Kako da što duže sačuvate kvalitet svojih cipela

To što na cipele gledate kao da su vrlo važna stvar u vašoj svakodnevici, ne znači automatski da ste Keri Bredšo. I poored toga što se zna da „Čizma glavu čuva, …“, cipele moraju biti i vaši saveznici bilo da je leto ili zima. No, da bi to bilo tako, moramo da znamo i kako da sačuvamo svoje cipele kako bi nam što duže ostale saveznici. Gotovo svaka žena je u životu imala bar jedan par cipela od kog nije mogla da se odvoji i zbog udobnosti i iz estetskih razloga. A onda kada im je nakon mnogo godina „odzvonilo“, sve smo patile i pitale se zašto umesto jednog takvog para nismo na vreme kupile tri para. Da ne bismo patili za dotrajalim, iznošenim cipelama ili za pozamašnim novcem koji smo dali, dobro bi bilo znati kako da bolje sačuvamo svoje „mezimice“. Odavno je jasno da nije sve do proizvođača, odgovorni smo i mi.

Kako najčešće oštećujemo kvalitetne cipele?

Iako će zvučati smešno, ali najčešće upropašćavamo svoju obuću neadekvatnim nošenjem. Ne treba shvatiti bukvalno da ne umemo da nosimo cipele… mada nekada i nismo daleko od toga. Svaka prilika i svako vreme ima svoj par cipela. Međutim, nekada smo skloni tome da precenimo, tj. pogrešno procenimo kvalitet svojih cipela – po kiši i snegu nosimo vodopropustljivu obuću ili obuću od osetljivih materijala (lakovane cipele, cipele od velura, platnenu obuću, …), u vrelim danima mučimo svoja stopala zatvorenom obućom (cipele, baletanke, mokasine, …), umaramo noge visokim potpeticama (pa nam štikle pucaju). Zatim, treba pomenuti i neadekvatno čuvanje cipela – na hladnom, na otvorenom, u skučenom prostoru. To im oštećuje boju, presavija ih i deformiše, vlaži, … Postoji tako mnogo načina da svoje cipele upropastimo, a uz malo truda bismo mogli da im produžimo vek.

Koristite adekvatna sredstva za održava

Cipele od osetljivih materijala ne reaguju dobro na tečna sredstva za čišćenje, zato to prvo izbegnite. Održavajte čistoću svojih cipela sredstvima koja su prirodna i koja svi imamo u kući. Zavisno od materijala od kog su napravljene cipele, možete ih brisati pamučnim krpom, četkati četkicom za zube, kombinovati blagi deterdžent za sudove, sirće, alkohol, blaga sredstva za čišćenje stakla, pastu za zube, … Nije svako sredstvo za svaku cipelu i to je jedino o čemu treba da vodimo računa.

Kako da sačuvate kvalitet cipela po vlažnom vremenu

Kakva god da je klima u vašem kraju, vlažne prilike, kiša, sneg, blato su neizbežne, a mugu dosta oštetiti cipele. Prvo je pravilo da nakvašenu obuću ne sušite brzo i na silu, na radijatoru, peći, fenom i sl. To obuću gori i zato može brzo da ispuca. Pokušajte da svoje kvalitetne cipele učinite otpornijim pomoću vodootpornog sreja ili pomoću pčelinjeg voska.

Konsultujte etiketu

Kako bismo znali čime smemo tretirati cipele, presudno je da znamo od kog su tačno materijala napravljene. Svaka cipela ima svoju etiketu, na njoj je, različitim simbolima nazačen svaki deo obuće (gornjište, unutrašnjost, đon), kao i materijal od kog je sačinjena (koža; prerađena koža; tekstil; drugi materijali – guma, PVC itd).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget