U kojim delovima Novog Sada se grade povoljni stanovi?

Koliko je Novi Sad postao privlačan najbolje govori promet na tržištu nekretnina. Podaci pokazuju da se tokom 2021. godine na tržištu nekretnina u glavnom gradu Vojvodine zabeležen promet od čak 711 miliona evra.

Ova cifra obuhvata zemljište, stanove i kuće- odnosno sve nepokretnosti čija se prodaje registruje kod nadležnih organa. Radi poređenja, u centralnim beogradskim opštinama poput Novog Beograda ili Savskog venca, koje tradicionalno važe za najatraktivnije u zemlji, promet tokom prošle godine se kreteao na nivou od oko 500 miliona evra, što je dosta niže od broja zabaleženog u Novom Sadu.

Ukoliko to uporedimo sa situacijom u ostatku Srbije dolazimo do toga da je promet u Novom Sadu jednak onom koji se u toku godinu dana zabaleži u osam gradova- Nišu, Subotici, Kragujevcu, Pančevu, Novom Pazaru, Zrenjaninu, Šapcu i Loznici. Ovom rezultatu je svakako doprineo i građevinski bum, koji je obeležio prethodnu deceniju kada je ravoj Novog Sada u pitanju. Samo tokom 2021. godine u ovom gradu je sagrađeno oko 10 hiljada stanova, dok je tokom 2022. godine planirana izgradnja u istom obimu. 

Koji je pravi momenat za kupovinu?

Gradi se na mnogim lokacijama, na kojima niču moderni blokovi zgrada, prilagođeni potrebama danađnjice. Oni koji žele sada da kupe novi stan, zaista mogu da biraju. Od centralnih gradskih lokacija, do periferije- stanova ima svugde. Prosečna cena nekretnina, odnosno stanova,  u Novom Sadu je tokom prošle godine iznosila 1.375 evra, i ona zavisi u odnosu na lokaciju ali i momenat u kom kupujete stan. 

Nešto jeftinije je ako stan kupite u predgradnji, dok investitor još nije počeo sa izgradnjom zgrade. Uvek se, po pravilu, prvo rasprodaju manji stanovi, jer su oni pogodni i za iznajmljivanje ali i preprodaju, pa se mnogu veoma brzo isplatiti. Potrebno je da aktivno pratite oglase na sajtovima za prodaju nekretnina, jer ćete u njima najlakše doći do informacija o ovoj temi.

Na kojim lokacijama se trenutno grade stanovi?

Jedan od centralnih delova grada koji se u poslednjih desetak godina prilično promenio je Podbara. Na samo par minuta hoda od centra grada nekada su se nalazile jednospratne kuće, dok su sada tu moderne višespratnice u kojima je svoj novi dom pronašao veliki broj ljudi. Sa gradnjom u ovom delu grada još uvek nije gotovo, tako da treba da obratite pažnju na oglase i uhvatite priliku koja se jednostavno ne propušta. Jednostavno, teško ćete naći novogradnju koja je toliko blizu.

Ukoliko se malo pomerimo iz centralnih delova grada, jedno od naselje koje se užurbano menja je i Telep. Nekada je ovaj kraj važio za periferiju i mesto gde se Novi Sad završava, ali danas se to jednostavno ne može reći. Sa konačnim zavšetkom Bulevara Patrijarha Pava i Bulevara Evrope, otvorio se prostor za izgradnju velikog broja zgrada, namenjenih pre svega porodicama. Iako je najveći deo zgrada na ovom potezu izgrađen u proteklih deset godina, još uvek se mogu pronaći nove lokacije. Ovaj deo grada je odlično povezan linijama gradskog prevoza pa tu udaljenost od centra nećete ni osetiti.

Tokom proteklih godina, pravi građevinski bum je doživelo i Jugovićevo, naselje koje se nalazi između Bulevara Vojvode Stepe, Bulevara Evrope i Sajlova. Na ovoj lokacije je izgrađen veliki broj stanova namenjenih pripadnicima bezbednosnih snaga republike Srbije. Sa gradnjom ovog kompleksa počelo se još 2019. godine, kada otpočela gradnja prvih 548 stanova. Tu se nije stalo, ubrzo je otvoreno gradilište za još 1424 stanbene jedinice, što je ovu lokaciju učinilo najvećim gradilištem u Srbiji posle Beograda na vodi. Naselje se prostire na preko 15 hektara, što dovoljno govori o veličini ovog projekata. Sve je građeno planski, tako da u naselju ne manjka parking mesta, a tu je i veliki broj prostranih zelenih površina i dečijih igrališta.

Jedna od lokacija na kojoj neprestano niču nove zgrade je i Petrovaradin. Nakon što prođete Podgrađe i tvrđavu, videćete veliki broj novoigrađenih zgrada. Iako novosađani nisu skloni prelasku na drugu stranu Dunava, ukoliko tražite novi stan treba ozbiljno da razmislite i o ovoj opciji. Ova lokacija je idealna za one koji imaju malu decu, jer su u blizini i škola ali i vrtići. Molinarijev park, park Pavla Jurišića, Tvrđava- sve ove lokacije se nalaze na samo nekoliko minuta hoda. U blizini vam je i Dunav, ali i brza pruga Beograd – Novi Sad, tako da vrlo brzo možete stići i do glavnog grada ukoliko imate potrebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget