Zašto je važno birati kvalitetne materijale prilikom kupovine odeće za decu?

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, a kupovinom kvalitetne odeće činite još jedan bitan korak ka ostvarenju toga cilja. Ulaganjem u kvalitetne odevne komade zapravo ulažete u prijatnost i komfor vašeg deteta, a samim tim i u njegovo zdravlje. 

U narednim redovima pozabavićemo se najpogodnijim materijalima od kojih je sačinjena kvalitetna odeća za decu, a objasnićemo i važnost kvalitetne odeće u dečijem uzrastu. 

Pamuk – najbolji materijal za dečiju odeću

Pamuk je najrasprostranjeniji materijal za kreiranje odeće i to zahvaljujući njegovim osobinama kao što su izdržljivost, mekoća i prijatanost koju pruža u kontaktu s kožom. Međutim, nije svaki pamuk visoko kvalitetan, a na najbolji način ćete otkriti finoću pamuka kada ga dodirnete ili se kod prodavca rapitate o njegovom kvalitetu i poreklu. 

Dečije aktivnosti tokom celog dana uključuju trčanje, igranje u pesku, igranje na otvorenom i zatvorenom, a sve ove aktivnosti dovode do znojenja. Tada na scenu stupa pamučni materijal koji ne sadrži hemikalije i omogućava koži da diše i apsorbuje vlažnost tela. 

Pamučni materijali laki su za održavanje i možete ih prati u veš mašini na različitim programima (u zavisnosti od boje i ukrasa na odeći). Odeća od pamuka može se neznatno skupiti prilikom pranja, a naša preporuka je da obratite pažnju kako određeni odevni predmet stoji vašem detetu ili u slučaju online kupovine proverite tablicu veličina

Istaći ćemo još jednu važnu stavku – dezen. Kada je u pitanju dezen, ovaj segment će možda više zainteresovati vaše dete. Dok devojčice obožavaju da nose odeću na kojoj su naslikane njihove omiljene princeze, dečaci biraju trenerke i majice sa dinosaurusima, automobilima i superherojima. 

Dobra vest je da pamučna odeća može da sadrži ovakve dekoracije, a da ne utiče znatno na kvalitet odevnog komada, te ćete i vi i vaše dete biti zadovoljni.

Spavaći program za decu – odeća koja zahteva viši nivo kvaliteta

 

Spavaći program za decu obuhvata kvalitetne pidžame za devojčice i dečake i dečije bade-mantile. Posebno je važno da odeća namenja za spavanje bude izrađena od kvalitetnog materijala, a pamuk je i u ovom slučaju najadekvatiji materijal. 

Udobnost pidžama za decu važna je kada je u pitanju kvalitet sna, a vaši mališani će moći da zarone u duboke i mirne snove kad se osećaju prijatno u odeći za spavanje, ali i u posteljini. Najpogodniji materijal za dečiju posteljinu je takođe pamuk ili sličan nežni prirodni materijal.  

Naročito je važno da birate kvalitetne materijale za spavaći program jer je ova odeća u direktnom kontaktu sa osetljivom dečijom kožom tokom cele noći, nekada i više od 8 sati. Sa druge strane, sintetički materijali su pogodno tlo za razvoj gljivica, a mogu izazvati crvenilo, alergije i iritacije na koži.

Viskoza – idealan materijal za vrele letnje dane

Viskoza je polu-sintetički materijal, ali svojim osobinama može stati rame uz rame sa prirodnim materijalama. Viskoza predstavlja najstarije vlakno nastalo u 19. veku kao zamena za svilu. Proizvodi se od celuloze uz dejstvo određenih hemijskih agenasa. 

Veliki broj ljudi poredi je sa pamukom, ali razlike postoje. Pre svega, viskoza je rastegljiva, za nijansu mekša i finija od pamuka i zbog svoje osobine propustljivosti vazduha idealna je za vrele letnje dane. 

Viskoza se najčešće koristi u proizvodnji letnjih haljinica i majica za devojčice, a pored toga ima široku upotrebu u tekstilnoj industriji. Koristi se za proizvodnju veša, ćebadi, krpa, zavesa, i td. 

Kako prepoznati kvalitetan materijal?

Pamuk i viskoza koje smo pomenuli su materijali koju su najzastupljeniji kada je u pitanju proizvodnja kvalitetne dečije odeće, a tu su i drugi materijali koji se sreću nešto ređe, kao što je svila i vuna, čija popularnost skače tokom zimskih meseci. 

Vuna ima svoje pogodnosti kada je u pitanju zimska posteljima, posebno zbog svojih antibakterijskih i antialergijskih svojstava, ali i kontrole vlage. Naime, vuna primljenu vlagu od tela oslobađa u spoljašnju sredinu.

Da sumiramo, glavne osobine kvalitetnih materijala su već pomenuta kontrola vlage, prijatan osećaj pod rukom, elastičnost, kvalitet i dugotrajnost. Kvalitetna odeća za decu je jedna od boljih investicija za zdravlje vaših mališana i u ovom segmentu ne bi trebalo da štedite, već da obezbedite komfor i prijatnost vašem detetu tokom dnevne igre, ali i dugih letnjih i zimskih noći. 

Nadamo se da vam je naš tekst dao smernice za kupovinu odeće za decu i bliže vas upoznao sa najboljim materijalima za odeću vaših mališana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget