Koliko je važna štitna žlezda za naš organizam?

 

Novo doba sa sobom je donelo i nova učestala oboljenja i probleme. Zato je provera svakog dela našeg organizma veoma važna. Hormonski status, naročito kod žena diktira zdravlje skoro svih organa i svaki dizbalans može biti okidač za neki zdravstveni problem.

Statistički podaci ukazuju na to da je poslednjih godina povećan rast obolelih, pa je preporuka lekara da se hormoni štitne žlezde i ultrazvuk urade jednom godišnje, kako bismo na vreme mogli da reagujemo i adekvatnom terapijom sprečimo ozbiljne zdravstvene tegobe.

Simptomi poremećaja hormonskog statusa

Hormoni štitne žlezde regulišu mnoge biohemijske procese. Važni su i za rast, razvoj, normalnu neurološku aktivnost, metabolizam. Kada dođe do osetnih hormonskih promena organizam će nas na više načina upozoriti. Neki od simptoma poremećenog rada štitne žlezde mogu biti: nekontrolisano sagorevanje kalorija, nagla promena telesne mase, grčenje mišića, pojačano zamaranje, zaboravnost, česte i nagle promene raspoloženja, poremećaj rada srčanog mišića. 

Osnovna uloga štitne žlezde

Sinteza i sekrecija tiroidnih hormona je osnovna funkcija štitne ili tiroidne žlezde. Osnovna funkcija njenih hormona je regulacija metabolizma, zapravo ga oni usporavaju ili ubrzavaju. Iz tog razloga ni pojačan ni oslabljen rad štitne žlezde nije dobar za organizam.

Kako radi štitna žlezda

Štitna žlezda je sačinjena od 2 vrste ćelija – folikularnih i parafolikularnih. Dominantne su folikularne, koje sekretuju jod putem hormona T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Ove ćelije iz krvi uzimaju velike količine joda. Za razliku od njih, parafolikularne ćelije proizvode klacitonin, hormon koji reguliše prisustvo kalcijuma u organizmu. Hormone štitne žlezde kontrolišu hipotalamus i hipofiza.

Iz dela međumozga, koji je nervnim i krvnim završecima povezan sa hipofizom oslobađa se hormon TRH. Tireotropin deluje na hipofizu i oslobađa TSH. Zatim TSH deluje na štitnu žlezdu i kontroliše sintezu i sekreciju hormona T3 i T4. Većinu stvorenih hormona čini T4 93%, a T3 samo 7%. Da bi se normalno sintetisali hormoni, neophodno je da čovek preko hrane, na dnevnom nivou, unese između 150 i 300 mikrograma joda. Onda se najveći deo hormona T4 iz perifernih nerava pretvara u hormon T3 i zbog toga su oba hormona jednako bitna.

Hormoni štitne žlezde – cena i način provere

Bazalni hormonski status je veoma važan za ženski organizam. Proveru je najbolje uraditi između 2 i 4 dana ciklusa, kada su hormoni u stanju mirovanja. Nakon menstruacije se hormoni aktiviraju i tako se menja njihov status. Analiza hormona štitne žlezde se vrši iz krvi. Žene u zrelim godinama bar jednom godišnje treba da ih urade, jer hormoni štitne žlezde dobrim delom prikazuju generalno stanje njihovog organizma. Zatim, žene koje planiraju trudnoću, moraju imati regulisan hormonski status.

Ukoliko T3, T4 ili TSH nisu u propisanim merama prisutni, do trudnoće neće ni moći da dođe. Osim ovih grupa žena, svaka koja primeti neki od simptoma koji ukazuje na poremećaj rada štitne žlezde treba da uradi analize. Cena hormona štitne žlezde sveukupno ne prelazi 2000 dinara, a mnogo znači za naš organizam. Naposletku, na osnovu simptoma, možda će lekar tražiti da proverite samo neki hormon štitne žlezde. Cena pojedinačnih analiza se kreće između 450, 500 do 1000 dinara. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget