Kako izabrati dobrog zubara za decu?

Kako je generalno jedan od najčešćih strahova kod ljudi zapravo strah od zubara, onda treba na vreme pripremiti decu na zubare. Taj strah se javlja uglavnom kada u ranijim godinama. Sam pregled kod zubara, popravka zuba, može za nekog da bude vrlo neprijatna. Neko ima problem sa disanjem, sa ponašanjem kada ode kod zubara. Svi ti problem i nemogućnosti koje osećamo kada sedimo u stolici u stomatološkoj ordinaciji, jesu zapravo posledica nekih naših ranijih strahova, koje smo sticali godinama. Zato vašu decu morate na vreme da pripremite za zubara, kako o ni ne bi imali problem kasnije.

Izabrati one koji su već radili sa decom

Trebalo bi da izaberete one stomatologe koji su prethodno imali kontakta sa decom. Nije lako biti zubar za decu. Deca su vrlo zahtevna, nekada im je jako teško pristupiti. Zato ih treba odvesti u one stomatoloske ordinacije, gde rade zubari koji znaju na koji način će da komuniciraju sa decom. Takav zuba zna šta može da očekuje i zna kako da smiri dete u određenim situacijama. On zna da ništa i nikako ne ide na silu. Taj zubar će pre bilo kakvog pregleda ili intervencije razgovarati sa vašim detetom i na taj način pokušati da ga opusti. Imaće vremena i razumevanje za sve njegove nedoumice i strahove.

Izaberite stomatološke ordinacije isključivo za decu

Deci je vrlo važan i taj vizuelni momenat. Naravno da je važno da zubar bude profesionalac i da ga dete zavoli i da na osnovu toga počne da ga sluša i da ne razvije strah. Međutim, bitno je i da stomatološka ordinacija ne izgleda previše strašno za nekog ko se prvi put pojavljuje kod zubara. Naime, deci vrlo uočavaju sve stvari i predmete oko njih. Ako ih odvedete u stomatološku ordinaciju u kojoj se leči uglavnom stariji, odnosno oni preko 18 godina, onda će deci cela ta prostorija delovati hladno i može da se javi strah zbog toga. Međutim, sve one stomatološke ordinacije za decu su zapravo vizuelno veoma lepe. Dete neće prvo primetiti sve one instrumente, već će se osvrnuti na šarene slike, igračke i ostale predmete. Na taj način njegov prvi kontakt sa zubarom neće biti strašan.

Izabrati raspoložene i smirene stomatologe

Određeni lekari, zubari i ostali stručnjaci vremenom izgube osećaj i ne mogu da ostanu smireni u određenim situacijama. Druga je krajnost kada su previše smireni i deluju čak i nezainteresovano. Zubar koji radi ne samo sa onim najmlađima nego i najstarijima mora da bude maksimalno smiren, bez da paniči u bilo kom trenutku. Starije osobe su takođe osetljive pa zubar mora biti strpljiv. Njihov problem gubitka zuba, praćen postavljenjem totalne proteze, odn. zuba koji se iz usta svakodnevno vade zbog redovne higijene, neretko izaziva otpor kod ove vrste pacijenata. Iz tog razloga potrebno je veliko zalaganje samog stomatologa, strpljivost i smirenost.

Deca vole one zubare koji se šale sa njima, koji se smeju i zasmejavaju i njih. Kada stomatolozi izgrade tako jedan dobar odnos sa vašim detetom, to znači da su oni posvećeni, ali to znači i da vaše dete nikada neće imati problema sa odlaskom kod zubara.

Stomatološke ordinacije sa iskustvom

Kada vodite dete kod zubara morate da izaberete samo najbolje stomatoloske ordinacije. Ne smete dozvoliti pre svega da se javi strah kod dece zbog neprofesionalnih grešaka određenih zubara, koji nemaju dovoljno iskustva ili koji nisu dovoljno stručni. A sa druge  strane ne smete dozvoliti da upravo zbog te nestručnosti vaše dete trpi određene posledice. Zna se koliko su zdravi zubi važni kod dece i koliko je važno da u tom periodu budu dobro i pravilno negovani. Ti zubi treba kasnije celog života da im služe i ukoliko se dogodi neka greška tako rano, to može da utiče kasnije na ceo njihov život i na probleme koji mogu da se stvore kasnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget