Sve što treba da znate o operaciji nosa

korekcija nosa

Estetska hirurgija se kao grana hirurgije bavi ulepšavanjem i korekcijom delova tela kod kojih postoje asimetričnost, nesrazmernost ili nezadovoljstvo izgledom. U estetsku hirurgiju spadaju povećanje grudi, podizanje očnih kapaka, smanjenje zadnjice, stomaka, butina, korekcija nosa itd.

Korekcija nosa odnosno rinoplastika, jedna je od često vršenih tretmana, i uglavnom se više radi kod žena.

Šta je rinoplastika?

Rinoplastika spada u granu plastične hirurgije i podrazumeva korekciju nosa. Iako se često izvodi, operacija nosa spada u operacije koje zahtevaju stručnost i temeljnost. Takođe, operacija nosa se ne vrši samo radi estetskih promena već i vrlo često zbog zdravstvenih problema kako bi se olakšala prohodnost disajnih puteva i ispravila devijacija.
U Srbiji se za operaciju nosa najviše opredelju žene između 25 i 45 godina, a ova operacija je potpuno besplaatna za sve ispod 18 godina. Međutim, mnogima nije preporučna operacija nosa pre punoletstva kako nosne kosti kao i ostale na telu nisu u potpunosti oformljene.

Operacija nosa često se izvodi i u kombinaciji sa nekim drugim vrstom plastične hirurgije, a posebno kada se ispravlja devijacija nosa.

Razlozi za korekciju nosa

Za korekciju nosa, mnogi se odlučuju iz estetskih razloga koji narušavaju izgled lica, a samim tim i samopuzdanje. Najčešće su to veliki nos u odnosu na lice, grbav nos, širok nos, previše spušten ili podignut vrh nosa. U ovim slučajevima, važno je da pacijent ima sliku nosa kakav bi želeo da ima nakon korekcije, kako bi se u određenim formatima i programima napravila skica koja će odgovarati licu. Na isti način doktor može preporučiti izgled koji će najviše pristajati pacijentoovom licu.

Pre operacije nosa

Pre operacije potrebno je da pacijent ima sigurnu želju i zamišljen izgled novog nosa. Isto tako, u konsultaciji sa lekarom koji će izvesti operaciju nosa, potrebno je odrediti potrebne analize za operaciju, nakon što lekar uzme određene podatke o pacijentu. U te podatke pre svega spadaju opšti podaci i anamnestički podaci koji obuhvataju zdravstveno stanje i istoriju pacijenta o prethodnim tegobama, povredama, alergijama i bolestima. Nakon toga, lekar će pregledati nos, spolja ii unutra kako bi imao potpuni uvid u njegovo stanje.

Čin operacije nosa

Operacia nosa vrši se češće u opštoj nego lokalnoj anesteziji. Nakon što se pacijent priključi na aparate koji prate njegovo stanje, vrši se proces operacije, koji traje svega par sati. Tokom same operacije nosa, pacijent je uspavan i ne oseća ništa. Na kraju operacije, pacijentu se na nos postavlja imobilizacija, a pacijent se prevozi na intenzivnu negu.

Postoperativni tok

Pacijeti se posle operacije nosa puštaju istog dana da idu kući, eventualno nakon jedne noći. Nakon operacije, najčešće se javljaju bol, modrice i otok koji se saniraju hladnjim oblogama. Nakon što otok spadne, skidaju se konci za oko dve nedelje od operacije.
Kao i kod svake operacije i kod operacije nosa postoje rizici od komplikacija kao što su hematom i infekcije, nakon čega se treba javiti lekaru koji će dati pravu terapiju. Naravno i bez toga, lekaru se treba javljati na naekoliko dana zbog kontrole stanja i praćenja simptoma nakon operacije nosa.

Cene operacije nosa

Iako cene mogu da variraju, operacija nosa se kreće između 2000 i 2500e na teritoriji Srbije.
Prvi rezultati se vide nakon par nedelja, a kompletan završni izgled može se uočiti nakon godinu dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget