Starački domovi – osnovne nedoumice

Kada nekog želi ili treba da bude smešten u starački dom postavlja se mnogo pitanja, iako se čini da je situacija mnogo jednostavnija. Zapravo, ništa nije komplikovano u vezi sa staračkim domovima, ali naravno pre toga morate malo da se informišete, kako biste jednostavno bili upoznati sa svim što vas čeka. Tako postoji nekoliko nedoumica kada su u pitanju starački domovi, koje ćemo vam razjasniti, kako bi vam bilo lakše ukoliko planirate da se vi ili neko od vaših najbližiš smesti u starački dom.

Koliko će me koštati starački dom i šta sve ulazi u cenu?

Naravno, uvek se kao prvo pitanje postavlja i to koliko će vas jedan starački dom koštati. Odnosno vas ili onog koga treba da preselite u starački dom. Cene se kreću otprilike od 300 evra pa na više. To je neka standardna cena, koja se ne menja već godinama. Naravno, postoje i oni domovi koji i te kako drže cenu. Treba da znate da dosta staračkih domova svoje usluge naplaćuje oko 400 evra. U cenu je uključen naravno smeštaj, odnosno soba za koricnika, ali soba u kojoj je smešten sa ostalim korisnicima, zatim u tu cenu su uključeni i obroci, odnosno ishrana, u tu cenu je uključena i briga i nega o korisnicima. I to je uglavnom neka osnova. Kada su u pitanju lekovi za pacijente, onda treba da znate da to morate sami da kupujete, iako će im oni davati te lekove.

Ko može da bude korisnik staračkog doma?

Uglavnom svi mogu da budu korisnici doma. Nema posebnih pravila kada je ovo u pitanju. Obično se ljudi pitaju da li oni sa dijagnozom Alchajrmerove bolesti mogu da budu korisnici doma. Odogovror je – naravno da da. Tako da, većina onih koji zapravo postaju korisnici doma imaju Alchajmerovu bolest. Naravno, svi uglavnom i dolaze u starački dom zato što na neki način  i ne mogu u potpunosti i samostalno da se staraju o tome i to je nešto očekivano. Međutim, ukoliko želite da smestite u dom nekoga ko je u potpunosti nepokretan i ko jednostavno zahteva neku tokom celog dana, onda ćete možda tu uslugu morati malo više da platitie, ali svakako i za te pacijente ima mesta u staračkim domovima.

Šta je potrebno od dokumentacije?

Naravno lična karta je ono što je osnova. Međutim, nije potrebna samo lična karta osobe koja se smešta u dom, već je potrebna lična karta i one osobe koja eventualno smešta u dom nekog od svojih bližnjih. Na primer, ako vi smeštate vašu majku u dom, onda će biti potrebna i vaša lična karta. Zatim, biće potrebni i nalazi lekara. To je naravno i sasvim logično zašto je potrebno. Sva ta dokumentacija njima će i te kako značiti. Oni moraju da znaju na koji način će postupati prema svojim  pacijentima u staračkim domovima. A kako bi to znali bez tih lekarskih analiza i rezultata? Na osnovu tih analiza i izveštja lekara oni mogu da procene da li je potrebno da tom korisniku spremaju posebnu hranu i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget