Svet joge za početnike

Iako na našim prostorima spada u nešto novije discipline, smatra se da je joga nastala pre par hiljada godina u Indiji. Dugotrajnost joga prakse, kao i konstantan rast popularnosti proizilazi iz sveobuhvatnog pristupa sjedinjena uma i tela što za posledicu ima mnogoborjne blagodeti i povećanje opšteg kvaliteta života vežbača.

One su posledica povezanosti više tehnika koje zajedno daju jedan celovit sistem. U pitanju su sledeće tehnike: Pratjahara- relaksacione vežbe, Pranajama– kontrolisanje energije kroz disanje, Djana- vežbe meditacije, Dharana- vežbe kontemplacije, Samadhi- samorealizacije, Asana- vežbe fizičkih položaja. Međutim, nisu sve jednako zastupljene. U zavisnosti od tehenike kojoj se daje najveći značaj u treningu zavisi, određen je stil joge. Neki od osnovnih stilova su sledeći:

  • Hatha joga- najrasprostranjeniji stil, omogućava dostizanje višeg nivoa svesnosti kroz vežbe položaja, disanja i tehnike disanja
  • Radža joga- predstavlja putvežbanja i samodiscipline, omogućava razvoj sposobnosti za upravljanje procisima uma
  • Bhakti joga- označava ljub i predanost. Predstavlja put zahvalnosti, predanosti i poštovanja
  • Nada joga- omogućava dostizanje višeg nivoa svesnosti uz primenu zvukova, odnosno muzike.
  • Svara joga- za razliku od prethodnog stila u ovom se dostiže do višeg nivoa svesnosti kroz svesnost, razumevanje i kontrolom energetskih kanala

Džnana joga- kroz usvajanje znanja stvara se put za sticanje mudrosti. Naravno, ne bilo kakvog znanja, reč je o usvajanju suštinskih znanja.

Karma joga– u fokusu ima odnos uzročnog delovanja i njegovih posledica. Teži se da se kroz aktivno i nesebično delovanje koje je podupreto osećajem jedinstva teži se usmeravanjem sudbine ka dobrom.

Prednosti treninga

Bez obzira na izabrani stila, blagodeti praktikovanja su izvesne i mnogobrojne. Neke od njih su: oslobađanje stresa, kvalitetniji san, bolji fokus, zatezanje celog tela, kao i povećanje elastičnosti, opuštanje mišića celog tela, zatim i doprinosi održavanju krvnog pritiska. Kod početnika počinju da se primećuju značajnije promene posle 3 meseca redovne primene, mada je prijatnost primetna često i posle prvog treninga.

Značajna prednost joge za početnike i olakšavajuća okolnost je to što nije potrebna neka posebna priprema, kao ni rekviziti. Potrebno je samo obući udobnu odeću koja neće ograničavati pokrete. Kako bi se postizao pun efekat potrebno je održati kontinuitet treninga u vidu odvajanja oko 30tak minuta vremena tri puta nedeljno. Za ovaj tip vežbanja je podjednako važna i atmosfera u prostoru za vežbanje jer značajno doprinosi fokusu i opuštanju tela. Budući da je potrebno tek nešto od oko dva kvadrata slobodnog prostora, često je izbor za vežbanje u stanu. Za početnike je važno prisustvo instruktora jer je pravilno izvođenje položaja ključno i sprečava da dođe do povreda koje mogu biti veoma ozbiljne ako se telo postavi u nepravilan položaj. Danas većina škola je omogućila svojim polaznicima praćenje i treniranje online. Tako da je na kraju potrebna samo volja i spremnost da se praktikuje joga.

Kod nešto iskusnijih vežbača, koji su u prilici da samostalno vežbaju, praktikuje se vežbanje u prirodi izdvojenoj od vreve svakodnevnice. Budući da za trening nisu potrebni neki posebni uslovi, uz adekvatnu podlogu, moguće je praktikovanje vežbi na bilo kom mestu i u bilo koje vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget