Najčešći načini plaćanja u Srbiji? Da li se mogu očekivati neki noviteti?

Činjenica je da i dan danas na našim prostorima kupci najviše vole da plaćaju gotovinom, čekovima ili karticom iz banke jer smatraju da su tako najsigurniji.

Ipak, neka istraživanja sprovedena 2017. godine od strane Gemius kompanije idu u prilog tome da polako raste broj onih koji kupuju i online, pomoću kreditne kartice jer su uvideli da je to itekako brži i jednostavniji način od na primer odlaska u prodavnicu, čekanja u redu na kasi i sl. 

Sve je veći broj kupaca koji “pazare” preko danas najpoznatijih stranih sajtova poput Amazona, Ali-expresa ili E-Bay-a koji nude brojne popuste pa se tako neka stvar koja je kod nas skupa može poručiti za znatno manju sumu novca.

U nastavku teksta pišemo vam o trenutno najaktuelnijim načinima plaćanja u našoj zemlji. 

Plaćanje pomoću kreditnih ili debitnih kartica

Ovde pre svega mislimo na plaćanje kartica online ali i “offline” putem. Kada kažemo “offline” mislimo na direktan odlazak u trgovinu i plaćanje prislanjanjem kartice na POS terminal marketa u kojem obavljate kupovinu. Ovo je definitivno najaktuelniji vid plaćanja još uvek na našim prostorima. Plaćanje gotovinom kao da polako pada u zaborav. Ipak, ako se uporedimo sa zemljama iz inostranstva shvatićemo da smo još uvek korak iza njih. 

Sa druge strane ima i onih koji vole da kupuju online i tako su navikli već duži vremenski period bilo da se radi o poručivanju garderobe putem sajta neke poznate robne marke, bilo o kupovini namirnica za kuću, ulaznica za pozorište, utakmice, bioskop i sl. Prilikom kupovine putem Interneta plaćanje se najčešće vrši preko kreditnih ili debitnih kartica potrošača a mnogi prodavci nude potrošačima opciju kupovine na rate i to bez kamate ako se opredele za plaćanje karticom. 

Plaćanje čekovima 

Ako se malo raspitate u svom okruženju primetićete da veliki broj vaših poznanika, rođaka i prijatelja preferira kupovinu na odloženo. Naravno, ovde se radi o upotrebi čeka kao sredstva plaćanja koje se građanima najviše isplati naročito kada nemaju dovoljno gotovine kod sebe u trenutku kupovine. 

Kupovina pouzećem 

I dalje se preko 50 % naših građana kada je kupovina preko Interneta u pitanju odluči da plaćanje izvrši nakon isporuke poručenih proizvoda na kućnu adresu. Kao što i sami možete da zaključite, reč je o plaćanju pouzećem. 

Google Pay – samo što nije stigao u našu zemlju!

Ako se fokusiramo na najnovije, savremene načine plaćanja, videćemo da polako ali sigurno započinje era kupovine pomoću pametnih telefona. Do sada već poznati modeli mobilnog novčanika” poput Samsung Pay-a, Apple Pay, i dr.polako zamenjuje Google Pay. Radi se o najaktuelnijoj Google aplikaciji koja omogućava beskontaktno plaćanje putem Android mobilnih telefona. Dovoljno je da svoju karticu iz banke povežete sa pametnim telefonom i da u kupovinu više ne nosite novčanik već samo mobilni uređaj. 

Za kraj treba napomenuti da je edukacija potrošača od presudne važnosti za prelazak na savremene načine plaćanja poput Google Pay-a. Kupci treba da budu upoznati sa tim šta im koje sredstvo plaćanja omogućava, koliko je bezbedno i na kojim mestima se sve može koristiti.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget