Koja su osnovna pravila bontona u restoranu

Koncept restorana star je preko dva veka, a čini se da, kako vreme prolazi, njegova popularnost postaje sve veća. Za razliku od ostalih mesta za izlazak, restorani po pravilu privlače zrelije goste željne mirnijeg provoda, hedoniste i gastroljube, kao i one koji uživaju u eleganciji i glamuru na otmenim proslavama.

Možete uživati u romantičnoj večeri sa partnerom ili biti produktivni na sastanku sa saradnicima, a bez obzira da li se slavi rođendan, devojačko veče ili Nova godina restoran može biti odlično mesto da provedete vreme i sa prijateljima.

Međutim, ukoliko planirate da posetite jedan od restorana, treba da imate u vidu da takva mesta zahtevaju i određeni način ponašanja. Bonton koji se primenjuje u restoranima od davnina je jasno utvrđen, ali šta se dešava sa pravilima vezanim za nove trendove i elektronske uređaje koje nam je donelo moderno doba? Pa i za njih već uveliko postoje definisane smernice ponašanja koje su u skladu sa formalnijim ambijentom svakog restorana, a evo kako sve to tačno treba da izgleda.

Izlazak sa emotivnim partnerom

Ukoliko ste u restoran krenuli sa emotivnim partnerom, dobro je znati da je po pravilu muškarac zadužen da prvi uđe u lokal. To pravilo bontona primenjuje se odavno, a postoji iz razloga što se ulazi na nepoznatu teritoriju koju muškarac treba da izvidi. Prilikom izlaska iz restorana situacija je obrnuta, te iz njega prvo izlazi žena, a zatim muškarac. U restoranu gospodin je zadužen da pridrži kaput svojoj pratilji, ali i da, u konsultaciji sa njom, odabere sto za kojim će sedeti. Podrazumeva se i da će joj izvući stolicu da se udobno smesti, a tek nakon toga seda i on.

Izlazak sa prijateljima

Ako se u restoranu nalazite sa prijateljima, smatra se veoma nepristojnim kašnjenje duže od 10 minuta. Kada stignete, ukoliko za stolom sedi do dvoje ljudi, možete se sa njima pozdraviti rukovanjem ili poljupcem, ali ako ih ima više ne morate se pozdravljati sa svakim ponaosob.

Posvetite se društvu, a ne sebi

Bonton je veoma izričit, te je svako popravljanje šminke ili frizure za stolom strogo zabranjeno. Za sve popravke u izgledu koristite isključivo toalet restorana. Takođe, kako sednete za sto, bez obzira da li ste sa društvom i partnerom, nije uljudno da koristite mobilni telefon, niti da ga držite na stolu. Uređaj treba da bude potpuno utišan, razgovori su krajnje nepoželjni, ali i bilo kakvo gledanje u telefon i proveravanje mejlova. Da li je potrebno da napominjemo da je slikanje selfija u restoranu potpuno neumesno?

Šta piti u restoranu?

Za piće je najprimerenije odabrati neko fino vino vino, ili neko ekskluzivnije pivo, poput onih koje nudi restoran Magaza. Bira ga i poručuje muškarac, ali je neophodno da se oko toga konsultuje sa damom. Kada donese piće, konobar će dami sipati prvu čašu, a zatim tu ulogu na sebe preuzima gospodin za stolom.

Ko plaća?

I za kraj, stavka o kojoj se uvek polemiše – ko bi po bontonu trebao da plati za obrok? Pa, to svakako zavisi od same situacije. Ukoliko ste na večeru krenuli sa prijateljem, trebao bi da je plati osoba koja je pozvala na okupljanje, ali se možete dogovoriti da račun platite po pola. Ukoliko ste u restoranu sa partnerom, muškarac bi trebao da plati obrok, a žena se kasnije može ponuditi da plati svoj deo. U većim grupama stvar je jasnija, te svako plaća svoj deo računa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget