Za koji prostor su idealne veš mašine sa punjenjem odozgo?

Život i u većim i u manjim domaćinstvima jednostavno je nezamisliv bez veš mašine. Međutim, ono što može stvarati potencijalne poteškoće jesu dimenzije tih uređaja. Posebno ukoliko se radi o manjem životnom prostoru, u kome očekivano postoji i kupatilo manje kvadrature. 

Ali, na svu sreću, veš mašine sa punjenjem odozgo su poznate upravo po manjim dimenzijama, za razliku od onih koje imaju klasično, odnosno punjenje sa prednje strane. Samim tim se takve veš mašine uglavnom i koriste u prostorima manje kvadrature. 

Osnovne karakteristike veš mašine sa punjenjem odozgo

Slobodno se može reći da je kvalitet ovih uređaja potpuno isti kao i kvalitet standardnih, to jest mašina koje podrazumevaju punjenje sa prednje strane. Ipak, ono što se smatra dodatnom prednošću jesu dimenzije veš mašine sa punjenjem odozgo, uzevši u obzir da je obično njihova širina svega 40 centimetara, dok su one klasične mahom široke 60 centimetara. 

Da ne bude zabune, iako su manjih dimenzija, ove mašine dolaze u različitim modelima, tako da su one namenjene i različitoj količini veša. U principu se kreće od tri do 8 kilograma, što je sasvim zadovoljavajuća količina.

Izuzev toga, smatra se vrlo praktičnim činjenica da se veš stavlja sa gornje strane, prosto zato što osoba koja koristi veš mašine sa punjenjem odozgo ne mora da se saginje i savija, kao što je to slučaj kod mašina za veš sa klasičnim punjenjem. 

A u zavisnosti od toga koji model je u pitanju, zavisiće i dodatne opcije koje su korisniku na raspolaganju. U principu, funkcije koje nude ove mašine su brojne, tako da postoji mogućnost pranja samo odeće izrađene od osetljivih materijala, zatim od vune i slično, a pojedini modeli imaju i program za skraćeno pranje, odnosno za ubrzano. Naravno da na većini modela postoji i opcija dodatnog ispiranja, što je izuzetno značajno za osobe čija je koža osetljivija.

Veš mašine sa punjenjem odozgo takođe imaju i dodatne pogodnosti, koje imaju uticaja na njihovo bezbedno korišćenje. Uz sve to, većina modela je A energetskog razreda, što u suštini znači da je njihova energetska efikasnost na visokom nivou, pa se u tom smislu smatraju i štedljivima. 

Ipak, iako zaista imaju mnoge pogodnosti, prva i osnovna jeste ta što se ove mašine mogu uklopiti praktično u prostor bilo kojih dimenzija, a posebno u onaj koji je manje kvadrature. 

Veš mašine sa punjenjem odozgo – nedostaci

Kao i svaki drugi uređaj, tako i ovaj ima određene mane, ako su to uopšte mane. Naime, korisnici se žale na to što ne mogu upotrebiti gornji deo veš mašine sa punjenjem odozgo za odlaganje različitih sitnica, kao što su navikli. Ali ako se dobro organizuju, te se naviknu na to, vrlo brzo će shvatiti zbog čega su upravo takve mašine za veš odličan izbor. 

Klasične ili veš mašine sa punjenjem odozgo? 

Ne može se dati jedinstven odgovor na pitanje da li su bolje klasične, odnosno one mašine koje imaju punjenje za prednje strane ili veš mašine sa punjenjem odozgo. Naime, odluku o tome donose isključivo ukućani, odnosno osobe koje će koristiti konkretni prostor. Ono što je bitno ukoliko nemate dovoljno prostora, a odlučili ste se za kupovinu npr. Bosch mašine za sušenje i mašine za veš, obratite pažnju na dimenzije kako biste mogli da ih stavite jednu na drugu. U tom slučaju nemate i zbor i jedina varijanta je mašina sa klasičnim vratima.

Međutim, na izbor svakako ima uticaja i kvadratura samog kupatila, prosto zato što standardne mašine za veš ne mogu da se uklope u prostor manjih dimenzija u većini slučajeva. Upravo tada su veš mašine sa punjenjem odozgo najbolji izbor, ali i za domaćinstva koja broje manje članova, jer su praktičnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget