra vaskularnih oboljenja, počev od proširenih vena i ateroskleroze, pa do aneurizmi i tromboze. Često koriste različite dijagnostičke metode, uključujući ultrazvuk, angiografiju i kompjuterizovanu tomografiju, a sve kako bi precizno utvrdili uzrok problema i preporučili najefikasniji tretman. Lečenje u osnovi može uključivati medikamente, preporuke o promeni životnog stila, ali i minimalno invazivne procedure ili hirurške intervencije.

Najvažnije je znati da je pregled vaskularnog hirurga bezbolan i neinvazivan postupak koji obično traje oko 30 do 60 minuta. Tokom pregleda, hirurg će obaviti detaljan razgovor sa pacijentom, uzeti anamnezu i obaviti fizički pregled. Ukoliko je potrebno, vaskualrni hirurg će preporučiti dodatne dijagnostičke testove, a kako bi se potvrdila dijagnoza i odredio najbolji način lečenja.

Ukoliko živite u glavnom gradu naše zemlje ili okolini, a imate simptome koji ukazuju na moguće vaskularno oboljenje, možete se obratiti nekoj od renomiranih klinika ili bolnica, u kojima može da vas pregleda vaskularni hirurg u Beogradu i utvrdi koji je probme u pitanju, te preporuči dalji tok lečenja, odnosno odgovarajuću terapiju. 

Vaskularna hirurgija

Najjednostavnije bi bilo reći da je vaskularna hirurgija grana medicine,  koja se osim dijagnostikom, bavi takođe i lečenjem bolesti krvnih sudova, to jest kako arterija i vena, tako isto i limfnih sudova. 

Ukratko, vaskularni hirurg u Beogradu može da pomogne osobama koje se susreću sa nekim od sledećih oboljenja ili stanja:

 • ateroskleroza 
 • aneurizma 
 • proširene vene
 • tromboza
 • limfedem
 • periferna arterijska bolest

Simptomi zbog kojih se treba javiti vaskularnom hirurgu

Kako postoje brojna oboljenja koja može dijagnostikovati vaskularni hirurg u Beogradu , tako isto postoje i brojni simptomi koji su svojevrstan alarm za obraćanje ovom stručnjaku. Neki od najčešćih simptoma su:

 • bol u nogama prilikom hodanja ili mirovanja može biti znak periferne arterijske bolesti
 • oticanje nogu može da ukazuje na proširene vene ili trombozu, recimo
 • promene na koži mogu biti znak problema sa cirkulacijom
 • hladnoća u stopalima ili šakama može da ukazuje na to da postoji suženje arterija
 • utrnulost ili peckanje u ekstremitetima su simptomi koji mogu biti znak oštećenja nerava usled loše cirkulacije
 • vrtoglavica ili nesvestica mogu da ukazuju na to da postoji suženje karotidnih arterija, koje snabdevaju mozak krvlju
 • bol u grudima može biti znak angine pektoris ili srčanog udara, koji su hitna stanja koja zahtevaju momentalnu medicinsku pomoć

Ukoliko osećate bilo koji od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite lekaru. Rana dijagnostika i lečenje mogu sprečiti ozbiljne komplikacije i poboljšati kvalitet vašeg života.

Vaskularni hirurg u Beogradu

Beograd, kao glavni grad Srbije, nekako i očekivano, nudi širok spektar medicinskih usluga, uključujući i one koje se odnose na vaskularnu hirurgiju. Samim tim u glavnom gradu naše zemlje postoji i veliki broj iskusnih i stručnih vaskularnih hirurga koji rade u renomiranim klinikama i bolnicama.

U tom smislu je važno napomenuti da će svaki vaskularni hirurg u Beogradu pacijentima pružiti kompletnu dijagnostiku i lečenje svih vaskularnih oboljenja, koristeći najsavremenije metode i tehnologije. Naravno da će posle pregleda dati i savete o prevenciji vaskularnih bolesti i pomoći pacijentu da održi svoje krvne sudove u najboljem mogućem stanju.

Pregled vaskularnog hirurga u praksi

Mnogi koji se susreću sa problemima, koje tretira vaskularni hirurg u Beogradu, imaju želju i da prethodno dobiju sve potrebne informacije o tome kako izgleda pregled ovog stručnjaka. U tom smislu nema nikakvog razloga za strah, prosto zato što se radi o pregeldu koji je, zapravo potpuno bezbolan. 

Pregled obično počinje razgovorom o simptomima, te o istoriji bolesti i faktorima rizika za vaskularne bolesti kod konkretnog pacijenta. Zatim vaskularni hirurg pokušava da pribavi informacije od pacijenta o njegovim navikama i načinu života, posle čega sledi fizički pregled, tokom kojeg će hirurg pregledati noge, ruke i druge delove tela pacijenta, a kako bi procenio stanje krvnih sudova.

Ukoliko vaskularni hirurg u Beogradu posumnja na neko vaskularno oboljenje, može preporučiti dodatne dijagnostičke testove, kao što su recimo CTA ili kompjuterizovana tomografija angiografija, te angiografija ili magnetna rezonanca. 

Nakon što pregleda rezultate testova, vaskularni hirurg u Beogradu će pacijentu detaljno saopštiti i dijagnozu, te mu preporučiti najbolji način lečenja. Lečenje može uključivati medikamente, ali i minimalno invazivne procedure ili hirurške intervencije, kao i preporuke o promeni načina života.

Treba napomenuti i to da vaskularni hirurg u Beogradu  ne iziskuje nikakvu naročitu pripremu pacijenta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget