Tri predloga za baštu kao iz bajke

Neke bašte zaista ostavljaju bez daha, što zbog prelepih biljaka, što zbog prelepih dekorativnih detalja. Bašta je mesto gde provodimo prijatne trenutke sa prijateljima i porodicom, zato zaslužuje da posebnu pažnju posvetimo uređenju tog našeg kutka. 

Evo nekoliko predloga koji će učiniti da i vaša bašta bude kao iz bajke:

Malčiranje

Šta je malč?

Malč je najkraće rečeno, pokrivač tla najčešće organskog porekla (drvo, lišće, kora, trava, slama).

Na našem tržištu se može naći u različitim bojama dekorativni malč, ali je svakako najprisutniji i najlepši crveni malč. Ako želite atraktivan, lep, uredan izgled vaše bašte onda je crveni malč pravo rešenje.

Pored dekorativne funkcije, malčiranje tla ima i druge višestruke koristi.

Korišćenjem malča poboljšavate rast i doprinosite zdravlju vaših biljaka, duži su intervali između zalivanja a uz to čuvate svoja leđa jer ćete duže biti bez korova u bašti. Malč štiti koren biljke od smrzavanja, a sa druge strane i od preteranog zagrevanja.

Šta treba da uradite u bašti pre postavljanja malča? Očistite od korova deo gde planirate postaviti malč, okopajte površinu i pođubrite biljke. Nakon toga možete postaviti vaš dekorativni crveni malč ali morate paziti da bude udaljen od stabljike 5 do 10 cm. Na kraju zalijte da bi se malč lepo spojio sa zemljom i uživajte u novom izgledu vaše bašte.

Kamen beli oblutak je uvek dobar izbor

Beli oblutak daje  drugačiji stil i efekat od malča u vašoj bašti. Oblutak posebno u beloj boji naglašava prostor, odaje osećaj urednosti i čistoće. Lepo izgleda pored ulaza u kuću, u saksijama, za oivičavanje žardinjera i uglavnom se koristi za manje površine za razliku od malča. Površinu  koja se pokriva belim oblutkom poželjno je pokriti agrotekstilom da bi se sprečilo prljanje oblutka.

Oba pokrivala i malč i beli oblutak se mogu kombinovati, posebno crveni malč i beli oblutak ali i druge kombinacije dolaze u obzir zavisno od okruženja i ukusa. Bilo koja kombinacija može ulepšati vašu baštu i dvorište.

Ukrasne saksije za potpuni ugođaj

Saksije mogu mnogo uticati ne sveukupni izgled vaše bašte. Cveće u ukrasnim saksijama sigurno će još lepše izgledati. Zaista je širok dijapazon ukrasnih saksija koje se mogu naći u prodavnicama, različitih boja, oblika i od različitih materijala.

U poslednje vreme, najpopularnije za dvorišta i bašte su saksije od terakote, koje su napravljene od pečene gline.

Zato što je to prirodan materijal mnogi ga kupuju za svoje biljke. Jako lepo dekorišu bilo koji prostor, mogu da traju dugo i ima ih u različitim veličinama i oblicima. Saksije od terakote su porozne pa sam tim biljke se brže isušuju što sprečava da dođe do truljenja korena ali se onda mora paziti da se biljke redovno zalivaju. Terakota saksije dolaze u jednoj boji pa zbog toga nekima deluju bezlično,ali ako želimo to da izbegnemo možemo pustiti mašti na volju jer se lako mogu obojiti i ukrasiti raznim detaljima.

Ukrasnu saksiju možete i sami da napravite i ideje za to se lako mogu naći na internetu. Možete ih napraviti od cementa, raznih starih kantica, limenki, možete od starih saksija napraviti novu tako što ih možete obojiti i uraditi na njima dekupaž tehnikom neki detalj, puno mogućnosti i ideja za vaš lični pečat koji dajete svojoj bašti.

Kao što je bilo rečeno na početku kutak u kojem najčešće boravimo, bila to bašta ili neki drugi prostor treba da uložimo trud i vreme a to će nam se višestruko vratiti, mirom i zadovoljstvom, bilo sami bilo u društvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget