Sve što treba da znate ako putujete u Solun

kombi-grcka

Ne postoji idealno vreme kada treba da posetite Solun, zato što svako godišnje doba sa sobom nosi nešto posebno. Naime, svako vreme, odnosno svako godišnje doba je idealno da posetite Solun. Iako veoma značajan za ovu državu u mnogim pogledima, pre svega što je jedna od najznačajnih luka, zatim i drugi po veličini grad, vrlo je važno ono što Solun ima da ponudi svim znatiželjnim turistima. U bilo koje doba da krenete u Solun nećete pogrešiti, ali imajte na umu sledeće stvari:

U solunu su sneg i niske temeratura normalna pojava

Iako ste možda mislili da je u Solunu kao i u ostalim grčkim gradovima temperatura idelana u toku cele godine, odnosno da i nije tako hladno čak i kada je zima, onda ste se malo prevarili. Naime, Solun se nalazi u takvoj poziciji da je pod uticajem sredozemne klime i prima uticaje iz unutrašnjeg Balkana. Zato u Solunu mogu da se očekuju i temperature ispod nule u toku zimskog perioda. Takođe, u Solunu ni sneg nije čudna pojava. Kada su u pitanju leta, onda ne treba da očekujete paklene temeprature kao u nekim drugim mestima, već su leta jako prijatna, ali ne pretopla. Ovo je važno da znate ukoliko se odlučite da Solun posetite u toku zime, kako biste se na vreme pripremili.

Do soluna najbolje kombi prevozom

Postoji mnogo opcija da Stignete do Soluna. Postoji i direktna avionska linija. Međutim, većina se odlučuje da na malo drugačije načine stigne do Grčke. Naime, putovanje kolima je veoma interesantno, jer možete da uživate u prelepoj Grčkoj od samog početka do kraja vašeg putovanja. Ipak, ukoliko niste sigurni u vaše vozačke sposobnosti, onda vam savetujemo kombijem do Grčke. Kombi prevoz do Grčke vam se i te kako isplati. Ukoliko niste sigurni kojeg kombi prevoznika do Grčke da izaberete, onda samo treba na internetu da potražite sve što vam se nudi pod pojmom „kombi prevoz Grčka“ i da se odlučite za one najpovoljnije. Kombi prevoz do Grčke je dobra stvar i što ne gubite vreme na odlazak na aerodrom i stanicu, već taj kombi dolazi po vas i vozi vas na tačnu adresu.

Gužve su velike vikendom

Kao što je već rečeno u bilo koje doba godine da odete u Solun nećete pogrešiti, ali ako izaberete da Solun baš posetite kada je vikend, onda ćete biti u problemu. Naime, u Solunu se tokom vikenda stvaraju neverovatne gužve, tako da vam to verovatno neće prijati. Ono što je još važno da znate jeste činjenica da radnje ponedeljkom rade po skraćenom vremenu. Većina radnji se ovog pravila pridržava i sredom.

Smeštaj u Slonu

U Grčkoj je smeštaj nešto skuplju nego u Srbiji. Pre svega zato što je to zemlja čija se ekonomija zasniva na turizmu pa su zato i cene smeštaja i hrane nešto skuplje. Mada, upoređivanjem cena apartmana u Beogradu i cena apartmana u Solunu dolazi se do zaključka da nema velikih razlika. Pa tako ćete morati za solidan smeštaj da izdvojite od 20 do 80 evra za noć što i nije toliko skupo s obzirom da se može smestiti više osoba.

Šta posetiti?

Naravno, važno je i pitanje koje se odnosi na taj turistički deo. Ima mnogo mesta koje Solunu daju tu čar, a pre svega Solun je obeležila njegova istorija. Savetuje se da nikako ne propustite najviši deo Soluna, sa kojeg ćete videti grad. Zatim, Arheološko nalazište iz Antičke Grčke, Muzej vizantijske kulture. Ako ste iz Srbije obavezno treba da posetite Zejtinlik, to je jedno od srpskih vojnih grobalja. Zastanite kod svakog spomenika i informišite se o njemu, biće vam zanimljivo. Naranvo, treba da posetite i simbol grada, odnosno Belu kulu. Interesantno je da je nju sagradio sultan Sulejman Veličanstveni.

1 comment on “Sve što treba da znate ako putujete u Solun”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget