Uzimanje medikamenata ili prirodno lečenje

Otkad postoji čovečanstvo, zna se i za blagodeti biljaka. Čovek je od davnina shvatio da za ublažavanje određenih boljki može da koristi biljne vrste kojima je okružen, a neke ređe korisne biljke su bile predmet robne razmene, a kasnije i trgovine, odnosno menjane su za novac. To se nije promenilo ni do danas, a prirodno lečenje je i dalje nešto što mnogi praktikuju, možda nekada i nesvesno.

Razvoj medicine

Istorija medicine je zaista kompleksna, a njen razvoj kroz prošlost možemo da pratimo od pojave pisma, zahvaljujući arheološkim nalazištima. Pronađeni su dokazi da su prve hirurške intervencije vršene pre oko 7.000 godina pre nove ere, uz pomoć instrumenata od kamena. Nešto naprednije vrste operacija vršile su se kasnije i u Egiptu, a zajedno sa egipatskom medicinom Vavilonci su prikazali koncept dijagnoze, prognoze, pregleda i izrade recepata. Ne možemo da ne pomenemo ni Hipokrata, oca medicine, koji je odbacio ideju molitvi i bajalica i uveo koncept da bolesti nastaju od prirodnih uzroka. Od staroegipatske medicine do otkrića mikroskopa i čitavog novog sveta mikroorganizama u 17. veku principi lečenja su se mnogo promenili, a prava promena nastupa tek u 20. veku otkrićem dejstva penicilina. Tada nastupa doba antibiotika i drugih medikamenata, ali nisu zanemarena ni korisna svojstva biljaka kojima smo okruženi. Zapravo, mnogi medikamenti koje danas koristimo napravljeni su uz pomoć korisnih supstanci iz biljaka.

Savremena medicina priznaje prirodno lečenje određenih stanja biljkama, a među najpoznatijim prirodnim lekovima su čajevi i etarska ulja.

Prirodno lečenje čajevima

Različite biljne vrste blagotvorno deluju na određena stanja ljudskog organizma, a jedan od načina prirodnog lečenja je kroz čajeve. Naravno, treba napraviti razliku između prirodnih čajeva i onih sa pojačivačima boje i mirisa. Prirodne čajeve možete sami da napravite sušenjem biljaka, ili da ih kupite u apoteci.

Za šta su sve dobri čajevi

Prirodno lečenje čajevima preporučuje se kod nekih lakših stanja, gde vam nije potrebna terapija i nadzor lekara. Tako kod urinarne infekcije i problema sa mokrenjem možete da pijete čaj od uve, prema uputstvu na ambalaži ili čaj od brusnice. Ukoliko imate zatvor, može da vam pomogne čaj od mešavine raznih biljaka kao što su beli slez, neven, zova, menta i neke druge vrste. Čaj od lista žalfije koristi se za ispiranje i premazivanje sluznica kod zapaljenja usta i grla, a čaj od matičnjaka će vam pomoći kod dijareje, protiv povraćanja, ali i za smirenje.

Eterična ulja

Eterična ili etarska ulja predstavljaju snažna jedinjenja koja su ekstraktovana iz biljaka na nekoliko načina i u sebi sadrže sva lekovita svojstva neke biljne vrste. Najčešći način dobijanja eteričnih ulja je parnom destilacijom, odnosno isparavanjem vode ispod biljnog materijala, kada se ta vruća para penje gore, prolazi kroz biljke i „povlači“ sa sobom čestice eteričnog ulja, a zatim se hlađenjem pretvara u tečno stanje. S obzirom na to da ulje i voda nisu iste težine, razdvajaju se i na taj način možemo da dobijemo čisto eterično ulje iz biljke.

Pored čajeva, eterična ulja su takođe dosta prisutna u prirodnoj medicini i mogu da pomognu kod različitih stanja. Najviše se koriste u masaži i aromaterapiji, ali i u vidu prirodnog leka za sinuse, oblažavajući simptome sinusitisa koji je sve češći problem populacije.

Prirodno lečenje sinusa eteričnim uljima

Nauka još uvek nije otkrila koja je prava funkcija sinusa, ali činjenica je da oni stvaraju probleme velikom delu populacije. Isto tako, ne postoji pravi lek koji će vas zauvek rešiti problema sa sinusima, ni prirodni, ni medikament koji je razvila farmaceutska industrija. Međutim, simptome nastale upalom sinusa možemo da ublažimo, pa i da uklonimo kratkoročno na prirodan način. Kao što razne biljke i njihova ulja mogu da otklone simptome različitih stanja organizma, tako postoje i one koje  su „specijalizovane“ za prirodno lečenje sinusa. Zbog svog hemijskog sastava, na sinuse najdelotvornije deluju eterična ulja osvežavajućeg, ljutkastog mirisa kao što su japanska menta i eukaliptus. Ove biljke imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu kod smanjenja upalnih procesa. Za prirodno lečenje upale sinusa možete da koristite i ulje iglice bora, ulje crnog bibera, čajevca, divljeg origana, ruzmarina, bosiljka, ali i raznih mešavina ulja koja imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo.

Inhalacija eteričnih ulja

Da biste rešili problem sa sinusima na prirodan način, potrebno je da udišete isparenja gore navedenih eteričnih ulja. Postoji više načina za inhalaciju:

  • U šerpu sa ključalom vodom nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, nagnite glavu i prekrijte je peškirom, kako para ne bi odlazila sa strane. Udišite isparenja nekoliko minuta, koliko možete da izdržite. Inhalaciju možete da ponavljate nekoliko puta na dan.
  • Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja na čistu maramicu, prislonite je nosu i udišite. Potrudite se da uljem ne dodirujete kožu jer nerazblažena ulja mogu da izazovu iritaciju.
  • Inhalacija eteričnih ulja moguća je putem posebnih inhalatora koji ulje sa vodom pretvaraju u hladnu paru. Potrebno je samo da prislonite nosu i ustima i da udišete isparenja.
  • Na tržištu postoje i difuzori za osvežavanje i dezinfekciju prostora, u koje se stavlja eterično ulje. Udisanje takvog vazduha sigurno će vam pomoći da što pre ublažite simptome upale sinusa.

Ukoliko ste se odlučili za korišćenje eteričnih ulja, najvažnije je da budete sigurni u njihov kvalitet i da znate da su to zaista prirodna biljna ulja. Eterična ulja marke Naturasso su visoko kvalitetna, a garant kvaliteta su brojne nagrade i priznanja. Koja ulja imaju u ponudi pogledajte na njihovom sajtu asso.rs, odakle možete i da ih poručite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget