Sumnjate na išijasnu bol – saznajte simptome, kako da ih olakšate i potpuno izlečite

Ukoliko vam se dogodilo da imate bol u donjem delu leđa koji se pruža niz noge i onemogućava kretanje, znajte da može biti reč o išijasu.

Bilo da je u pitanju blaga bol ili ona mučna, problem išijasnog nerva uzrokuje obamrlost, nelagodu i trnke duž zahvaćene noge. A simptomi se pogoršavaju sa ležanjem ili sedenjem. Iako bol išijasa može biti toliko jaka da osoba potpuno doživi slabost, u većini slučajeva problem je rešiv kroz nehirurške metode. 

Blagi oblik išijasa najčešće prolazi za nedelju dana, međutim, ukoliko vaši simptomi nemaju tendenciju ublaženja i progresivno se pogoršavaju, potražite medicinsku pomoć. Ako ste imali nedavnu povredu za koju sumnjate da je uzrokovala pritisak nerva, gubitak funkcije creva i bešike, intenzivan bol koji traje duže od nedelju dana i smanjen osećaj u nozi – onda, požurite i zakažite pregled kod lekara kako vaši nervi ne bi bili trajno oštećeni.

Šta da uradite da biste olakšali bol 

Najbolji tretman koji olakšava išijasni bol i ubrzava oporavak jeste program vežbanja, i nikako dugotrajno ležanje. Veoma je bitno nastaviti sa uobičajenim aktivnostima i vršiti redovne vežbe koje mogu pomoći kod pokretljivosti, ali i držati toplotne obloge na bolnom mestu. Pored ibuprofena i aspirina za ublažavanje bolova mogu se koristiti relaksanti mišića i inekcije – direktno u nadraženi išijasni nerv. Preporučljivo je spavanje na boku, sa tvrdim jastukom među kolenima i na čvrstom dušeku. Zatim, alternativne terapije poput masaže, akupunkture, kiropraktike i tretmani kod lekara opšte prakse. Istežanje i fizioterapija su ključni načini za olakšanje bola. 

Nehirurške opcije za išijas – lečenje kod fizioterapeuta

Nakon što se tokom fizičkog pregleda precizno uoče pogođeni nervi i dijagnostikuje išijas zahvaljujući rentgenskim snimcima kičme, magnetnom rezonancom ili tomografijom, može se pristupiti lečenju. Cilj je da se poveća pokretljivost kroz terapijske fizikalne vežbe. Kada je u pitanju išijas lečenje se vrši tako što se ojačava kičma, mišići kukova, zadnjice i podstačinje protok hranljivih sastojaka kroz telo. Kod fizioterapeuta se vrše pokreti koji smanjuju pritisak na nerv, bilo da je u pitanju istezanje ili vežbe jačanja. Pored toga, za išijas lečenje može biti uz pomoć kineziterapijskog tretmana, miofacijalnih oslobađanja, hipobarične ili kombinovane terapije. 

Pod kineziterapijom se smatra sklop vežbi koje mogu obuhvatiti pravilno disanje i relaksaciju kako bi se efikasno rešio išijas. Lečenje pacijenata izvođenjem pokreta, tj kineziterapijom – može biti kombinovano i sa drugim metodama. Uz hipobaričnu terapiju rezultati će biti uočljivi brzo. Reč je metodi prilikom koje se aplicira vakum na delove tela. 

Kako da zaustavite ponovnu pojavu išijasa

Da biste sprečili povratak išijasa važno je da ostanete aktivni, imate pravilno držanje tela i budete obazrivi kada dižete teške predmete. Ako se bavite poslom gde imate produženo sedenje, onda odaberite stolice ili fotelje sa dobrim osloncem za lumbalni deo leđa i naslonom za ruke. Ukoliko ste gojazni – potrudite se da smanjite kilažu, a ako pušite – izostavite cigarete jer one povećavaju rizik. Išijas nije uvek moguće sprečiti, međutim, uz dobar životni stil, pravovremeno prepoznavanje simptoma i kvalitetno lečenje može se smanjiti rizik od neadekvatnog razvoja stanja i operativnih zahvata. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget