Kutak za ljubitelje kafe: Tri stvari koje treba da znate o kapućinu

Jedan od najčešćih izbora koji ljudi prave kada je topli napitak od kafe u pitanju pada na kapućino. To je tako bilo da se radi o kafićima, restoranima ili kućnim varijantama ispijanja kafe u duštvu porodice ili prijatelja. Njegova popularnost ne jenjava, a tome doprinosi i činjenica sve rasprostranjenijih aparata za kafu koje poseduju domaćinstva i razne firme i kancelarije.

Kapućino treba razlikovati od ostalih napitaka od kafe koji su u zastupljeni u ponudi i upotrebi, kao što su espresso, makiato, latte, lungo i tome slično.

Šta je to što ovaj topli napitak čini tako posebnim i popularnim i kako je nastao?

Poreklo i definicija

Kapućino ili kako se kod nas gramatički izgovara kao ,,kapučino“, predstavlja kombinaciju koja podrazumeva podjenake količine espressa, umućenog mleka i mlečne pene. Dakle on je kombinacija 1/3 koju čini kafa, 1/3 koju čini toplo mleko i 1/3 koju čini kombinacija mleka i mlečne pene. I tim redom se i sipaju u šolju i serviraju.

Poreklo kapućina seže u Italiju, a poreklo samog naziva upućuje na fratarski red ,,capuchina“ i kapuljače koje su fratri nosili čiji oblik neodoljivo podseća na penu ovog napitka. Ipak, postoji još nekoliko verzija o poreklu reči koju nosi ovaj popularni napitak.

Servira se sa malom kašičicom u srednjoj veličini šoljice sa tacnom. U svojoj zemlji porekla, Italiji, služi se strogo u vreme doručka i to najkasnije do 11 sati pre podne. Poznate su slike iz italijanskih gradova na kojima se uz kapućino obavezno nalazi i divan kroasan karakterističan za ovo područje.

Uprkos italijanskoj etimiologiji ovaj napitak prvi put je poslužen u ovoj kombinaciji u Beču još u 18. veku koji je u to vreme predstavljao svetsku prestonicu kafe.

Način pripreme

U pripremi kapućina mleko koje se koristi greje se na pari gde treba voditi računa da se isto ne pregreje jer njegova temepratura ne sme da pređe 70 stepeni Celzijusa. Ovo je važno iz razloga jer pregrejanost mleka može unišititi njegovu slatkoću i elastičnost što automatski znači da će ukus biti gorak i neprijatan.

Serivara se u šoljicama srednje veličine sa tacnom. Prvo se sipa espresso, zatim toplo mleko, pa na kraju mlečna pena koja može biti dekorativno servirana. Penu savršene teksture mogu da naprave samo izuzeno iskusni i profesionalni baristi.

Konzumiranje kapućina bez šećera može da izazove savršen privremni osećaj sitosti, a jedine kalorije u ovom napitku potiču od punomasnog mleka.

Ali ako se ipak odlučite da ga zasladite, šećer koji na penu sipate trebalo bi da izdrži neko vreme da ne potone zbog njene kremaste teksture.

Najviše mogućnosti za kreativno serviranje

Vizuleno najlepše kafe koje ste popili pripadala se u ovoj vrsti sigurno. One su jednostavno najpovoljnije za kreativno ukrašavanje i stvaranje malih umetničkih dela u šoljici omiljenog napitka.

Za stvaranje ovih malih umetničkih dela potrebno je da mleko bude adekvatno zagrejano, da lice koje umetnost stvara ima razvijenu veštinu i tehniku iscrtavanja tzv. latte art.

Po vrhu može biti ukrašena posutom mlevenom čokoladom, cimetom, običnim šećerom ili drugim sličnim začinima i namirnicama, kao što je u poslednje vreme popularan suvi đumbir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget