Kako do maksimalne brzine interneta uz par lakih trikova

Teško je zamisliti svakodnevno funkcionisanje bez upotrebe interneta i svih njegovih mogućnosti. Stabilna konekcija nam omogućava kako obavljanje najjednostavnijih aktivnosti kao što su plaćanje računa i kupovina namirnica, tako i zahtevnijih radnji poput rešavanja poslovnih zadataka u određenom programu. Važnost interneta je stavljena u fokus tokom protekle dve godine, kada smo zbog pojave koronavirusa gotovo sve radnje obavljali onlajn. Tom prilikom se dešavalo da usred poslovnog Zoom sastanka neko od prisutnih izgubi konekciju i na taj način uspori i poremeti tok planiranog dnevnog reda.

Kako se slične situacije ne bi ponavljale i kako biste izbegli propratne neprijatnosti, uz nekoliko jednostavnih trikova obezbedite stabilnu i brzu internet konekciju. 

Odgovarajući položaj rutera

Ukoliko vam se javlja problem sa brzinom internet konekcije, proverite gde je postavljen vaš ruter. Važno je napomenuti da ruter treba da stoji na centralnom mestu kuće ili stana, kako bi mogao podjednako da šalje signal u sve delove kuće i na taj način pokrije signalom svaki kutak. Proverite da li postoje fizičke prepreke između rutera i uređaja i pobrinite se da ih uklonite. Postavite ga što bliže računaru koji koristite, potrudite se da između računara i rutera ne postoji više od jednog zida, izbegavajte da se ruter nalazi blizu drugih električnih uređaja, kao što su frižider, televizor ili mikrotalasna peć, jer oni takođe mogu da remete signal. Odličan izbor za domaćinstvo jeste sjajna  Hipernet ponuda, koja će svim ukućanim obezbediti podjednak signal, pa ćete biti u mogućnosti da surfujete iz bilo koje prostorije vašeg stana ili kuće. 

Odaberite najpouzdaniju opciju interneta

Najrasprostranjeniji internet priključci na našem tržištu su ADSL i VDSL, međutim, to ne znači da garantuju najkvalitetniji mogući signal. Sve veći broj korisnika prelazi na upotrebu optičkog interneta, trenutno najsavremeniji način prenosa signala koji funkcioniše pomoću optičkih kablova. Razlika u brzini je više nego očigledna – ADSL dostiže brzinu od 1 do 50 Mbps, a optički internet obezbeđuje brzinu od minimum 100 Mbps. Upravo iz ovog razloga je kvalitetan optički internet postao prvi izbor mnogobrojnih kompanija, preduzeća i državnih institucija. Treba napomenuti da je cena ove vrste interneta nešto viša, međutim, benefiti koje ćete dobiti njegovim korišćenjem su mnogobrojni. 

Proverite ispravnost računara

Brza internet konekcija sama po sebi nije dovoljna ukoliko posedujete neispravan računar ili drugi uređaj na kome radite. Povremeno proveravajte stanje i ispravnost vaših uređaja, utvrdite koliko slobodne memorije imate i rešite se bespotrebnih fajlova i programa koje više ne koristite. Obavezno instalirajte antivirus program i koristite proverene pretraživače za surfovanje. Preporučuje se da jednom godišnje radite redovan servis uređaja kako biste otklonili sve probleme koji neminovno usporavaju rad računara, a samim tim i utiču na internet konekciju. 

Isprobajte pojačivač signala

Ako ste utvdili da imate slabu pokrivenost signalom i da ne postoji mogućnost da se ruter postavi bliže, isprobajte pojačivač  WI-FI signala. Na tržištu postoje različiti modeli pojačivača, takozvanih ripitera, pa ćete bez problema pronaći model koji odgovara vašim potrebama. Vrlo je jednostavan za korišćenje i lako se instalira, a osnovna namena mu je da prima signal od vašeg rutera, pojačava ga i prosleđuje dalje u etar. 

Preispitajte karakteristike vašeg paketa

Isprobali ste sve navedene trikove, ali i dalje niste zadovoljni jačinom signala koji dobijate. Možda ste u međuvremenu u upotrebu stavili više uređaja i počeli da obavljate zahtevnije radnje, pa vam je postojeći paket postao nedovoljan. Kontaktirajte vašeg provajdera i raspitajte se o aktuelnim ponudama, proverite da li postoji neka akcija i pronađite brzinu koja bi zadovoljila vaše trenutne zahteve. Ukoliko niste sigurni koji paket bi bio idealan, uvek postoji mogućnost da odaberete internet paket bez ugovorne obaveze, isprobate ga i tek kada ste sasvim sigurni, potpišete ugovor za željeni paket. 

Surfovanje i obavljanje radnih obaveza na internetu ne treba da vam zadaje glavobolje i stvara neprijatnosti tokom važnih sastanka i poslovnih operacija. Uz dovoljno istraživanja i samo nekoliko proverenih trikova, uživaćete u svim aktivnostima u onlajn svetu i u svakom mogućem trenutku imati brzu i stabilnu konekciju. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget