Viza za Australiju – prvi korak ka vašem putovanju iz snova

U zavisnosti od vaših potreba, odnosno razloga zbog kojih želite/morate posetiti Australiju,  razlikuju se i vrsta vize koja vam je potrebna. Naime, postoje: radne vize, biznis vize, porodične i partnerske vize, studentske vize, turističke vize i ostale vize koje uključuju između ostalog povratničku vizu, vizu za pomorsku posadu i vizu za medicinsko lečenje.

Australija je popularna među studetima o čemu svedoče činjenice da 8 od 100 najviše rangiranih svetskih univerziteta nalaze se u Australiji, kao i to da 5 od 30 najboljih studentskih gradova nalaze se upravo u Australiji, a što se tiče klime zabeleženo je da je u odnosu na druge zemlje engleskog govornog područja ovde najpovoljnija. To su samo neki od razloga zbog čega se sve češće studenti opredeljuju za studiranje u inostranstvu, a mnogi baš za Australiji.

Kako do studentske vize?

Da bi se dobila studenstka viza potrebno je imati najpre dobro predznanje, tj. poznavanje engleskog jezika kao i dokaz o položenom ispitu znanja engleskog jezika. Zatim, treba piložiti elektronsku prijavu o upisu na određeni fakultet u Australiji (Confirmation of Enrolment – CoE), zdravstveno osiguranje studenata  (Overseas Student Health Cover – OSHC) i dovoljno materijalnih sredstava za život u Australiji. Međutim, olakšavajuća okolnost je ta što student može raditi posle predavanja, čak je i poželjno, sami fakulteti podstiču studenti da rade pa makar to bilo i u prodavnicama slatkiša ili pekare kako bi sticali radnu naviku i mogli svoje vreme kvalitetno da organizuju. Studentska viza omoguućava studentima da u Australiji ostanu 5 godina koliko i traje vreme studiranja, za to vreme student može da ide za Srbiju i vraća se natrag u Australiju koliko god puta želi, može takođe povesti svoju porodicu na neko vreme u Australiju i ono o čemu smo malopre govorili, studentska viza omogućava studentima da rade i to najviše 40 sati u dve nedelje.

Turističke vize za Australiju

Ima nekoliko vrsta turističke vize za Australiju, razlikuju se one koje omogućavaju turisti da ostane u zemlji do 3 meseca najviše kako bi istraživao zemlju ili posetio rodbinu i prijatelje, u tom istom periodu student turista može biti na studentskoj razmeni, koju organizuju fakulteti postoje i one vize koje omogućuju putnicima da rade kako bi mogli da plate svoj put za Australiju i borak u njoj, tada turista može ostati i do 12 meseci ukoliko ima sreće da mu na taj vremenski period odrede vizu. Uslovi za dobijanje ovakve vize jeste da ste nosioci pasoša određene države, da se prijavite van Australije, najčešće online, da posedujete određeno znanje engleskog jezika, da ste punoletni, ali ne stariji od 35 godina i da nemate sa sobom lica koja izdržavate.

Partnerska i porodična viza

Razlikuju se privremena i stalna partnerska viza. Privremena partnerska viza omogućava da radite ili studirate u Australiji, ukoliko ste u bračnoj zajednici sa stalnim državljaninom Australije, ili u vanbračnoj zajednici, ali koja će sigurno biti krunisana brakom. Privremena partnerska viza vodi ka stalnoj vizi. Da biste aplicirali potrebno je da imate dokaze o vezi sa državljaninom Australije, da aplicirate van Australije i da ste nosioci pasoša određene zemlje. Uslovi za dobijanje stalne partnerske vize su isti, samo što sa stalnom vizom možete posle izvesnog vremena dobiti i australijsko državljanstvo. Ovde spadaju i vize za izdržavano dete i negovateljska viza.

Radne vize i biznis vize

Radne vize omogućuju kratkoročno ili dugoročno obavljanje poslova u Australiji, što se može dalje nastaviti u stalno poslovanje. Nekada sama država traži ljude iz drugih država prilikom obavljanja određenih poslova, kada u njihovoj zemlji nema dovoljno stručnjaka. To je neka vrsta pečalbarstva, kada naši ljudi idu u inostranstvo kako bi zaradili za održavanje svoje porodice.  Nekada se traži radno iskustvo više od 2 godine i poznavanje engleskog jezika, a nekada to nije bitno, mada poznavanje jezika jeste preduslov, neko neće praviti problem kada su godine radnika u pitanju, a neki striktno traže da to budu osobe ne starije od 45. Trajanje radova može biti od 3 do 12 meseci, kada se radnicima dozvoljava do 2 meseca sa svojom porodicom, koju mogu da povedu u Australiju. Ukoliko saradnja bude dobra i kvalitetna, može se produžiti radna viza.

Biznis vize omogućuju da započnete određeni lanac poslovanja u Australiji i upravljate biznisom. Za ovakav poduhvat potrebno je mnogo hrabrosti, odricanja i ulaganja, govorimo o milionima. Radi se test kojim se upravo testiraju sposobnosti, veštine i znanje, dakle novac nije jedini faktor, ulazak u stranu zemlju i početak određenih radova od strane stranih državljana ne može se rešiti samo novcem. Ostali uslovi su isti kao i za druge vize: pasoš, engleski jezik, prijava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget