Zašto treba da nosite radna odela?

Zaštitna radna odela ili radni kombinezoni štite radnike od bilo kojih fizičkih povreda ili opasnosti koje se mogu pojaviti u radnom okruženju. Služe kao mera prevencije u industriji, posebno građevinskoj industriji i rudarstvu. Radna odela koja se nose tokom obavljanja poslova trebalo bi da ispunjavaju pravilnik o ličnoj zaštitnoj opremi i najefikasniji su u situacijama kada su odgovarajućeg materijala, veličina i kroja. Da li ste nekada imali neku neprijatnu siutaciju tokom rada, pa vam je šlem zaštitio glavu?

A da li vam se desilo da su vam zaštitne naočare pomogle usled prskanja hemijskih supstanci? Ne potcenjujte radno okruženje, jer i najmanja nepažnja može da vas dovede u neprijatnu situaciju.

Mnogi radnici često odluče da ne nose radne kombinezone, a onda krive poslodavce za nepredviđene situacije. Bolje na vreme sprečite pojavu nekih nelagodnih situacija, jer na kraju ste sami odgovorni za sopstveni život. Nemojte da ga onda dovodite u pitanje spostvenom nepažnjom i neodgovornošću. Najbolji način da se koliko-toliko sačuvate jeste nošenje radnih odela, jer kada se sami osigurate, onda ako dođe do povrede ili bolesti, poslodavac je dužan da snosi odgovornost. I da, čak i kada obavljate one poslove koje ćete završiti brzo nosite HTZ opremu.

Zaposleni, pažnja!

Kao zaposleni, trebalo bi da obratite pažnju koja radna oprema je potrebna i kakav je scenario u slučaju da je ne nosite na radnom mestu. Edukujte se na vreme, jer u našem narodu se ne kaže slučajno bolje sprečiti nego lečiti!

Ako je vaše telo dugoročno izloženo različitim hemikalijama i jedinjenjima onda ona mogu štetno da deluju na vaše telo. Naime, samo u Americi godišnje od neizlečive bolesti oboli oko 3000 ljudi zato što nisu adekvatno opremljeni za rad.

Uglavnom su radnici izloženi štetnom uticaju brojnih materija, a da biste sprečili faktore rizika, onda se na vreme pravilno zaštitite. Na prime, upotreba zaštitnih naočara jedna je od najčešćih oblika zaštite radnika. Bilo da su supstance korozive ili ne ili da je reč o materijalu koji može da bude opasan ako dođe u kontakt sa vašim očima ili je reč o oštrom materijalu, zaštitne naočare dobro dođu u ovakvim situacijama.

Prema istraživanjima u Americi svake godine dođe do 2,4 miliona povreda na radu samo kada je povreda očiju u pitanju. Preko 50 000 žrtava izgubi vi u nekoj meri, a prema tamošnjim rezultatima istraživanja većina povreda mogla je da bude sprečena da su radnici nosi zaštitne naočare.

Poboljšajte efikasnost i kvalitet svoga rada!

Shvatite nošenje radnih odela kao obavezu koju vaše radno mesto zahteva. Kao što vatrogasci imaju obaveznu opremu, tako bi i mnogi drugi radnici trebalo da doživljavaju zaštitu na radu. Radna odela zato i jesu obezbeđena, jer se rizici svode na minimum, a o zdravlju radnika se posebno brine. na početku treba obezbediti mere kako bi se sprečile osnovne povrede i mogući padovi i kako bi se povećala bezbednost na radu. Ako se radnici osećaju bezbednije, oni će biti i efikasniji u obavljanju poslova, a kada se nose kvalitetna radna odela koja zadovoljava standarde, onda su rizici po zdravlje znatno manji.

Pripremite se adekvatno za rad, jer ako se sami ne čuvate, niko vas drugi neće sačuvati. Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget