Evo kako da odaberete najbolju traku za trčanje

Trake za trčanje su jedna od najpopularnijih sprava za vežbanje u teretanama, a sve češće ih pojedinci kupuju i za svoje stanove. Razlog za ovo je što se uz pomoć trake za trčanje može „prepešačiti“ određeni broj kilometara i za nekih tridesetak minuta postići oko 5000 koraka, što je polovina od preporučenih koraka koje u toku dana mora da napravi zdrava odrasla osoba. Na taj način, sve osobe koje iz zdravstvenih ili estetskih razloga moraju da šetaju svakodnevno, u toku lošeg vremena mogu svoju dnevnu šetju zameniti laganim treningom na traci u stanu u toku kog mogu gledati omiljenu seriju ili film.

Na našem tržištu se mogu naći trake za trčanje različitog kvaliteta i vrsti, a pri odabiru treba voditi računa pre svega o mogućnosti i potrebama vežbača i vrsti treninga koju možete da odradite, kao i o odnosu cene i kvaliteta. Takođe treba voditi računa i o površini za vežbanje koja ne sme da bude prekratka niti uska da Vam stopala dodiruju spoljne ivice.

Kako se dele trake za trčanje?

Trake za trčanje se dele na magnetne, mehaničke i motorne. Mehaničke i magnetne trake su daleko jeftinije od motornih i rade na osnovu snage vežbača. Najjednostavnije objašnjeno, kada se vežbač kreće, kreće se i traka. Ono što je karakteristično za njih je da rade samo pod jednim nagibom. Zbog toga su i daleko lakše za održavnje. Ove trake su odlične za vežbače kojima nije potreban intenzivniji trening, već žele samo da brzo hodaju ili lagano trče.

Motorne trake za trčanje su daleko bolje, a samim tim i skuplje. Na njima jedan ili dva motora regulišu brzinu i vežbač mora da „uhvati korak“ sa trakom i ne može, osim u podešavanjima, da diktira tempo vežbanja.

Ono u čemu se razlikuju motorne trake sa jednim ili dva motora je u podešavanju nagiba. Kod onih sa jednim motorom nagib se podešava ručno, dakle morate da siđete sa trake i podesite nagib, dok kod traka sa dva motora sve ovo radite jednim pritiskom na dugme na displeju.

Saveti za kupovinu trake za trčanje

Prilikom odabira trake za trčanje treba prvo da proverite da li možete da je smestite u stan. Mnoge trake su glomazne i zauzimaju mnogo mesta u prostoru, što i nije baš praktično za manje stanove. U ovim situacijama ne bi bilo loše pogledati i trake koje se sklapaju i odlažu nakon treninga.

Opcije na displeju i programi za vežbanje određuju kvalitet i cenu trake. Sve kvalitetne trake za trčanje, osim što imaju opciju podešavanja brzine i nagiba moraju da imaju opciju podešavanja kilometraže, brojanja pređenih koraka, kao i opciju merenja pulsa u toku vežbanja. Kod kvalitetnih traka kolena nisu izložena velikom opterećenju i to je nešto na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine kako se ne biste povredili.

Buka koju traka pravi u toku rada se može činiti kao sitnica, ali i na ovo treba obratiti pažnju prilikom kupovine, pogotovo ako živite u zgradi i planirate da vežbate u kasnim večernjim satima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget