Grad Beograd dodeljuje subvencije licenciranim privatnim vrtićima

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju zemlje Trećeg sveta jeste bolest koja se najteže leči. U pitanju je “bela kuga”. Izlečenje ove bolesti ne podrazumeva uzimanje bilo kakvih farmaceutskih terapija i lekova već povećanje nataliteta jedne zemlje. “Bela kuga” je fenomen koji predstavlja razliku između broja rođenih i broja umrlih, gde je broj umrlih znatno veći od broja rođenih u jednoj zemlji u određenom periodu.


Sa ovim problemom se suočava i Srbija koja pokušava da stalnim unapređenjem socijalne zaštite građana i drugim programima stimuliše povećanje prirodnog prirašataja. U proteklom periodu su organizovane razne akcije koje se nisu pokazale toliko deletvorno. Jedna od akcija ,grada Beograda, koje se uključuju u program stimulacije povećanja prirodnog priraštaja je i subvencionisanje licenciranih privatnih vrtića.

Privatni vrtići

Pre svega jedan od krucijalnih problema Beogrda je nedovoljno predškolskih ustanova. S obzorm da grad Beograd nije uspeo da reši ovaj dugogodišnji problem, preduzimljivi ljudi su iskoristili priliku i otvaranjem privatnih vrtića pomogli roditeljima, gradu a na kraju i sebi. Ovaj trud i inicijativu preduzetnika prepoznale su gradske vlasti i programom subvencionisanja licenciranih privatnih vrtića rešili problem nedostatka vrtića ali i pomogli osnivačima privatnih vrtića.

Šta podrazumevaju subvencije za privatne vrtiće

Subvencije za privatne vrtiće koji se nalaze na bilo kojoj opštini teritorije grada Beograda predstavljaju u stvari pomoć roditeljima da lakše svoje dete upišu u vrtić. Naime, grad Beograd pokriva deo troškova koji roditelji plaćaju privatnim vrtićima. Taj iznos predstavlja razliku između cene privatnih vrtića i cene državnih vrtića gde Beograd dotira tu razliku privatnim vrtićima i tako im omogućava normalno funkcionisanje a roditeljima omogućava da upišu svoje dete u vrtić po istoj ceni kao što bi bila u državnom vrtiću.

Privatni vrtici Mirandre 2

Koji vrtići imaju subvencije grada Beograda

Prilikom upisa deteta u privatni vrtić veoma je važno da se praspitate da li se vrtić nalazi na listi za subvencije. Listu vrtića koji imaju subvencije od grada Beograda možete videtii ovde. Takođe, imajte na umu da samo licencirani privatni vrtići mogu primati subvencije od grada Beograda. Selekcija vrtća koje će grad subvencionisati se zasniva na posebnim uslovima koje vrtići moraju ispuniti da bi dobili subvencije.

Uslovi za upis deteta u licencirani subvencionisani vrtić

Jasno je da ne možete tek tako upisati dete u bilo koji vrtić i primati “pomoć” od grada. Da bi upisali dete u vrtić koji se nalazi na spisku subvencionisanih vrtića u Beogradu morate ispuniti određene uslove. Osnovni uslov jeste da ste prethodno podneli zahtev za upis u jedan od 17 državnih vrtića i da zbog popunjenog kapaciteta vaše dete nije dobilo mesto. Naravno tu su još dodatni uslovi za upis u privatni vrtić koji moraju biti ispunjeni.

Ovum programom koji se nalazi u okviru programa povećanja nataliteta u zemlji, grad Beograd je rešio jedan veliki problem. Samo inicijativa građana uz pomoć gradskih i državnih vlasti može uticati na rešavanje globalnog “problema bele kuge” odnosno povećanja broja novorođene dece u odnosu na broj umrlih. Nadamo se da će program subvencija privatnih vrtića doprineti ostvarnju ovg cilja u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget