Bolesti probavnog sistema: Stanja i lečenje

Sistem za varenje je složena mreža organa koji obavlja vitalnu funkciju pretvaranja hrane koju jedemo u hranljive materije koje naše telo može da iskoristi. Zdrav probavni sistem je neophodan za održavanje našeg opšteg zdravlja i blagostanja. Međutim, brojne bolesti i stanja mogu uticati na njegovu funkcionalnost, od manjih poremećaja do ozbiljnih stanja opasnih po život. Bolesti digestivnog sistema mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi varenja, od usne duplje do debelog creva. Neki od ovih problema mogu biti akutni, što znači da brzo dolaze i nestaju, dok su drugi hronični, koji traju nedeljama, mesecima ili čak godinama. Bolesti digestivnog sistema mogu imati različite uzroke, uključujući genetske faktore, navike u ishrani, stres i način života.

Razumevanje ovih bolesti, njihovih simptoma, uzroka i dostupnih tretmana je od suštinskog značaja za održavanje zdravog sistema za varenje. Pravilna edukacija o bolestima digestivnog sistema omogućava svakom od nas da bolje razume sopstveno zdravlje i donosi informisane odluke koje mogu poboljšati naše opšte blagostanje.

Hemoroidi: Prirodni lekovi i preventiva

Hemoroidi su proširene vene u donjem delu rektuma i anusa. Oni mogu izazvati neprijatne simptome kao što su svrab, bol, nelagodnost i krvarenje tokom pražnjenja creva. Iako hemoroidi mogu biti veoma neprijatni, obično su više neprijatni nego ozbiljni i često se mogu efikasno lečiti prirodnim lekovima i promenama u načinu života. Prvo  trebate znati da topla voda može pomoći u ublažavanju upale i smanjenju iritacije izazvane hemoroidima. Preporučuje se da sedite u toploj vodi, idealno u kadi, 15 do 20 minuta nakon svakog pražnjenja creva. S druge strane, hladne obloge mogu pomoći u ublažavanju otoka. Stavite led u meku krpu i držite ga na području hemoroida nekoliko minuta. Takođe, razne prirodne kreme i masti mogu pomoći u ublažavanju simptoma.  Osim toga, uzimanje dovoljno tečnosti i dijetetskih vlakana može omekšati stolicu i olakšati je prolazak, što može smanjiti pritisak na vene. Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke su odlični izvori vlakana.

Kada su u pitanju hemoroidi, prevencija je ključ rešavanja ovog problema. Pogledajte neke od smernica koje su nam dali profesionalci iz poliklinike Analife.

Redovna fizička aktivnost može poboljšati cirkulaciju, smanjiti rizik od zatvora i pomoći u održavanju zdrave težine, a sve to deluje preventivno. Osim toga, nakon svake stolice, temeljno i nežno čišćenje analnog područja može pomoći u sprečavanju iritacije i upale. Važno je znati dugotrajno sedenje, posebno na toaletu, može povećati pritisak na vene u anusu.

Gastroezofagealna refluksna bolest: Upravljanje ishranom

Gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB je hronično stanje koje se javlja kada želudačna kiselina ili sadržaj želuca često dospeva u jednjak, što dovodi do iritacije. Simptomi uključuju žgaravicu, gorušicu, regurgitaciju i nelagodnost u grlu. Pravilna ishrana i životne navike mogu biti ključne u upravljanju ovim stanjem. Dijeta je jedan od glavnih faktora koji mogu uticati na ovu bolest. Ukoliko imate problema sa refluksom, kao prvo treba da smanjite unos masne hrane.

Masna hrana može usporiti pražnjenje želuca i povećati rizik od refluksa. Umesto toga, preferirajte niskomasne proteinske izvore, kao što su piletina, riba i mahunarke. Ograničite svoj unos začinjene hrane, kofeina i alkohola. Ovi proizvodi mogu iritirati jednjak i pogoršati simptome GERB-a. Osim toga, prejedanje može dovesti do povećanog pritiska na želudac i može izazvati refluks, zbog čega se preporučuju manji obroci tokom dana. Preporuka lekara je da pokušate ostati budni najmanje dva do tri sata nakon obroka jer ležanje nakon jela može izazvati refluks.

Sindrom iritabilnog creva: Simptomi i tretman

Sindrom iritabilnog creva (SIC) je hronično stanje koje utiče na debelo crevo. Simptomi SIC-a mogu varirati između osoba, ali često uključuju bolove u trbuhu, nadutost, i promene u navikama pražnjenja creva, kao što su dijareja, zatvor, ili oba. Iako se uzrok SIC-a ne razume potpuno, faktori koji mogu doprineti uključuju genetske predispozicije, prethodne gastrointestinalne infekcije i neravnotežu u crevnoj mikrobioti.

Kada je u pitanju tretman ove bolesti, primarni cilj je ublažiti simptome raznim tretmanima koji se mogu odnositi na promene u ishrani ili uzimanjem lekova. Neki ljudi sa ovim problemom nalaze da određena hrana izaziva njihove simptome. Dijetetski dnevnik može pomoći u identifikovanju potencijalnih okidača. Ishrana bogata vlaknima može pomoći onima sa zatvorom, dok ograničavanje hrane koja proizvodi gasove može smanjiti nadutost. Važno je da se svako sa simptomima ove bolesti konsultuje sa izabranim lekarom kako bi pronašao najefikasniji tretman za svoju specifičnu situaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget