Burme – od nastanka do danas

Simbolika stavljanja burme na venčanju pokazatelj je večne ljubavi koja spaja mladence od trenutka kada su stupili u brak, i ona se, sa manjim i većim promenama, održala i do današnjeg dana.

Neke tradicije su, pak, do danas ipak ostale nepromenjene, kao i činjenica da je stavljanje burme na prst odabranog partnera ujedno i najvažniji momenat dana venčanja.

Kada su i kako nastale burme?

Verovatno niste znali da su burme deo sklapanja braka još od starog Egipta, antičke Grčke i Rima naovamo.

Naime, u starom veku su se, prilikom venčanja, burme stavljale na domali prst leve ruke, jer se smatralo da je to najbolji pokazatelj večne ljubavi zbog toga što je ovaj prst povezan sa srcem preko „arterije ljubavi“. Nosile su ih samo žene, tako označavajući pripadnost muškarcu.

Takođe, prstenje se u starom veku nosilo i kao pokazatelj pripadnosti odrđenom društvenom sloju, te ne čudi što su burme ušle u tradiciju i kao pokazatelj pripadnosti žene muškarcu.

Od perioda srednjeg veka pa nadalje, ova situacija se menja u tom smislu što i muškarci počinju nositi burme.

Naime, od XIII veka se u hrišćanstvu raširio običaj da i muškarcima budu stavljane burme u toku čina venčanja, što je obavljao sveštenik, baš kao i samu ceremoniju. Na ovaj način se pokazivalo da su oba pola jednaka pred Bogom i da ih ni po ovom običaju ne bi trebalo razdvajati.

Šta su one označavale?

Pored toga što su burme u starom veku značile povezanost sa srcem, odnosno simbolički označavale ljubav, one su takođe bile i savršeni predstavnik kruga.

Za krug se verovalo da je simbol večnost i neprolaznosti, te je iz tog razloga i prstenje u svakom smislu imalo značajnu simboliku.

Kako se u hrišćanstvu burme prebacuju na drugu ruku, ističe se povezanost desne strane čovečijeg tela sa vladavinom anđela, za razliku od leve polovine koja pripada đavolu. Tako se i ovim ističe venčanje kao sveta tajna.

Da li i danas burme imaju istu simboliku?

U manjoj ili većoj meri, burme i danas imaju istovetnu simboliku. Jedina je razlika što ih na samom venčanju ne stavlja sveštenik, već ih razmenjuju mladenci ili se pak ovaj svečani čin prepušta kumovima.

Na taj način se preko burme mladenci povezuju ne samo međusobno, već i sa svojim kumovima, u zajednicu prijateljstva ukoliko je u pitanju građansko, odnosno svetu zajednicu gde je kum predstavnik Boga na zemlji ukoliko je u pitanju crkveno venčanje.

Kako se danas nose burme?

Burme se danas, takođe, u našoj kulturi nose na domalom prstu desne ruke.

Jedina razlika u odnosu na nošenje burme jeste smeštanje vereničkog prstena nakon venčanja, koje žena može nositi na istom prstu ispod burme, ili ga pak prebaciti na levu ruku ili pokloniti kumi.

U svakom slučaju, ovo je jedino što je donekle drugačije.

Svakako, danas se burme mogu „staviti“ i malim tetovažama na istom prstu ili se pak nositi oko vrata, što su vidovi malo drugačijeg primenjivanja tradicije.

Ipak, i danas su najpopularnije burme od belog, roze ili žutog zlata, sa dodacima poput cirkona i dijamanata ili pak bez njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget