Helikobakterija i i rak želuca

 

Helicobacter pilori (helikobakterija), vrsta bakterija, prepoznata je kao primarni uzročnik peptičnih čireva i njihove ponovne pojave. Ono što je posebno zabrinjavajuće u vezi ove bakterije jeste činjenica da su pronađeni dokazi koji dokazuju da infekcija helikobakterijom može da bude značajan faktor rizika za rak želuca.

 

Šta je helikobakterija?

Bakterijska infekcija nazvana Helicobacter pilori (helikobakterija) sada je prepoznata kao primarni uzrok peptičnih čireva i njihovog ponavljanja. Pronađeni su dokazi koji povezuju da su promene uzrokovane infekcijom helikobakterije u sluznici želuca snažan faktor rizika za nastanak raka želuca.

Kada se identifikuje infekcija helikobakterijom, ona se može lečiti antibioticima. Testiranje na helikobakterija je način da se smanji učestalost karcinoma želuca. Jednostavni testovi krvi ili daha za proveru su lako dostupni i mogu se jednostavno uraditi. Preporučuje se naročito da ljudi koji imaju porodičnu istoriju karcinoma želuca ili drugih faktora rizika od raka da se testiraju na helikobakteriju putem ovih testova.

Rak želuca smatra se jednim od vodećih uzroka smrti u svetu (trenutno je na sedmom mestu). I iako je u poslednjih nekoliko decenija došlo do dramatičnog pada broja slučajeva obolelih od raka želuca, u pitanju je i dalje sedmi vodeći uzrok smrti od raka u svetu. Ovaj pad stope obolelih od raka želuca možda je nastao zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju i lečenju ovog tipa raka, kao i poboljšanim prehrambenim navikama – studije pokazuju da ishrana bogata voćem, povrćem i vlaknima smanjuje rizik od mnogih karcinoma. Međutim, ukoliko se rak želuca ne primeti u prvom stadijumu pre nego što se proširi, prognoza je loša i bolest može da bude fatalna.

 

Šta treba da znam o helikobakteriji i riziku od raka?

Helikobakterija može da zarazi sluznicu želuca i da rezultira simptomima kao što su bol u stomaku, intolerancija na hranu zbog hroničnih upala i povremeno krvarenje iz čira na želucu. Međutim, infekcija helikobakterijom često ne uzrokuje nikakve simptome. Helikobakterija se leči kombinacijom antibiotika i lekova koji smanjuju kiselinu u želucu kada je reč o klasičnoj medicini, a postoje i brojni alternativni načini da se reguliše ova bakterija. 

 

Kada je potrebno da se uradi test

Testiranje je najbolje izvršiti u dogovoru sa vašim izabranim lekarom. Vaš lekar će utvrditi da li treba da se testirate. Ukoliko imate jaku porodičnu istoriju karcinoma želuca, kao i druge faktore rizika od raka, iako nemate simptome čira na želucu, lekar vam može preporučiti da se testirate na antitela helikobakterije. Pored skrininga, lekar vam može predložiti i neke promene u načinu života, poput uključivanja više voća, povrća i vlakana u ishranu. Redovni pregledi kod lekara i poštovanje njegovih preporuka mogu smanjiti rizik od raka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget