Časopisi o poljoprivredi iz Beogradske biblioteke

pšenica

U elektronskoj bazi podataka Narodne biblioteke Srbije postoji oko 5 miliona bibliotečkih jedinica. Pretragom preko ključne reči: poljoprivreda ili agroekonomija ili agrobiznis dobija se oko 750 naslova samo periodike – novina i časopisa. Istim načinom pretrage dobijemo desetak hiljada naslova monografskih publikacija tj. knjiga. U ovom tekstu ćemo predstaviti aktuelne naslove časopisa i novina koji se bave poljoprivredom, selom i agrarom uopšte.

Časopisi sa temom agroekonomije i poljoprivrede bave se svim mogućim aspektima i pojavama poljoprivredne delatnosti. Korisni i iscrpni članci i stručni radovi puni su informacija o egzistencijalnim i etičkim pitanjima sa kojima se suočava poljoprivreda Srbije, pre svega o proizvodnji hrane, brige za opstanak i eknomičnost seoskog domaćinstva.

Cilj i misija ovakvih časopisa je otvaranje pitanja, pokretanje foruma za raspravu i diskusiju o pitanjima koja proizlaze iz stvarnih (i onih manje stvarnih, a planiranih) socijalnih politika u odnosu na široki spektar pitanja agrara. Među njima su pitanja koja se tiču odgovornosti poljoprivrednih proizvođača, procene tehnoloških promena – kako one utiču na razvoj jednog domaćinstva, farme.

Poljoprivrednici iz prve ruke dobijaju informacije o: korisnim savetima, reportažama sa sajmova, cenama novih mašina za obradu zemlje, kako se zemlja obrađuje u drugim podnebljima. Na stranicama ovih štampanih izdanja najvažnije teme su godinama:

 • kako dobro iskoristiti poljoprivredno zemljište i druge resurse na selu
 • kako intenzivirati poljoprivrednu proizvodnju, modifikovati eko-sistem
 • kako pospešiti stočarstvo
 • koje su to profesionalne odgovornosti agrarnih stručnjaka-naučnika koji istražuju oblast poljoprivrede, veterinara.
 • Ima tu i važnih tekstova o zdravoj ishrani – o značaju organske proizvodnje, putu dopremanja hrane od oranice do naših trpeza, o korišćenju prednosti biotehnologije u osiguravanju dostupnosti i kvaliteta hrane koju jedemo.
 • ljudi iz struke koriste vredne naučne članke relevantne za etička pitanja (i koji uvek podstiču na razmišljanje) kao i prikaze knjiga iz oblasti agroekonomije, biznisa, marketinga.
 • promocija sela i rada na poljoprivrednom dobru.

Evo nekoliko aktuelnih časopisa iz domena poljoprivrede, odnosno agroekonomije:

 • Agroznanje izdaje „Poljoprivredni fakultet“ iz Banja Luke, izlazi tromesečno. Tekstovi su celi ili delovi originalnih naučnih radova o tehnologiji poljoprivrede, biologiji, privredi, agro-ekonomiji i mnogim drugim naučnim oblastima.
 • Agrosvet izdaje „Agromarket“ iz Kragujevca, mesečna revija o poljoprivredi. Donosi stručne savete, predstavlja novosti iz poljoprivrede i njihov uticaj na tržište agroekonomije.
 • Voćarstvo je veoma dugovečna štampana publikacija koju izdaje „Naučno voćarsko društvo Srbije i Crne Gore“ iz Čačka, izlazi tromesečno i donosi novosti o gajenju, izvozu i prinosu voća kod nas i u svetu. Ima stručnih radova na srpskom i engleskom jeziku. Nastavlja tradiciju Jugoslovenskog voćarstva, revije istog izdavača koja je pod tim imenom izlazila od 1967. do 2004. godine.
 • Agrobiznis magazin je savremena, moderna, možda više od ostalih časopisa popularno napisana revija o poljoprivredi. Izdavač je „Agrobusiness consulting“ iz Beograda. Veoma informativan časopis koji nam donosi kratke novosti iz sveta pčelarstva, vinogradarstva, stočarstva, povrtarstva. Sadrži i izabrane tekstove o začinskom bilju, siru, vinu, maslinama, agor-vesti iz Srbije i sveta.
 • Agroekonomika izlazi u štampanom i u online formatu u izdanju „Departmana za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela Poljoprivrednog fakulteta“ Univerziteta u Novom Sadu. Tu su tekstovi o agrarnom budžetu, predviđanju izvoza voća i povrća, ekonomskoj isplativosti proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.
 • Agronomska revija izlazi dvomesečno u izdanju „Kluba 100P+“ iz Novog Sada i donosi radove o poljoprivrednoj proizvodnji, ilustracije novih mašina, direktive o nepoželjnim materijama i štetnim produktima. Objavljuju i reportaže o firmama koje rade za dobrobit poljoprivrednika u proizvodnji traktora, mehanizacije, zatim članke o proizvodnji i tržištu povrća i ostalim korisnim delatnostima agrara.
 • Najstarija periodična publikacija u našem fondu na temu poljoprivrede su novine – Poljoprivrednik koje izlaze bez prekida od 1956. godine. Podnaslov je od početka bio “nedeljni list za poljoprivrednike”, a danas izlazi dvonedeljno sa podnaslovom “novine za poljoprivredu i selo”. Izdavač je „Dnevnik-Poljoprivrednik“ iz Novog Sada. Za vreme Sajma poljoprivrede izlazi posebno izdanje časopisa. Od početka izlaženja do danas urednici se trude da informišu i savetuju stručnim savetima i ilustrovanim prilozima. Poljoprivrednici mogu dobiti savete u vezi svih agrotehničkih mera, od setve i žetve do primene herbicida, đubrenja, rada novih mašina. Izveštavaju sa Sajmova poljoprivrede u svetu (kao što je sajam Agritechnica u Hanoveru), Sajma tehnike, sa seminara i savetovanja agronoma koji se održavaju širom Srbije.

Novo vreme, novi trendovi, pa su se i izdavači prilagodili tome.  Sa pojavom interneta primat dobijaju nove tehnologije, pa pojavljuje se puno ekspertskih poljoprivrednih portala koji imaju svoj online sadržaj u tekstualnoj i video formi.

Na primer sajt Agromedia http://www.agromedia.rs/ i poljoprivredna emisija Svet Poljoprivrede.

 

Od pre nekoliko godina postoje časopisi i u elektronskom izdanju: online ili na CD-u.

Evo nekih naslova: Agronews, Ekonomika poljoprivrede, Glasnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ratarstvo i povrtarstvo, Poljoprivredna tehnika, Selekcija i semenarstvo i još desetak naslova na srpskom, ali i na engleskom jeziku.

Ima i nekih naslova periodike iz domena poljoprivrede koji su bili odlični, ali koji više, nažalost ne izlaze: Agrarni barometar, Voćarski glasnik, Povrtarski glasnik, Zeleni barometar, Agroinovacije.

 

Napisala Valentina Branković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget