Kako izabrati odgovarajući dom za starije?

Različite životne okolnosti, bolest i nemoć  najbližih srodnika koji su duboko zagazili u starost, navode ljude da razmišljaju o odabiru doma za stare. Koliko god verovali da je našim roditeljima, bakama, dekama mesto uz nas, često smo zbog posla, obaveza, kao i lošeg stanja starije osobe koja nam je draga, prinuđeni da brigu o njoj poverimo stručnim licima.

Kod nekih bolesti, kao što su demencija ili nepokretnost, starijoj osobi je i bolje da bude u domu, gde će imati negu 24 sata. Ukoliko bismo se odlučili da sami brinemo o toj osobi, to bi značilo da zapostavimo posao, brigu oko dece, svakodnevne obaveze, ali i da se odreknemo svog života.

Pošto je odluka o smeštaju starih u dom već sama po sebi teška, pokušaćemo da vam olakšamo i ukažemo na kojih 5 stvari morate obratiti pažnju prilikom izbora odgovarajućeg smeštaja.

Licenca za rad

Preko sajta Ministarstva za rad saznajte da li starački dom koji biste izabrali ima sve potrebne dozvole za rad. Broj nelegalnih domova je poslednjih godina u stalnom porastu, a za njih se, nažalost, obično sazna kada se već desi šteta, odnosno neka tragedija. Problem je što su uslovi u takvim domovima često nehumani, pa, iako su finansijski povoljniji, oni nikako ne bi trebalo da budu vaša opcija.

Zaposleni u domu

Prilikom posete domu obratite pažnju na to kako se zaposleni obraćaju stanarima i vama, ali i kako se ponašaju jedni prema drugima. To su osobe s kojima će vaši najmiliji provoditi svaki dan, pa nije od male važnosti da li su oni ljubazni, nasmejani, kulturni, topli, srdačni, vedri, opušteni ili napeti.

Medicinska nega

Medicinska nega u domovima za stare mora biti na vrhunskom nivou, jer vam je prva i najbitnija stvar da li će o vašim najmilijijim brinuti stručne osobe. Medicinski tim jednog ozbiljnog doma trealo bi da čine lekar, sestre, fizioterapeuti i negovateljice. Ovo je posebno bitno ukoliko u dom smeštate osobu koja ne može samostalno da vodi računa o sebi i kojoj je potreban celodnevni nadzor medicinskog i negovateljskog osoblja. Takođe, dom mora imati i opremu koja podrazumeva aparate za merenje pritiska i osnovne labaratorijske analize, a bilo bi dobro da je u domu zaposleni i psiholog, jer je starima posebno potrebna psihološka podrška i razgovor sa stručnjakom o problemima koji ih tište.

Usluge koje dom pruža

Osnovne usluge koje dom nudi su ishrana, smeštaj i medicinska nega stanara. Ishrana mora da bude raznovrsna, propisana od strane nutricioniste i u skladu sa godinama i zdravstvenim stanjem korisnika. Proverite da li će vaši stari dobijati 3 glavna obroka i 2 užine u toku dana i da li će porcije i kvalitativno i kvantitativno zadovoljiti sve njihove potrebe. Potrebno je precizirati i da li će se pacijentima pomagati da redovno sprovode ličnu higijenu.  Mnogi domovi nude i šišanje, friziranje, usluge pedikira… Pored redovne medicinske nege u domovima se sprovodi i fizikalna rehabilitacija. Jako je bitno obratiti pažnju i na dodatne usluge koje dom nudi, a koje će olakšati i ulepšati starima vreme koje provode tu. Život nikako ne treba da stane dolaskom u dom, pa zato domovi često nude i bogat kulturni i društveni sadržaj, organizovanje plesnih večeri, kviz takmičenja, izleta, odlazaka u pozorište, na koncerte. U domu su korisnici u prilici da posećuju i razne sekcije: literarne, likovne, muzičke, pa im je tako omogućeno da se i u poznim godinama kreativno izražavaju i nauče nešto novo.

Lokacija doma

Pretpostavljamo da biste voleli da vaši najmiliji budu smešteni u blizini vašeg stana ili kuće, tako da ih možete posetiti u svakom trenutku, ali razmislite šta je bolje za njih. Možda dom koji vam je u blizini nema prostrano dvorište, nije u mirnom delu grada i sl. Nekada je bolje birati objekte van grada sa velikim baštama, okružene zelenilom, jer će boravak i šetnja na čistom vazduhu regenerisati stare.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget