Sve što vas je interesovalo o faceliftu, a niste imali koga da pitate

Gubljenje mladalačkih kontura lica i tonusa kože je proces sa kojim se neminovno susrećemo u određenoj meri. Opuštanje kože lice koje daje efekat kože koja visi nije samo posledica biološkog starenja. Faktori koji doprinose su mnogobrojni, počev od stresa, stepenu izlaganja sunčevim zracima, promenama u zapreminim masnih naslaga u predelu lica,  genetskog nasleđa i dugogodišnji uticaj gravitacije. Bez obzira na uzrok, načinjena šteta ovom delu telu se može značajno umanjiti faceliftingom. 

Šta je facelift?

U okviru grane plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije zastupljena je i intrevencija rhytidectomia.  Javnosti je postupak poznatiji kao facelifting,  a za cilj ima podmlađivanje lica. Tačnije, u skladu sa bukvalnim prevodom sa engleskog, cilj je zatezanje lica. Namenjena je u slučajevima kada su izraženi znaci starenja u vidu postojanja izraženih bora u više regija na licu, uz opuštenost kože na bočnim delovima lica što se manifestuje kao obešeni obazi. Opuštenost se javlja i u predelu oko brade i donje vilice, ali i vrata stvarajući efekat poznat kao ćureći vrat.

Iako značajno doprinosi promeni izgleda lica, ova operacija ne menja osnovne crte i time se ne menja  osnovni izgled. Namenjena je da se povrati pređašni izgled lica što za posledicu daje promenu izgleda u smislu da korisnik izgleda mlađe, a neretko  i da se tako oseća. Takođe, ova intervencija ne može zaustaviti prirodan proces starenja. 

Kako se radi facelifting?

Na konsultativnom pregledu koji prethodi samoj intrevenciji, sa izabranim hirurgom možete se detaljnije upoznati sa mogućnostima koje Vam pruža facelifting. Preoperativna analiza lica je veoma važna i da biste mogli u otvorenom razgovoru iznesete sve što se tiče spoljnog izgleda kako bi hirurg razumeo Vaše želje. Na osnovu pruženih informacija kreira se plan intrevencije i realistična očekivanja.

Intervencija se obavlja isključivo hiruški. Postoje manje invazivni tretmani koji se mogu izvesti nehiruškim putem ali ne mogu imati isti rezultat kao hiruško zatezanje lica. Može se izvestu u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz intenzivnu intravensku sedaciju. Tip anestezije prilagođava lekar u zavisnosti od opšteg stanja organizma i tipa korekcije koju treba da sporvede.

Rezovi neće biti vidljivi jer će ih hirurg sakriti  u kosmatom delu glave, u prirodnoj konturi uva sa prednje strane školjke a zatim se produžava iza ušne školjke i ponovo sakriva u kosmatom delu na vratu. Nakon rezova se radi osetljiva preparacija podkožnih tkiva i kože lica koja se izvodi veoma pažljivo. Razlog tome je blizina facijalnih nerava koji ne smeju biti oštećeni ovom pirlikom. Preparacija obuhvata regiju sa obe strane lica od uglova očiju, preko polovine obraza, nazlabijalne brazde i uglova usana, pri čemu se koža vrata podiže i do središnje linije. U narednom koraku se repozicionira duboko tkivo lica i uklanja višak kože. Ovi koraci će dovesti do vraćanja mladalačkog izgleda i kontura vašeg lica. Na kraju se ušiva tankim koncem. Šavovi se uklanjanju nakon sedam dana, što je podložno promeni prema proceni hirurga. 

U prvim danima pokreti glave treba da budu minimalni. U ležećem položaju bi trebalo da je glava blago izdignuta pod uglom oko 30 stepeni. Pranje kose je dozvoljeno tek trećeg dana od operacije uz pirmenu blagih šampona, dok izlaganje sunčevim zracima treba izbegavati oko mesec dana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget