Veličina televizora koja vam je potrebna

Verovatno se pitate odakle da počnete kada kupujete novi televizor. Naš savet je da prvo počnete da razmišljate o veličini ekrana.  Dajemo vam obrazloženje za ovu tvrdnju i metode merenja veličine ekrana.

Pre nego što krenete u kupovinu novog televizora možda je prva stvar o kojoj bi trebalo da razmislite je njegova veličina.  Dakle, u zavisnosti od veličine prostora u kojem ćete držati televizor i rastojanja sa kojeg ćete ga gledati, zavisi za koju veličinu  vašeg novog uređaja ćete se opredeliti. Veliki televizor ne mora da bude najbolje rešenje za vas.

Ukoliko vam je dnevna soba mala, suviše veliki televizor će smetati vašem vidu, i obrnuto. Ukoliko je prostorija velika i ako je razmak sa kojeg gledate  televizor takođe veliki, sa malog televizora slabo da će te dobro videti sliku ili neke natpise na ekranu.
Prava veličina se određuje tako što ćete izmeriti tačnu udaljenost sa koje ćete gledati televizor. Procena je vrlo jednostavna. Osim toga veoma je i korisna jer vam televizor neće biti ni preblizu ni predaleko što omogućuje veći užitak prilikom gledanja.

Na primer, ako je ta udaljenost 3 metra to je onda 300 centimetra. Ovaj broj podelite sa tri i tako dobijate dijagonalu, u ovom slučaju ona je 1 metar tj. 40 inča(1 inč iznosi 2.54 centimetra).

Postoji još jedna metoda za određivanje veličine televizora. Minimalno rastojanje sa kojeg bi trebalo da se gleda TV se, prema američkim stručnjacima, dobija tako što se veličina ekrana u inčima podeli sa 0.84 inča.

Koji god metod vam je pristupačniji, određivanje veličine televizora je ipak prvi korak prilikom kupovine. Dalje, nastavljate svoju potragu za televizorom po vašoj meri i opredeljujete se za performanse i faktore na osnovu kojih ćete napraviti pravi izbor za vaš novi uređaj.

Garantni rok i servisiranje televizora

Dokument sa garantnim rokom dobijate prilikom kupovine TV uređaja u kojem su upisani svi uslovi garancije. U okviru garantnog roka imate pravo na servis televizora ukoliko dođe do nekog kvara. Popravka televizora se vrši u ovlašćenom servisu onog proizvođača kod kojeg ste kupili televizor.

Kod najvećeg broja proizvođača garantni rok je dve godine od datuma prvobitne kupovine. Ako dođe do kvara ili oštećenja zbog nekvalitetne izrade ili lošeg materijala, u roku garancije, ovlašćeni servis preuzima na sebe uklanjanje kvara ili zamenu delova bez nadoknade.

Proizvođači takođe zadržavaju pravo da ne odobre besplatnu garanciju u nekim slučajevima kao npr:  ako uređaj nije korišćen i održavan u skladu sa upustvima; ako je serijski broj proizvoda uklonjen, prepravljen ili nečitko napisan; ako je proizvod oćtećen prilikom popravke nestručnog lica ili drugog servisa; ako je oštećenje nastalo višom silom, poplavom, udarom groma, požarom ili bilo kojim razlogom koji je van kontrole; ako je kvar nastao usled neispravnog sistema u koji je uređaj uključen; itd.

Što se tiče  broja godina garancije, neki proizvođači daju roki i 5 godina prilikom nekih promocija njihovih proizvoda, tako da nije loše sačekati ovakav pogodan trenutak. U svakom slučaju trebalo bi prilikom kupovine televizora pregledati garantni list i upoznati se sa njegovim sadržajem jer to je vaše pravo i obaveza kao potrošača.

Kada prođe garantni rok i ako tad dođe do nekog kvara, tada je servisiranje televizora kod ovlašćenog servisa ili najbližeg servisera vaša finansijska obaveza.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget