Kako funkcioniše kotao na pelet?

Pored toga što se radi o obnovljivim gorivu, pelet se smatra revolucionarni otkrićem u toj oblasti. A zapravo je u pitanju strugotina koja nastaje po završetku procesa obrade drveta i koja je specifična po tome što ima vrlo nizak nivo vlage. Naime, procenjeno je da ispod 10 procenata količina vlage u tom bio gorivu, što znači da su i kamini i peći, ali i kotao na pelet okarakterisani, uopšteno kao grejna tela koja imaju značajno visok nivo učinkovitosti. 

Pored svega toga, velika prednost koju pelet nudi je vezana za činjenicu da je u pitanju gorivo koje je pogodno za transport, prosto zato što su komadi peleta prečnika tek oko 6 mm i dugi između jednog do tri santimetra, a na tržištu se najčešće može naći pelet upakovana u vreće različite kilaže.

Zato i ne čudi što je etažno grejanje sve češći izbor mnogih domaćinstava. Tim pre što se na tržištu mogu naći kotlovi na pelet različitih karakteristika, od kojih mnogi imaju i brojne dodatne funkcije, što u velikoj meri i te kako olakšava njihovo korišćenje. Međutim, treba imati u vidu i karakteristike samog prostora, a u smislu kakva je izolacija u njemu, kao i da li je postavljena adekvatna stolarija, jer bez toga koliko god kvalitetan bio kotao na pelet, taj prostor neće moći da bude dobro zagrejan, kao onaj u kome su u izolacija i stolarija maksimalno kvalitetne.

Koje prednosti nudi kotao na pelet?

Kamin, peć ili kotao na pelet važe za vrlo dobar izbor kada su u pitanju grejna tela, prosto zato što koriste pelet, koji je poznat kao gorivo koje karakteriše najmanja količina pepela, ali ima i druge prednosti. 

Baš zato i ne čudi što sve više ljudi biraju da koriste baš kotao na pelet kao izvor grejanja u svom domu.

Ne samo da će grejanje biti efikasnije ukoliko se koristi pelet, nego i ukućani neće biti u obavezi da stalno lože, kao što je to slučaj na primer sa grejanjem na drva ili na ugalj. A uz sve to jedna od najznačajnijih prednosti koju kotao na pelet nudi vezana je za njegovo održavanje, koje uopšte ne može da se svrsta u red zahtevnih. Naime, ukoliko je u pitanju čist pelet, odnosno ako nema visok procenat vlage u njemu i ako ne sadrži koru drveta, na primer, onda će kotao na pelet podrazumevati i prisustvo izuzetno male količine pepela. Sve to dalje znači i da će biti mnogo lakše za održavanje, a uz to je u pitanju način grejanja koji važi za vrlo isplativ u finansijskom smislu.

Svemu tome treba dodati i podatak da posebno treba voditi računa prilikom kupovine peleta, upravo zbog svega što je ranije navedeno, jer ako pelet ima veći nivo vlage, na primer i ako sadrži i koru drveta, odnosno u slučaju da nije propisno obrađen, onda dolazi do manje efikasnosti grejanja, a kotao na pelet, to jest njegovo ložište će svakako biti izuzetno prljavo, što u velikoj meri utiče na efikasnost grejanja i otežava postupak održavanja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget