Zašto su bela sobna vrata najbolji izbor za vaš dom?

Kada govorimo o dizajnu enterijera, jedna od najpopularnijih i najviše korišćenih boja je bela. Bela boja utiče na vizuelno povećanje prostora i lako se uklapa sa drugim kombinacijama nameštaja. Tako je i sa sobnim vratima – bela boja daje eleganciju i prostor dobija potpuno novu dimenziju. Međutim, na koji način najbolje uskladiti enterijer da bela sobna vrata dođu do izražaja i kada se treba odlučiti za ovu boju? Da li je, sa druge strane, bela boja baš uvek idealan izbor?

U tekstu koji je pred vama pokušaćemo to da otkrijemo.

Vizuelno povećanje prostora

Kada govorimo o prednostima ne možemo a da ne primetimo da bela sobna vrata otvaraju prostor. Svetla boja ostavlja utisak da je prostorija veća. To se naročito dobro vidi kod izuzetno malih i mračnih prostorija. Ako taj prostor otvorite belim vratima, uz dobro osvetljenje i postavljanje ogledala, imaćete utisak da boravite u znatno većim prostorijama nego što to one zaista jesu.

 

Uz dodatak staklenih otvora, bela vrata dobijaju prozračnost i u stanju su da priušte mnogo više zdravog svetla u prostorije doma. Zato su bela sobna vrata sa staklenim otvorima idealna rešenja za trpezarije ili dnevne boravke.

Bela sobna vrata se lako uklapaju sa nameštajem

Naredna prednost ogleda se u tome da se bela boja sobnih vrata veoma lako uklapa u ostatak enterijera. Ona Vam ostavlja slobodu da ostale elemente birate po sopstvenoj volji. Veoma je neutralna i ne privlači pažnju na sebe. Sa belom bojom se lako uklapa moderniji koncept življenja, ali i dečije sobe koje su ukrašene veselim bojama. Idealna su za gradske stanove i veoma su praktična.

Ukoliko volite jednostavni minimalizam, bela boja stolarije će se uklopiti u takav koncept življenja. Sa druge strane, ukoliko ste skloni da često menjate enterijer ili boju zidova, izbor neutralnih, belih sobnih vrata ići će vam u prilog – lako će se uklopiti u sve vaše zamisli i promene.
Ako želite da vrata prate neki drugi stil u prostoriji, radije se odlučite za boju parketa, nego za boju nameštaja. 

Kako najbolje uklopiti bela sobna vrata sa ostatkom prostorije, a pogotovu sa zidovima? Istina je da se bela vrata uklapaju u sve prostore, ali ako hoćete da posebno dođu do izražaja, onda se odlučite da zidovi oko njih ne budu potpuno beli, već da imaju neku drugu nijansu. Boja kafe, kapućina, nijanse sive i razne tehnike krečenja zidova, omogućiće da vaša vrata dođu do izražaja.

Lako se primeti nečistoća

U zavisnosti na to kako na čistoću stana gledamo, lako uočavanje nečistoće na belim vratima može biti prednost, a nekome i mana. Kod tamnijih vrata sigurno nećete biti u prilici da vidite svaku nečistoću, pa su tako neutralne boje zahvalnije za održavanje. Sa druge strane, onome kome je higijena jako bitna, važno je da uoči sve što se unosi u stan i da se na vreme mrlje otklone.

Današnji materijali sobnih vrata omogućavaju veoma lako održavanje. Za razliku od nekih tradicionalnih materijala koji traže posebnu negu i tretman, vrata od medijapana se jednostavnim prebrisivanjem mogu dovesti do savršenstva, kao da su upravo izašla iz salona. Tako očišćena vrata mogu da obasjaju prostariju, onako kako druge teksture nikad neće. 

Ukoliko želite da budete mirniji u pogledu čišćenja i ne želite da svaki otisak ostavi trag, izbegavajte glatka bela vrata, već tražite reljefne teksture koje imitiraju drvo. Na taj način dobićete win-win situaciju – idealna sobna vrata koja otvaraju prostoriju, ali na kojima se ne primećuje baš svaki trag korišćenja.

Bela boja zrači pozitivnom energijom

Bez obzira na to što nekad mogu biti malo zahtevnija za održavanje, ipak bela sobna vrata su veoma dobar izbor jer zrače pozitivnom energijom. Svetao prostor deluje optimistično, za razliku od tamnijih, metalik enterijera. Ako želite posebno da unesete notu topline u vaš dom, izaberite krem belu nijansu. Snežno bela boja odlično ide uz klasične modela, ali i moderna vrata u ovoj nijansi izgledaju odlično, pa su zato prvi izbor za stanove u gradovima.

Zaključak

Ako kupujete nova sobna vrata za svoj stan, kuću ili kancelariju, razmatorićete razne boje koje su u ponudi. Modela svakim danom ima sve više i više, a domišljati dizajneri su se potrudili da to bude baš težak izbor. Neke modele koji su u ponudi mozete ovde pogledati. Prilikom obilaženja prodajnih salona i razgledanja kataloga i slika, svakome zapadne za oko bar jedan od modela sobnih vrata koji je napravljen u beloj boji. Bilo da je u pitanju snežno bela ili krem bela, sve ove nijanse veoma su popularne kada su razni tipovi sobnih vrata u pitanju. Jednom rečju, sa belom bojom ne možete da pogrešite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget