PVC stolarija – nekoliko korisnih saveta

Malo ko zna da je pvc stolarija nastala u Bellgiji početkom dvadesetog veka, a da je svoju popularnost i najveću potražnju na tržištu dostigla u osmoj deceniji dvadesetog veka. Od tada do danas menjali su se proizvođači, menjala su se svojstva koja doprinose da pvc stolarija bude otpornija ili jača. Takođe su se menjale dimenzije i broj komora kod pvc prozora, ali jedno je sigurno, pvc stolarija danas nema konkurentna na tržištu.

Iako se vode brojne polemike da li je pvc stolarija ekološki zdrava ili je bolje imati alu ili drvenu stolariju u domu, sve je jasno. Danas se pvc stolarija proizvodi po najvišim standardima, zadovoljava sve kriterijume koje zagovara ekologija, a ujedno ju je moguće i reciklirati.

Trebalo bi napomenuti da pvc stolarija danas prati zahteve ne samo tržišta, već u kupaca, a u zavisnosti od proizvođača, mogu se kupiti pvc prozori sa većim brojem komora, većih dimenzija i sa jačim izolacionim svojstvima. Naime, kada su se pojavili prototipi današnjih prozora, optika im je bila dobra, ali izolaciona svojstva su bila slabija. Sa dodavanjem različitih aditiva, pvc stolarija ne samo da počinje bolje da izoluje prostor, već postaje i čvršća, ali i mehanički otpornija. Uglavnom je bele boje, a savremeni načini gradnje diktiraju i vizuelni izgled kutka, tako da je danas nezamislivo pronaći novu zgradu u kojoj ne stoji pvc stolarija.

Međutim, postavlja se pitanje šta kada imate staru stolariju, a nemate trenutno mogućnosti da je menjate, kako onda da sprečite gubitak toplotne energije. Malo ko zna da pvc stolarija danas čuva skoro polovinu toplotne energije u domu zimi, a takođe u letnjem periodu sprečava ulazak toplote.

Kako sačuvati toplotu u domu iako je stolarija stara?

Najveća muka većine građana u zimskom period jeste kako smanjiti troškove. Računi za grejanje tokom zime često budu i trostruko veći, a vi ipak ne znate kako da rešite problem. Prijatelji vam savetuju da je najbolje da ubacite novu stolariju, a ako smatrate da je u tom trenutku neizvodljivo da se uklopite sa željama i mogućnostima, mi vam predlažemo nekoliko trikova kako da sprečine gubitak toplote zimi.

Obratite pažnju na roletne, jer ukoliko su vam roletne spuštene, toplotne energija će se duže zadržati u prostoru. Nemojte da zaklanjate radijatore zavesama ili nameštajem, jer sprečavate tako protok toplote, a na pod uvek možete da stavite tepih, jer on dobro izoluje prostor.

Iako je nova pvc stolarija trošak koji se višestruko isplati, svi oni sa ograničenim budžet trebalo bi da znaju da postoje načini kako da se uštedi u zimskim mesecima i kako da se kućni budžet dodatno ne optereti. Gubitak toplotne enrgije, svima je poznato, najčešće je kroz prozore i vrata. Ukoliko dom nije dobro izolovan, na ovaj način se izgubi skoro polovina energije. Prozore i vrata možete izolovati plastičnom folijom ili silikonskom trakom, ali to nemojte da vam bude trajno rešenje. Trudite se da redovno provetravate prostorije, a da svoje prozore ne držite otvorene na kipu. Neka vam temperatura u domu bude konstantna, oko 20 stepeni, noći do 15, kako ne biste morali dodatno da zagrevate prostorije, jer se mnogo više energije potroši kada se zagreva hladan prostor.

Izvor: BeoCentar PVC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget