Kada je potrebno uraditi i kako se pripremiti za ultrazvuk stomaka

EHO abdomena ili Ultrazvučni pregled stomaka jeste vid dijagnostike koja se radi kod pacijenata svih starosnih kategorija (od dece do odraslih) u cilju prikazivanja strukture organa koji su smešteni u trbušnoj duplji.

Na ovaj način lekaru se pruža uvid u strukturu i veličinu organa stomačne duplje kao što su slezina, jetra, žučna kesa, žučni putevi, pankreas, bubrega, slezine i nadbubrežine žlezde.

Takođe, prilikom ultrazvuka stomaka moguće je videti i trbušni deo aorte, prostate kod muškarca i mokraćnu bešiku.

Ukoliko postoji zdravstveni problem sa želudcem, dvanaestopaličnim crevom ili tankim odnosno debelim crevom ultražvuk stomaka nije precizan zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima.

U ovakvim slučajevima koriste se druge metode.

Pouzdana metoda za otkrivanje raznih bolesti

S obzirom na jednostavan princip izvođenja samog pregleda, ultrazvuk je bezbolna metoda koja može poslužiti lekaru u oktirvanju ali i praženju oboljenja raznh organa: ciste, ciroza jetre, benigni i maligni tumori, urođene anomalije, žučne kese, bubrega, naslaga na velikim krvnim sudovima itd.

U kojim situacijama se preporučuje ultrazvuk stomaka?

EHO abdomena se preporučuje ukoliko bacijent oseća bol u stomaku ili leđima, ili ima povrede u predelu trbuha, oseća mučnine i povraćanja ili je uočio naglo uvećanje trbuha.

Takođe, ova metoda se radi i ukoliko pacijenti imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, ili oboljenje nekog drugog organa: štitaste žlezde, dojke, pluća). 

Ultrazvuk stomaka se može preporučiti i pacijentima koji su gojazni, imaju predispozicije za nasledne bolesti ili su pušači.

Kako se pripremiti za ultrazvuk stomaka?

Potrebno je izbegavati, odnosno uopšte ne konzumirati hranu četiri sata pre samog pregleda, a preporuka je da poslednji obrok pred samo snimanje bude malokaloričan (na primer šolja čaja i parče dvopeka).

Bitno je da pre samog zakazanog pregleda popijet od 3 do 4 čaše vode, u vremenskom intervalu od pola sata, a da nakon toga ne mokrite.

Prilikom ishane poželjno je da ne koristite hranu koja može stvoriti nadimanje, kao što je pasulj, grašak, kupus, boranija i to dva do tri dana pre vašeg termina za ultrazvuk stomaka.

Nakon ultrazvuka možete se vratiti svojim svakodnevnim navikama u ishrani.

Ultrazvuk stomaka ne nosi nikakav rizik, a kako se izvodi?

Prilikom samog pregleda, pacijent je u ležećem položaju, a lekar specijalista nanosi gel na površinu ultrazvučne sonde.

To je mali uređaj koji se postavlja na stomak, a uz pomoć gela biće poboljšana provodljivost ultrazvučnih talasa, na taj način biće eliminisan vazduh između kože i sonde i lekar će moći da utvrdi stanje u kojima se organi nalaze.

Ova metoda je potpuno bezbolna i bezbedna za pacijente svih starosnih kategorija.

Najbitnije je da ispitanik tokom samog pregleda sarađuje sa lekarom: zauzme položaj koji mu se preporuči ili zadrži dah kada je to potrebno.

Ne brinite ukoliko pri samom pregledu osetite blagi pritisak to je od ultrazvučne sonde ali je metoda u potpunosti bezbolna za pacijenta.

Ukoliko se radi pregled mokraćne bešike, specijalista će od vas zatražiti da se izmokrite, a potom da se vratite na pregled.

Pregled traje od 20 do 30 minuta, a može trajati duže ukoliko se izvodi I ultrazvuk gornjeg abdomena ili utrazvuk mokraćne bešike i prostate.

Koliko je česta kontrola ultrazvuka stomaka?

U zavisnosti od samog pregleda, biće vam preporučen i vremenski interval za naredno snimanje odnosno kontrolu.

U situaciji kada je sve u redu sa vašim organima kontrola može biti od jedne do tri godine, međutim ukoliko nalazi pokazuju neke druge vrednosti lekar vam može zatražiti češću kontrolu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget