Tablete cinka – neophodan suplement za svaki dan

Još 1963. godine, naučnici su svoje studije potkrepili istraživanjima i potvrdili da 1 od 4 odrasle osobe na dnevnom nivou ne unosi dovoljno cinka u organizam. Cink je mineral koga u našem organizmu ima vrlo malo, ali, pošto se njegove zalihe ne apsorbuju, lako se može desiti da nam nedostaje. Naročito je u zimskom periodu potrebno da ga imamo dovoljno i da ga pravilno unosimo preko hrane ili pomoću suplemenata.

Zašto je cink važan?

Cink hrani svaku ćeliju u našem organizmu, hrani mozak, našu kosu, kožu, nokte, izgrađuje naš imunitet. S obzirom na to da je za noramalno funkcionisanje svih organa u telu potrebno samo 8 miligrama cinka, važno je imati na umu koje namirnice sa ciljem dovoljnog unosa bi trebalo kinzumirati. Što se tiče prirodnih izvora cinka, više ga ima u hrani koja je životinjskog, nego li biljnog porekla. Cinkom su bogati mlečni proizvodi, orašasti plodovi, životinjsko meso, crveno meso, riba, integralne žitarice. Iako preveliki unos cinka može izazvati određene posledice po zdravlje, istraživanja pokazuju da 49% celokupnog stanovništva ne unosi dovoljno cinka. Ukoliko ne možemo ishranom i svojim dobrim navikama rešiti taj problem, suplementi su jedini izlaz. 

Kolika doza cinka nam je potrebna?

Neophodne doze cinka koje su dovoljne za pravilno funkcionisanje organizma se razlikuju i zavise od  starosne dobi, od pola, od individualnog zdravstvenog stanja. Svejedno, postoje neke optimallne vrednosti. Najpre, ne možemo sami sebi nikako odrediti dovoljnu dozu, to mora učiniti stručno lice. Najmanju potrebu za naknadnim unosom cinka imaju bebe do 6 meseci (2 mligrama), jer se ovim mineralom snabdevaju iz majčinog mleka. Međutim, kako rastu, nivo minerala opada, pa već od 7 meseca treba da počnu da konzumiraju hranu bogatu cinkom koja je propisana za njihov uzrast. Odmah za njiima su deca do 3 godine, kojima su dovoljna 3 miligrama. Nasuprot njima, trudnice i dojilje bi trebalo da na dnevnom nivou unesu 12 do 13 miligrama cinka, ali obavezno i samo uz savet lekara. Postoje međutim, posebna stanja i posebni slučajevi, kada su samo suplementi, odnosno tablete cinka rešenje.

Ko mora da koristi tablete cinka?

Što se tiče stanja koja su urođena, a kakrakterišu se nedostatkom cinka, tu prvo spada Daunov sindrom. Obolelima od ovog sindroma tablete cinka su neophodne tokom čitavog života. Prekopotrebne su i kod posebnih vrsta anemija, kao i u slučajevima naslednih bolesti digestivnog trakta i kod kožnih oboljenja. Nedostatak cinka i neophodnost konzumiranja tableta cinka se javlja i kao stečeni, a ne samo nasleđeni problem. Recimo, cink u velikoj meri nedostaje ljudima koji su predugo pili dijuretike; ljudima koji su dugo bili pod nekom traumom ili pod stresom; zatim, kod ljudi koji su imali ozbiljne opekotine; crevne parazite; anoreksiju, bulimiju, cirozu jetre, … 

Kako tablete cinka deluju i kako se konzumiraju?

Tablete cinka sadrže ovaj mineral u apsorbujućoj formi helata i tako se postiže njihova visoka moć korišćenja. Ta apsorpcija cinka povoljno utiče na metabolizam ugljenih hidrata i sintezu proteina, pa naročito dobija na važnsti reproduktivno zdravlje i imunitet.

Tablete cinka su najdelotvornije kada se konzumiraju 1 do 2 sata posle obroka, osim ako neko oseća izvesnu uzemirenost u stomaku, kada se preporučuje korišćenje tableta cinka uz obrok, kao i obavezna poseta lekaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget