Zašto nastaje crvenilo oka i saveti za pravilno lečenje?

Crvenilo oka treba prepoznati kao signal našeg tela da su oči ugrožene spoljnim ili unutrašnjim procesom koji im šteti. Normalna boja beonjače je bela, a svako crvenilo može biti znak prolazne iritacije ili dubljih infekcija, pa je važno otkriti uzrok i lečenju pristupiti pravilno.

Vid uzimamo olako. Ako već ne vodimo računa o očima svaki dan, onda barem preduzmimo odgovarajuće mere kada se problemi pojave.

Crvenilo oka – simptomi i uzroci nastanka

Ako vam se pored crvene boje beonjače javlja i peckanje, svrab, suvoća, magljenje  oka i lošiji vid, imate neke od najočitijih simptoma koje prate crvenilo oka.

Iritacija se produbljuje diranjem očiju što vodi još jačem crvenilu, jačem svrabu i peckanju. Da bi se izašlo iz ovog začaranog kruga bitno je utvrditi uzroke nastanka i zatim primeniti lečenje koje, kada je adekvatno, brzo donosi olakšanje i prolazak tegoba.

Uzrok za crvenilo oka na prvom mestu možemo tražiti u ovome što Vi i ja upravo radimo – čitanju sitnih slova, rad na računaru, dugo gledanje u telefon uz premalo sna! Očni živac se napreže bez odmora što dovodi do pucanja kapilara kao signal da je vid bio opterećen u dugom vremenskom periodu.

Konjuktivitis je najpoznatija očna bolest koja izaziva crvenilo oka. Postoje brojni uzročnici : bakterije, virusi, alergije

Blefaritis izaziva upala ruba kapaka usled poremećaja lojnih žlezda koje dovode do razvoja bakterija na tom delu oka.

Nošenje sočiva takođe dovodi do iritacije očiju koja se manifestuje crvenilom, kao i česta upotreba kapi za oči, ali i fizičko ozleđivanje ili iritacija beonjače oka.

Alergije izazivaju konjuktivitis, ali i same po sebi izazivaju grebanje očiju, svrab i suvoću koja dovodi do daljih promena i crvenila oka.

Kako se leči crvenilo oka?

U zavisnosti od simptoma i lečenje mora uključiti ozbiljniju terapiju.

Ako crvenilo i umor nastaje usled dugog naprezanja očiju, odmor i dovoljno sna će rešiti problem. Tokom rada pravite pauzu i gledajte u daljinu, kroz prozor, jer se tako oči odmaraju. Izbegavajte klima uređaje, prostorije sa suvim vazduhom i prostorije sa duvanskim dimom.

Čaj od kamilice je odličan za ispiranje očiju ili pravljenja hladnih obloga koja može da bude propratni deo terapije jer ubrzava nestanak crvenila oka i uzroka njegove pojave.

Sočiva treba skidati i menjati ih naočarima čime se fizički manje iritira oko, a ako dođe do povrede ili svraba, oči ne treba dirati prljavim rukama da se infekcija ne razbukti. 

U slučaju da se crvenilo oka javlja kao propratna reakcija na alergije, dovoljno je oko održavati vlažnim dok se alergijska reakcija ne povuče

Hloramfenikol je mast za oči i može da pomogne kao terapija nekih simptoma crvenila očiju, ali se treba konsultovati sa farmaceutom oko pravilne primene. U slučaju da se tegobe nastave ili često javljaju, morate posetiti i oftamologa koji će uraditi detaljan pregled, uzeti i bris oka i propisati odgovarajuću terapiju jer ne lečene infekcije mogu ugroziti i vid!

Crvenilo oka je mnogima samo estetski problem, ali to je i znak da je vid u nekom smislu ugrožen i da je očima potrebna nega i lečenje!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget