Šta je najbolji lek za proliv kod male dece?

Neka stanja su, poput proliva,  kod dece tako česta, ali bezazlena ako se pravovremeno reaguje, medjutim, iako su bezazlena, ona su uvek uznemirujuća za roditelje, zato što znaju da će teško moći da spreče dijareju, ali, ipak, treba da ih ohrabri da, ukoliko su oprezni i na vreme reaguju, mogu da ublaže simptome proliva, posebno ako pri ruci imaju lek za proliv. 

Najčešći uzroci proliva kod dece

Najčešći uzrok proliva kod dece je infekcija u probavnom traktu koja nastaje usled različitih patogena: virusa, bakterija i parazita. Dve vrste virusa izazivaju proliv kod dece, to su Rotavirus i Enterovirus. Prvi se najčešće javlja tokom proleća i jeseni, a drugi tokom leta. Proliv izazvan virusom uvek je praćen mučninom, povraćanjem, grčevima i bolovima u donjem delu stomaka, pa i povišenom temperaturom.

Bakterije, koje uglavnom izazivaju proliv kod dece, dolaze preko hrane ili vode koja je zaražena bakterijom, zato se bakterijska infekcija koja uzrokuje proliv kod dece naziva i trovanje hranom ili vodom.  Različiti paraziti, takodje, mogu izazvati proliv kod dece, oni do dece najčešće dolaze preko životinja. Česti uzrok proliva kod dece je alergija ili netolerancija na neku hranu, ali i terapija antibioticima je veoma čest uzrok, nekada je proliv znak neke druge bolesti, pa u svim ovim slučajevima roditelji treba da se posvete lečenju proliva, a ne da ga olako shvataju.

Najbolji lek za proliv

Kada dete ima česte i retke stolice i to traje više od dan-dva, još je praćeno povišenom telesnom temperaturom, gubi energiju i dehidrira, onda obavezno treba rodtelji treba da ga odvedu kod lekara koji će odrediti lek za proliv. U zavisnosti od uzroka, lek za proliv može biti antibiotik u slučaju bakterijske infekcije ili antiparazitska terapija u slučaju da su paraziti uzrok, kod virusne infekcije je važno da se dete rehidrira dok proliv prodje.

Oralna rehidratacija je veoma važna u ovom stanju, rastvori za rehidrataciju su najbolja nadohnada izgubljene tečnosti, elektrolita i energije. Jedan od vrlo efikasnih načina u borbi protiv proliva je probiotik, izvor „dobrih“ bakterija koje deluju na stvaranje zdravog crevnog okruženja. „Dobre“ bakterije su živi organizmi koje se nalaze u hrani poput zelenih maslina, kefira, kiselog kupusa i kiselih krastavaca.  Važnu ulogu u zaštiti creva od infekcija imaju probiotici u prahu i kapsulama. Uz nadzor lekara, bez recepta se može nabaviti lek za proliv koji pomaže ukoliko simptomi nisu jaki, on će ublažiti tegobe, ali ne može da leči osnovni uzrok.

Ukoliko dijareja traje nekoliko dana i već prelazi u hroničnu, onda je obavezan odlazak deteta kod lekara, zato što se dehidracija brzo javlja i može biti vrlo opasna. Lekovi za proliv bez recepta se ne preporučuju za lečenje dijareje kod dece, naročito za mladju decu, ukoliko se proliv javi kod bebe mladje od tri meseca, roditelji je odmah moraju odvesti kod lekara. 

Hrana koja pomaže u borbi protiv dijareje

Postoje odredjene namernice koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma proliva, a to je hrana sa malo vlakana koja pomaže da se učvrsti stolica, pa se može reći da je to prirodan lek za proliv. Najbolji saveznici u borbi protiv proliva su banane, pirinač, tost i sos od jabuke, pečeni krompir i pečena piletina, a pileća supa je odlična za rehidrataciju. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget