Psorijaza i smanjen kvalitet života

Psorijaza je hronično, rekurentno oboljenje, koje se manifestuje promenama na koži. Te promene obično zahvataju određene delove (retko celu kožu, posebno retko ukoliko se oboljenje prati i tretira medikamentima). Najučestaliji delovi tela na kojima se psorijaza javlja su laktovi, poglavina, kolena itd.

Promene se manifestuju kombinacijom crvenila praćenom srebrnastobelim ljuspicama. Dijagnozu je u većini slučajeva lako uspostaviti pregledom dermatologa. U znatno nižem procentu, neophodno je uraditi i patohistološke analize uzoraka kožnog tkiva.

Uzročnici psorijaze

I dalje se sa sigurnošću ne može govoriti o pravim uzrocima ovog hroničnog oboljenja kože. Ipak postoji stav u kome je nauka jednoglasna – reč je o hroničnom, autoimunom oboljenju koje nastaje kao posledica kombinacije više različitih uzroka, kao što su unutrašnji (genetska predispozicija) i spoljašnji uzroci (npr. za neke oblike se pouzdano zna da ih izaziva određena bakterija i određene vrste trauma). Stres, kao danas najoptuživaniji faktor nastanka mnogih oboljenja, ni ovde nije pošteđen. Kliničke studije beleže direktnu povezanost između stresa i pogrošanja stanja pacijenata obolelih od psorijaze.

Da li se psorijaza može preneti kontaktom sa obolelom osobom?

Krenimo od zaključka u kome je saglasna medicina – psorijaza se NE može preneti sa čoveka na čoveka, ni u kakvoj vrsti kontakta (bilo da je reč o seksualnom, direkntom, kapljičnom). Ne može se preneti ni korišćenjem istog pribora za jelo, ni plivanjem u istom bazenu. Jednostavno, psorijaza ne spada u grupu infektivnih oboljenja.

Manifestovanje psorijaze

Ovo autoimuno oboljenje kože se može manifestovati na različite načine, u zavisnosti od stanja organizma, tipa psorijaze, načina života, ali i redovne primene terapije koju je nadležni lekar prepisao. Raspon manifestovanja može da se kreće od jako malih površina kože zahvaćenih jedva primetnim promenama do rasprostranjenosti psorijaze na različitim regijama, pa čak može zahvatiti i celo telo. Kod određenog broja pacijenata razvija se psorijatični artritis koji zahvata i zglobove. Pored kože, psorijaza može da se ispolji na noktima i sluzokoži (genitalijama i genitalnoj regiji). Sve promene su praćene svrabom, ponekad i bolom.

Psorijaza i životni vek

Psorijaza ne utiče na smanjenje dužine životnog veka (osim u slučaju da pacijent ne haje za sopstveno zdravlje i ne obraća se lekaru za pomoć). Indirektno psorijaza može uticati na smanjenje životnog veka ukoliko se pored nje, jave i druga oboljenja kao što su: gojaznost, dijabetes tipa 2, povećanje lipida i kardiovaskularna oboljenja. Kliničke studije su utvrdile povezanost između psorijaze i povećanog faktora rizika za nastanak nekog od pomenutih oboljenja.

Psorijaza i kvalitet života

Ogromna većina psorijatičnih pacijenata se leči ambulantno. Ipak ovo zapaljennsko oboljenje kože ima velike posledice po samog pacijenta jer je u većini slučajeva vidljivo, te oboleli trpi društveni pritisak koji se manifestuje u vidu diskriminacije, neprijatnih zaziranja/pogleda i izbegavanja kontakta sa njim. Drugim rečima, pacijent može da doživi mentalne tegobe u vidu psiholoških poremećaja, problema u društvenoj interakciji i naružavanja bolesnika. Sve to se javlja kao posledica nedovoljne informisanosti sugrađana. Posebno su ranjiva deca, koja tek treba da izgrade samopouzdanje, a koja su postaju „meta“ zadirkivanja druge dece. Te se kod njih mogu javiti psihičke tegobe, kao što su: strah od društvene izolacije, povlačenje u sebe, smenjeno sampouzdanje, stid itd. Psorijaza zbog svoje prirode manifestovanja i vidljivosti u velikoj meri utiče na unižavanje kvaliteta života.

Ipak, sa psorijazom se živi. Danas su na raspolaganju brojne terpaije koje daju jako dobre rezultate i bolest uspešno drže pod kontrolom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget