Top 5 Beogradskih znamenitosti

belgrade2016

Beograd često povezujemo sa gužvom u saobraćaju, dugim redovima kada obavljamo birokratske procedure, zagađenim metropolskim vazduhom. Kada se pak odlučujemo da otputujemo nekud turistički, uglavnom naš izbor budu gradovi Evrope. Na taj način nikada dovoljno ne istražimo kakve sve zanimljivosti ima da nam ponudi domaća prestonica.

Od različitosti arhitektonskih stilova, u kojima se vide živopisne, ali i destruktivne epohe kroz koje je grad rastao i gradio identitet, preko bogate ponude galerija i muzeja, do bogatstva ukusa balkanske kuhinje, ali i internacionalnih restorana, Beograd pulsira energijom, a veoma nam je blizu i put do njega nije skup. Evo zašto prvog sledećeg slobodnog vikenda treba da posetite baš ovaj grad.

Ada Ciganlija

Letnja sezona obeležena je odlaskom mnogih na godišnje odmore. U tim periodima se intenzivira količina posla  na onima koji odluče da ostanu u zemlji, a domaća prestonica nudi savršenu plažu za kupanje i relaksaciju tokom vikenda – Adu Ciganliju. Okružena zelenilom, pored kupanja i opuštanja, ova plaža prava je turistička atrakcija. Na Adi možete da igrate mini golf, učestvujete u časovima joge u joga parku, ronite, vozite se žičarom na vodi ili igrate pejntbol. Vaše mališane oduševiće i park nauke u sklopu ove plaže. Svaki od ovih brojnih sadržaja naplaćuje se simbolično, a ulazak na samu plažu je besplatan.

Topčiderski park

Beograd je, verovali ili ne, pun zelenila. Grad je ispresecan mrežom parkova i šuma, a blizina Avale dodatno pogoduje onima koji vole da pobegnu od gradske vreve. Jedan od najmagičnijih parkova prestonice nesumnjivo je Topčider. Ovaj park odlikuje se netipičnom pejzažnom arhitekturom, jezercetom i ostrvcem u srcu parka, a blizina tramvajskih šina kojim prolaze starinski crveni tramvaji u kojima je sav šarm ovog grada, daje mu nostalgičnu notu. U njemu imate prilike da vidite stari platan, koji je posađen pre 160 godina. Od turističkih atrakcija, u njemu se nalaze i Konak kneza Miloša, kao i Crkva Sv. apostola Petra i Pavla – zadužbina kneza Miloša Obrenovića. Kroz park prolazi i potočić, pa oduševljenje posetioca nikada ne izostaje.

Boemska strana prestonice

Beograd slovi za Balkanski epicentar zabave. Tome doprinose moderni klubovi i splavovi koji stvaraju utisak da srpska prestonica nikada ne spava. Ipak, ono što razlikuje ovaj višemilionski grad od drugih svetskih gradova je njegov tradicionalni boemski duh, koji se najbolje doživljava ukoliko posetite prestoničke kafane. Kada su u pitanju kafane Beograd je grad kome nema premca, a najzanimljivije i najstarije smeštene su u okviru boemske četvrti grada, Skadarlije. Veliki broj ovih kafana osnovan je još u 19. veku i prkosi vremenu do sada, a u njihovu istoriju su se upisali mnogi domaći slikari, pisci, glumci i drugim znameniti umernici.

Terazijska česma

Smeštena na platou ispred popularnog, a tradicionalnog beogradskog hotela, Hotela Moskva, Terazijska česma mami objektive brojnih turista, a leti im obezbeđuje i toliko potrebno osveženje. Napravljena je u obliku kamenog stuba sa metalnom vazom, a visoka je čak 800 metara. Ova česma podignuta je po nalogu Kneza Miloša, koji je njenom izgradnjom slavio ponovni dolazak na presto.

Generalštab Vojske Srbije

Iako nije otvoren za posetioce, prizor ove monumentalne zgrade, podignute u zaletu stvaranja bivše Jugoslavije, a potom oštećene tokom NATO bombardovanja 1999. godine, jedan je od najfotografisanijih objektivima posetioca ovog grada. Ova zgrada svojstveni je turistički eksponat modernističke arhitekture, moći Jugoslavije, ali i kasnijeg razaranja zemlje, i definitivno treba da bude na mapi svakoga ko posećuje prestonicu.

Prelepa arhitektura, bogata istorija, ali i oaze prirode ono su što odlikuje Beograd i čini ga vrednim naše posete. Učeći o našoj prestonici, ali i spoznajući njene čari, učimo o našoj istoriji i kulturi na najneposredniji mogući način, a uz minimalne troškove. Zbog toga, ali i mnogo čega nepomenutog, Beograd nesumnjivo treba da postane jedna od obaveznih turističkih vikend destinacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget