Igračke za decu od rođenja do polaska u školu

Kada nemate malu decu, a pozvani ste na rođendan kod mališana vaših prijatelja ili rođaka, sigurno se često dešava da imate problem sa kupovinom poklona. U sličnoj situaciji se nalaze roditelji sa prvim detetom. Kako biste se lakše pripremili za posetu dečacima ili devojčicama koji još nisu seli u školske klupe, u nastavku teksta upoznaćemo vas koje su igračke za decu najpogodnije za poklon. 

Igračke za bebe do godinu dana

Igračke za decu do godinu dana starosti imaju prevashodno za cilj da podstaknu razvoj motorike, koordinacije i vizuelne percepcije mališana kroz animiranje i zabavu. Kako to izgleda po mesecima?

Bebe tokom prva dva meseca života nisu u stanju da razaznaju različite oblike i predmete. Lica roditelja su im najzanimljivije „igračke”. Ukoliko insistirate da deci ovog uzrasta kupite nešto korisno, dobar predlog je crno-bela knjiga. 

Bebi od dva meseca možete pokloniti igračke jakih kontrasta, jer je to period kada se razvija čulo vida. Drugi predlog su igračke koje proizvode zvuke i prave neke pokrete. Postaju im zanimljive vrteške koje se postavljaju iznad kreveca. 

U trećem mesecu kod beba se budi interesovanje za oblike i boje. Svojim ručicama mališani opipavaju ono što im se nalazi u blizini. Različite zvečke, mekane lopte i plišane igračke mogu biti dobri pokloni. 

Tokom četvrtog i petog meseca bebama najčešće počinju da rastu zubići i one stavljaju u usta sve što im padne šaka. Zato je važno da nadohvat ruke nema igračaka kojima se može povrediti. Kupite im igračke koje se mogu grickati i bezbedno stavljati u usta. Još jedan zanimljiv poklon može biti gimnastika, odnosno baby gym

Kada napuni šest meseci beba ima bolju koordinaciju pokreta, a može i da sedi. Sve više je zanimaju igračke, naročite ono koje proizvode zvuke. Kupite im kucu-pametnicu ili neku drugu interaktivnu igračku koja će podsticati njihov govor. Plišane mede, kuce ili zeke sad već postaju poželjan poklon za devojčice i dečake. 

Bebama do devet meseci možete pokloniti šuškave knjige, igračke sa ogledalom ili male gumene lopte. Već od ovog perioda do godinu dana, dete je spremno za kompleksnije igračke. Kofice za igračke u pesku, kutije za ubacivanje različitih oblika, lutke ili kamioni samo su neke od igračaka na kojima piše da su za uzrast od 12 meseci. 

Kako izabrati igračke za decu uzrasta od godinu do tri?

Kada napuni godinu dana, dete postaje pravi istraživač. Sada već razume uzročno-posledične veze, ponavlja određene postupke i dolazi do određenih zaključaka. U ovom periodu treba što više podsticati dečju kreativnost. Igračke koje proizvode muziku (ksilofon, bubnjevi, daire) inspirišu decu da plešu, skaču i okreću se. Igračke za glumu treba da budu realistične. Tu spadaju doktorski, frizerski, kuhinjski pribor. 

Crtanje za decu postaje sve interesantnije. Predložite detetu da nacrta nebo, travu ili nešto slično. Možete mu dati tempere i nekoliko širokih četkica za slikanje. Pored različitih bojica, sa tri godine starosti spremni su i za pravljenje oblika od plastelina.

Deca oko treće godine života mogu da kažu šta žele. Osim toga počinju da pamte pojedine stvari i da ispričaju šta im se desilo tog dana. Zato je potrebno izabrati igračke koje će ih podstaći da što više govore i prenose svoja opažanja. 

Najbolje igračke za decu do sedam godina

Trotineti i bicikli su sve popularniji za decu uzrasta od 3 do 5 godina. Razlog leži u njihovoj potrebi da budu što aktivniji i brži. U ovom period deca su spremna da slažu neki jednostavniji puzzle. Njihova radoznalost raste iz dana u dan. Već kada napune šest godina, možete im kupiti automobil ili bager na daljinski, lego kocke ili neku društvenu igricu. U vrtiću se često organizuju maskenbali, tako da neće pogrešiti ni ako detetu ovog uzrasta kupite neki kostim. Dečaci obožavaju super-heroje kao što su Betmen i Spajdermen, dok su devojčicama sve zanimljivije interaktivne lutke i vanvremenske barbike. 

Kada želite da kupite edukativne igračke za decu, u ponudi će se naći magnetne table, setovi sa slovima i brojevima, globusi, magnetne slagalice, teleskopi, dečji tableti ili telefoni i slično. 

Ukoliko niste sigurni da li dete već ima neku igračku koju ste naumili da mu kupite, nenametljivo se raspitajte šta je to što bi moglo da mu izmami osmeh. Čak i vaučer za prodavnicu u kojoj se prodaju igračke za decu može da bude odlično rešenje, jer će u tom slučaju roditelji makišanu da kupe ono što ga istinski zanima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget