Za šta su dobre kapsule divljeg origana?

Dobro je poznato da je priroda izvor izuzetnih lekovitih biljaka koje imaju potencijal da pozitivno utiču na zdravlje ljudi. Među njima se izdvaja divlji origano, biljka koja je dobro poznata po, gotovo izuzetnim lekovitim svojstvima. 

Posebno se divlji origano koristio i koristi u tradicionalnoj medicini naroda na području Mediterana, koji je i postojbina ove biljke. A sve češće se koriste i kapsule divljeg origana, koje su koncentrovani izvor moćnih sastojaka ove izuzetno lekovite biljke. 

Karvakrol i timol, dva ključna sastojka divljeg origana, poznati su po svojim antimikrobnim svojstvima, ali i antiupalnim i antioksidativnim. Zahvaljujući tome kapsule divljeg origana imaju vrlo pozitivan uticaj na funkcionisanje imuloškog sistema i zdralja u celosti. 

Uz sve to, iako se češće u kulinarstvu koristi pitomi origano, sve veći broj ljudi širom sveta otkriva benefite divljeg origana u kulinasrtvu, uzevši u obzir da je u pitanju ne samo lekovita, nego i izuzetno aromatična biljka, koja će jelima dati specifičnu notu. 

Osnovne karakteristike divljeg origana

Divlji origano raste u obliku niskog grma i vrlo često ne prelazi visinu od 60 centimetara. Listovi biljke su ovalnog oblika i sitni, a prekrivaju ih dlačice, po čemu su specifični. Cvetovi biljke su mali, ali gusto raspoređeni, što biljci daje raskošan izgled. 

Ono po čemu je divlji orgino takođe poznat jeste njegov specifičan, opojan miris. Biljka ima snažnu, karakterističnu aromu, a zbog izuzetno intenzivnog mirisa, divlji origano se često koristi i u kulinarstvu. Zahvaljujući upravo specifičnom i prilično jakom mirisu, ovaj biljka ako se koristi kao začin, garantuje da će jelo imati jedinstven ukus i miris. Upravo zato i ne bi trebalo da čudi što sve više nalazi i primenu u kulinarstvu i to ne samo u kuhinjama naroda na području Mediterana, gde ova biljka i raste samoniklo, nego i širom sveta. 

Svemu tome treba dodati i podatak da rezultati sprovedenih istraživanja o koristima koje kapsule divljeg origana imaju na jačanje imuniteta ukazuju na to da je u pitanju prirodni preparat koji će u velikoj meri ojačati odbrambene snage organizma i pomoći ljudima da se izbore sa različitim infekcijama, bez obzira da li su u pitanju bakterijske, virusne ili infekcije gljivičnog porekla. 

Šta sadrže kapsule divljeg origana?

Zahvaljujući brojnim aktivnim sastojcima, kapsule divljeg origana imaju neverovatan uticaj na stanje zdravlja ljudi. 

Ključni aktivni sastojci uključuju karvakrol, timol, flavonoide, terpene i fenole, a svaki od njih ima izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje. 

Karvakrol je jedan od najvažnijih aktivnih sastojaka divljeg origana, budući da ima izražena antimikrobna i antiupalna svojstva. I upravo on i jeste odgovoran za to što divlji origano deluje poput prirodnog antibiotika, te pomaže u suzbijanju različitih mikroorganizama koji mogu izazvati infekcije. Timol je još jedna značajna komponenta, koja isto ima jaka antimikrobna svojstva, pa zajedno sa karvakrolom čini kapsule divljeg origana izuzetno efikasnim u borbi protiv bakterija, ali i gljivica i parazita. 

U biljci ima i flavonoida, koji su prirodni antioksidanti i pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu, a to utiče na zaštitu ćelija od oksidativnog stresa i smanjenje upalnih procesa u organizmu. Terpeni u divljem origanu daju specifičnu aromu ovoj biljci, a imaju i izuzetno jaka antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. Još jedna grupa jedinjenja koja ima antioksidativna svojstva, fenoli mogu da pomognu u zaštiti organizma od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. Ovi aktivni sastojci zajedno čine kapsule divljeg origana moćnim prirodnim suplementom koji može poboljšati stanje imunološkog sistema, ali i smanjiti upale i pružiti zaštitu od različitih mikroorganizama. 

Divlji origano u tradicionalnoj medicini

Mnoge zemlje Mediterana, u kojima i raste divlji origano, i te kako znaju i kroiste benefite koje nudi ova biljka. 

U tradicionalnoj medicini, divlji origano se često koristi za tretiranje respiratornih problema. Inhalacija parom se smatra se efikasnim sredstvom za ublažavanje simptoma kašlja i upale grla, a kapsule divljeg origana mogu da pomognu i kod probavnih poteškoća. Smatra se da mogu pomoći i za smirivanje gastrointestinalnih problema, kao što su nadimanje, grčevi u želucu ili druge probavne smetnje. 

Najbitnije je napomenuti da se i čaj i kapsule divljeg origana i kapi koriste tradicionalno za jačanje imunološkog sistema. Zahvaljujući aktivnim sastojcima, a najpre karvakrolu i timolu, smatraju se izuzetno značajnim sredstvom za jačanje odbrambenih snaga organizma. 

Rezultati sprovedenih istraživanja ukazuju na to da mogu imati pozitivan uticaj i na smanjenje upala, ali i pomoći u borbi protiv mikroba. 

Zahvaljujući aktivnim sastojcima i uticaju koji imaju na ljudski organizam, kapsule divljeg origana se mogu svrstati u red odličnih sredstava, koje treba koristiti sa ciljem zaštite organizma od infekcija različitog porekla, odnosno jačanja imuniteta, ali i podrške kao odlično prirodno sredstvo za bornu protiv oksidativnog stresa, te za prevenciju kancerogenih i drugih oboljenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget