Šta donosi upis srednje medicinske škole?

Medicinske skole Skolest

Svake godine ponavlja se skoro ista priča, odnosno iz generacije u generaciju prenosi se isti način upisivanja srednje škole. Pošto se prijemni ispit završi i napiše lista želja, srednje medicinske škole uvek bivaju popunjene već u prvom roku, dok sa ostalim školama poput gimnazije, tehničke, šumarske i drugih nije isti slučaj. U ostalim školama uvek ostane po neko mesto, za one koji nisu na vreme učili ili pak odlučili koje će biti njihovo buduće zanimanje.

Iako su škole poput gimnazije uvek bile popuplarnije ili „na glasu“, činjenice ne idu u prilog tome, što pokazuje broj mesta i broj potrebnih bodova za upis u srednje medicinske škole.

Upis u privatne medicinske srednje škole

Upis u privatne srednje škole se ne razlikuje od upisa u državne škole. Jedina razlika je u tome što se za neke srednje škole ne polaže klasičan prijemni ispit već je dovoljno da se prilože svedočanstvo, dokaz o položenom maturskom ispitu, izvod iz matične knjige rođenih. Školovanje u privatnim srednjim školama se naplaćuje za razliku od državnih škola gde je obrazovanje besplatno. Neke škole nude određene povoljnosti prilikom upisa, plaćanje mesečnim ratama, popuste za jednokratnu uplatu i druge pogodnosti za decu iz ugroženih porodica, raseljenim licima itd.

Samo odlični đaci

Ono što sigurno odlikuje učenike srednje medicinske škole jeste sigurno njihov odličan uspeh tokom celokupnog osnovnoškolskog obrazovanja. U principu nije uvek slučaj, ali neretko je da ako ste samo jednu školsku godinu „omanuli“ odnosno niste završili sa odličnim uspehom, da ćete teško upisati srednju medicinsku školu, kako je poznato da je upisuju samo đaci sa jakim uspehom. Što je i logično jer ovo zanimanje pre svega traži ozbiljnost, koncentraciju ali i znanje. Sigurno ne biste želeli da vam operaciju slepog creva ili kolonoskopiju izvode nemrljivi i neprofesionalni doktori.

Takođe, srednje medicinske škole poseduju određene smerove koje upisuju samo tzv. Vukovci, pa je jedan od takvih teško upisivih smerova i smer za farmaceutskog tehničara. Uglavnom, poznato je da se konkurencija na smerovima srednje medicinske škole menja u zavisnosti od popularnosti tekuće godine za upis, pa je tako jedne godine najteže upisati za farmaceutskog tehničara, dok sledeće godine to mesto zauzima smer fizioterapeutski tehničar i tako u krug. Ono što je sigurno jeste da će se sva mesta popuniti vrlo brzo, te da bi neko upisao srednju medicinsku školu mora da se potrudi mnogo ranije nego kada upisuje neku drugu školu.

Razlog tome, odnosno „težem“ upisu srednje medicinske škole jeste potraga ne samo za odličnim učenicima, već onima koji su dovoljno odgovorni, zreli, znatiželjni i sposobni da ovakvu jednu školu završe i kasnije budu zdravstveni radnici.

Zašto je teško upisati medicinske škole?

Ono što sigurno ne čudi jeste da se s razlogom i kasnije više škole kao i fakultet medicinskih nauka ne upisuju vrlo lako, ali i da je potrebna velika upornost, odgovornosti i znanje kako bi se isti završili. Jednostavno je pronaći odgovor na pitanje zašto je to tako. Kako se očekuje od budućih, mladih učenika i studenata srednje medicinske škole ili fakulteta da pored toga što vole svoj posao budu i ekspreti u njemu, jer se bave jednom od najtežih oblasti a to je ljudski život. I ma koliko bezazleno to izgledalo, svaka knjiga, lekcija, ispit koji nauče i polože, treba visoko vrednovati, jer je to nešto što će sutra odlučiti o njihovom sledećem potezu i koraku možda baš prema nekoj vašoj bliskoj osobi.

Čak i kada smo samo prehlađeni, očekujemo od lekara da reaguje najbolje što ume, prepiše nam adekvatnu terapiju i oporavi nas u kratkom roku, a posebno kada je nešto važnije u pitanju. Zato je odgovor jednostavan na pitanje zašto je teško upisati srednje medicnske škole i fakultete. Srednje medicinske škole samo su uvod u ono što čeka svakog budućeg zdravstvenog radnika, ali i dovoljna baza za određena znanja iz te oblasti, ukoliko se sa školovanjem ne nastavlja. Srednje medicinske škole oduvek su bile dovoljno jake da mogu da nauče veliki broj učenika kako da rade svoj posao i budu odlični u svom zanimanju ukoliko to oni sami žele.

Volite svoj posao

Zato ukoliko ste se odlučili da upišete srednju medicinsku školu i smatrate da imate dovoljno prohodan put ka tome, samo napred, vaše buduće zanimanje jedno je od najhumanijih poslova svuda u svetu, tako da ćete posle svakog dana koliko god on bio naporan, biti ponosni na sebe što ste tu gde jeste.

Pročitajte još korisnih saveta na našem blogu i olakšajte sebi rešavanje svakodnevnih problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget