Šta su DPF filteri i kako ih sačuvati

dpf filter

Ako posedujete dizel motor, verovatno imate dizel filter za čestice, međutim, možda nećete znati šta je to i kako ga treba održavati.

Dizel filteri za čestice su ugrađeni u automobile sa dizel gorivom već skoro dve decenije – ali ako ih ne održavate to može imati ozbiljne posledice za vaš automobil.

U ovom tekstu ćemo objasniti tačno šta su, šta rade, zašto su ti potrebni i kako paziti DPF filtere.

Šta je dizel filter?

Filter za čestice (DPF filter) je filter koji prikuplja i skladišti izduvne čađi i gasove kako bi se smanjile štetne emisije iz dizel motora. Ali kako ovi filteri imaju ograničeni kapacitet pročošćavanja, ova zarobljena čaura se periodično mora isprazniti ili „zapaliti“ kako bi se obnovio DPF filter.

Ovaj postupak regeneracije spaljuje višak čađi koji se nalazi u filteru, smanjujući štetnu emisiju izduvnih gasova i pomaže u sprečavanju crnog dima koji se primećuje da izlazi od dizelskih vozila, posebno pri povećanju brzine kretanja automobila.

Zakon o emisijama izduvnih gasova Euro 5 uveden u 2009. godini kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida iz vozila, efikasno je učinila ugradnju DPF filtera obaveznim, a od tada je oko jedan od dva nova automobila godišnje napajana dizelom.

Da li je u redu ukloniti DPF filter?

Naravno da ne. Prvo DPF filter je po zakonu obavezan, te je njegovo ukanjanja potpuno ilegalno.  Vlasnici automobila koji uklone DPF filter se suočavaju sa novčanim kaznama ukoliko budu uhvaćeni, a poznato je i da uklanjanje DPF-a takođe može poništiti vašu politiku osiguranja automobila.

Sa druge strane, uklanjanje ovog filtera nije u redu, s obzirom na to da poseduje veliku korist prilikom smanjenja emisije štetnih izduvnih gasova iz vašeg automobila. DPF filter ima jako veliku ulogu u očuvanju životne sredine ali i zaštiti ljudi od udisanje loših gasova.

Šta uzrokuje blokadu filtra za čestice dizel goriva?

Kratki putevi gde se automobili pokreću sa malim brzinama su glavni uzrok blokiranih DPF  filtera česticama čađi.

Zbog toga proizvođači automobila često preporučuju vozačima koji su u kratkoj vožnji vezani za gradove da izaberu benzinski automobil umesto dizela. Međutim i pored brojnih saveta, vozači se odlučuju za kupovinu dizel automobila iz više razloga.

Ukoliko već posedujete dizel automobil i koristite ga za gradsku vožnju, preporučljivo je jedno mesečno očistiti filtere tako što ćete vaš automobil provozati na otvorenom putu, u nešto većoj brzini, naravno poštujući ograničenja koje zakon dozvoljava. Ovakva vožanja treba trajati oko 20 do 30 minuta.

Ostale stvari koje su loše za DPF filter uključuju loše servisiranje. Filter za čestice na lošem servisiranom vozilu može propasti ranije od dobro održavanog automobile.

Važno je da koristite i odgovarajuću vrstu ulja kako neka ulja sadrže aditive koji zapravo blokiraju filtere.

Promene u performansama mogu oštetiti DPF filter za čestice dizel motora Isto tako ukoliko se koristi nisko kvalitetno gorivo ili čak česta vožnja automobila na niskom nivou goriva kako bi se ono uštedelo, može oštetiti DPF filter, a samim tim i ugroziti rad motora automobila. Najbolji način za održavanje DPF-a je da se u potpunosti može regenerisati bilo pasivno bilo aktivno.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget