Zašto se sve više đaka odlučuje za upis u privatnu srednju šlolu?

Privatne srednje škole su poslednjih nekoliko godina postale prvi izbor mnogih roditelja pa i učenika koji završavaju osnovnu školu i biraju šta dalje. Iako i dalje postoje sumnje u sam sistem privatnog školstva i stečene diplome nakon završetka privatnih srednjih škola, ovakvo mišljenje je ozbiljna zabluda koja polako ali sigurno nestaje.

Republika Srbija polako postaje lider u regionu po kvalitetu privatnih srednjih škola, a broj se svake godine uvećava, pa se tako u ovu godinu ušlo sa više od 50 privatnih srednjih škola koje su priznate i akreditovane od strane Ministarstva prosvete i za koje važe isti Zakon o srednjem obrazovanju kao i za državne srednje škole. Budući srednjoškolci mogu da biraju između velikog broja privatnih škola poput onih za negu i lepotu, srednjih medicinskih škola, gimnazija opšteg, prirodno-matematičkog ili jezičkog smera i mnogih drugih.

Konkurs za privatne srednje škole je potpuno identičan kao i za škole iz državnog sektora, sa činjenicom da za neke od privatnih srednjih škola nije potrebno polagati prijemni ispit. 

Zašto su privatne srednje škole bolji izbor?

Mnogi roditelji zajedno sa svojom decu, osmi razred doživljavaju veoma stresno zbog priprema za polaganje završnih testova u okviru male mature. Mnoge privatne škole su pojednostavile samu proceduru upisa, nezahtevajući položene testove na kraju osmog razreda. Upravo je to jedan od najbitnijih razloga zašto se sve više roditelja odlučuje za upis dece u privatne srednje škole. Dovoljno je da dete prilikom odabira upiše željenu privatnu školu, a potom će predstavnici te škole obaviti razgovor sa roditeljima i detetom i upis je završen.

Jedna od škola koja sprovodi ovakvu praksu upisa jeste privatna srednja medicinska škola. Ono što je specifično za njih je da iako polaganje prijemnog ispita pri upisu nije obavezno, diploma koju dete stiče završetkom škole je jednako priznata kao i diploma bilo koje srednje medicinske škole iz državnog sektora. Privatna srednja medicinska škola u svojoj ponudi ima različite obrazovne profile i za redovni i za vanredni sistem školovanja, a budući učenici ove škole imaju jednake mogućnosti za sticanje znanja kao i u bilo kojoj drugoj medicinskoj školi iz državnog sektora.

Više znanja uz manje đaka u odeljenju

Jedna od specifičnosti državnih škola jeste popunjenost odeljenja do krajnjih maksimuma, pa se ne retko dešava da odeljenja broje po 30 a nekad i više učenika, gde su profesori suočeni sa ozbiljnim izazovom da prenesu znanje na sve učenike. I sami đaci su postali svesni ovakvog problema i shvataju da manja odeljenja ipak imaju svoje prednosti i mnogo bolje funkcionišu. Gotovo sve privatne srednje škole su ograničile svoja odeljenja na 15-20 učenika po odeljenju, što svim predavačima daje dovoljno prostora i vremena da posvete pažnju svakom učeniku kojem je pomoć neophodna kako bi savladao određeno gradivo. I upravo je taj rad “jedan na jedan” profesora sa učenicima jedna od glavnih odlika svih privatnih srednjih medicinskih škola. Takođe, opcija individualnog obrazovanja uvek postoji za one učenike kojima je pomoć neophodna tokom čitavog perioda školovanja, gde profesori rade individualno sa svakim učenikom kojem je pomoć potrebna.

Ostale prednosti privatnog školstva

Za poslednjih 15 godina koliko postoje, privatne srednje škole su počele da razvijaju i grade svoju tradiciju. Novoizgrađene a pre svega moderno opremljene, privatne srednje škole poklanjaju puno pažnje kako na bezbednost svojih đaka i obezbeđenje školske imovine, tako i na uređenje samih objekata unutar školskog dvorišta. Gotovo sve privatne srednje škole imaju menzu u kojoj se zainteresovanim učenicima obezbeđuju dnevni obroci, ali i svoj internat u kojem borave učenici koji dolaze iz drugih gradova. Jedna od glavnih pozitivnih strana privatnog školstva jeste nastava na stranom jeziku i opcija nostrifikacije, odnosno priznavanja diplome u državama EU. Ovo se najviše odnosi na srednje medicinske škole, među kojima svakako prednjači privatna srednja medicinska škola .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget