Zašto otići u dom za stare?

Dom za Stare Dom gardoš

Kao da ste juče zavšrili srednju školu, fakultet, zaposlili ste, izrodilii decu, dobili unuke i na vatima vam kuca vaše treća doba. Otišli ste u penziju, i sada želite da u miru i spokoju provedete svoje penzionerske dane. Nije strano to da u Srbiji pod isitim krovom žive više generacija, i da življenje zajedno može biti dobro a u isti mah i loše. Bake i deke su obično tu da pomognu oko unuka, ali vremenom se generacijski jaz produbljuje i vi želite da vreme provodite sa ljudima vaših godina, dobro rešenje jeste dom za stare.


Luksuzni domovi za stare u svetu

Tokom radnog veka ljudi su stalno pod velikim stresom jer stalno jure da zarade novac. Činjenica da se više od pola života prodove tako što čovek radi i bori se da sebe obezbedi i sa materijalne strane. Logičan i ispravan sled događaja jeste da se penzionerski dani provedu bez stresa i u miru.

Neki penzioneri vole da svoje penzionereske dane provedu luksuzno, nezavisno i mirno. Ponude domova za stare u svetu su dosta izdigle od ponude naših domova u polegu luksuza i opremljenosti. Međutim postoje veoma dobro opremljeni domovi za stare i u Srbiji. Na ovom linku možete videti jedan od bolje opremljenih domova u Beogradu.

Srpski domovi za stare

Srpske penzije su mnogo niže u poređenju sa penzijama u zemljama koje su finasijski jače i stabilnije od naše. Domovi za stare koje pripadaju državnom vlasništvu su procentulano jeftiniji od privatnih. Za prijem u državni dom potrebno je ispoštovati određenu zakonsku procedure priliom podnošenja zahteva za smeštaj. Državi domovi imaju veće smeštajne kapacitete od privatnih, ali i jedni i drugi se mogu pohvaliti kvalitetnim stručnim osobljem. Zdravstveno stanje, stepen samostalnosti i funkcionalnosti, mogućnost za finasijska izdvanja određuju to za koji dom će se odlučiti korsnik i njegova porodica.

Od toga da li ćete otići u privatni ili državni dom, zavisi koliko ste spremni da izdvojite novca za smeštaj vi i vaša porodica. Smeštaj u državne insitucije za socijalno zbirnjavanje starih lica prati određena procedura, i ona može da potraje. U privatnom smeštaju procedura je mnogo brža i efikasnija, i liste čekanja retko gde postoje. Više o uslovima i smeštaju u privatnom domu za stare pogledaj ovde.

Cene privatnog i državnog smeštaja variraju, i kreću se od 30.000 do 60.000 dinara za državni, i od 30.000 do 120.000 za smeštaj u privatnim. Formiranje cena zavisi od toga kakav je tip smeštaja, da li su u pitanju jednokrevetne, dvokrevtne, trokrevetne sobe ili apartmani kao i zdravstveno stanje korisnika i njegova samostalnost u obavljanju svakodnevnih dnevnih aktivnosti.

Dom je mesto druženja, odmora i rekeacije. Čovek je po prirorodi društveno biće, i zato je socijalizacija jako bitna stavka za čovek ali je ona najbitnija sa građane trećeg doda, što oni u domovima za stare imaju dovoljno. Usamljenost je stare osobe jako loša, a ona se takođe uspešno “leči” na mestu kao što je dom za stare. Kod starijih osoba postoji veća mogućnost za izazivanje depresvinih stanja, razlog tome su neki stresni događaji koji se desili tokom života, smrt dragih osoba, životne situacije i okolnosti. Preprouka je da se vreme provodi u pozitivnoj i prijatnoj atmosferi. Dom za stare je mesto za utočište i duhovno sklonište.

Pročitajte još zanimljivosti i saveta koji vam mogu pomoći da rešite neke svakidašnje probleme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget