Saveti za postavljanje lomljenog kamena

Ukoliko imate svoje dvorište i baštu i želelei bi ste da određene elemente staze, zidova, trotoara, ivičnjaka obložite kamenom lomljeni kamen je savršeno rešenje za vas.

Pre svega za vaš kućni budžet jer je lomljeni kamen najjeftiniji za kupovinu i postavljanje od ostalih materijala a obzirom da je prirodni materijal biće večan ili bar daleko dužeg vekao od ostalih sličnih materijala za tu namenu. Ako ste se odlučili da prirodni kamen bude vaše idejno rešenje za staze oko dvorišta i bašte onda morate obratiti pažnju na neke osnovne savete prilikom kupovine i postavljanja kamena za dvorište.

Odabir lomljenog kamena

Odabir kamena u današnje vreme izuzetno je važan i složen proces. U današnje vreme jako je veliki izbor kamena vrsta. Lomljeni kamen je specifičan materijal koji po svojoj strukturi može biti ravne i hrapave površine različitih oblika i debljina. Debljina kamena varira od2-3 cm a ne retko može biti i tanjih i debljih komada.

Poznato je da je u današnje vreme dostupna kupovina svega online pa čak i građevinskog materijala ali prirodni kamen je prirodni materijal i sam sebi svojstven na jedinstven način i ne znači da to što vidite na slici možete dobiti u identičnom obliku tako da pre kupovine kamena morate biti svesni da kod nijanse svakog kamena može doći do blagog odstupanja tako da ako niste sigurni u boju koju želite najbolje je da se lično uverite u boju, teksturu i strukturu kamena koji želite da kupite.

Količina kupljenog kamena

Druga važna stavka je da pažljivo premerite površinu koju planirate da popločavate lomljenim kamenom bilo da je u pitanju zid ili staza. Površina se meri u kvadratnim metrima tako što će te pomnožiti dužinu i širinu ako je pod ili visinu ako je zid površine kojom planirate oblaganje kamena. Isto tako važno je da prilikom svakog obračuna dodate 10% prilikom kupovine materijala kako kamena tako i propratnog materijala kojim ćete lepiti kamen.

Kamen se zbog svoje prirodne teksture nekada ne može ukomponovati u vašu površinu ili ukoliko imate ukrajanja ivica stubova svakako ćete imati više otpada prilikom sečenja, tako da je najbolje da uzmete par kvadrata više kako ne biste došli u situaciju da vam zafali kamen pri kraju radova a da čekanje na novi ne bude predugo ili da prevoz ne bude skuplji nego sam kamen pogotovo ako niste blizu stovarišta gde se kamen možekupiti.

Postavljanje kamena – ugradnja lomljenog kamena   

Odabir kamena i priprema površine je pola posla ali ona druga veća i kompleksnija polovina jeste sama postavka ili ugradnja prirodnog kamena. Ukoliko niste sigurni kako se postavlja i niste to nikada radili savetujemo vam da angažujete profesionalce u tom poslu. Kada kažem profesionalce mislim na majstore sa iskustvom u postavljanju kamena a ne na priučene keramičare. Imajte na umu da se postavljanje kamena i keramike znatno razlikuje i da je kamen mnogo kompleksniji i složeniji materijal za postavljanje pre svega zbog svog jedinstvenog različitog oblika, razlike u debljini kao i nijansi boja. Iskusan majstor vodiće računa o svim detaljima.

Kod lomljenog kamena najvažnije je da se padovi dobro izvuku jer ako pad ne bude napravljen kako treba i ako se voda bude zadržavala kamen će brzo ispucati. Tokom zime mraza led će uticati da fugne brže oronu i puknu. Zato ne marite za par desetina eura prilikom postavljanja jer je postavljanje možda i najvažnija stvar kod kamena. Prilikom konsultovanja sa majstorima jasno im razdvojte da li radite pod ili zid jer se postavljanje kamena na pod radi isključivo na malter a kamen za zid isključivo na lepak.

Impregnacija i zaštita kamena

Impregnacija je proces natapanja prirodnih materijala solima i drugim materijalima kao stepen zaštite prirodnog kamena. U današnje vreme postoji mnogo supstanci za zaštitu spoljnje površine kamena koja neće promeniti ni boju ni strukturu kamena tako da nemojte bežati od toga. Zaštita kamena za dvorište je veoma važna, lakovi i bezbojna voda za kamen je nešto što se najčešće koristi prilikom impregnacije kamena.

Prirodni kamen i proizvode od prirodnog kamena najbolje je zaštititi od nepovoljnih vremenskih i ljudskih uticaja sredstvima za impregnaciju. Time se dugoročno smanjuje sposobnost upijanja kamenih površina te ih se čini vodoodbojnim tj. hidrofobnim, tako da voda i u vodi otopljene štetne stvari ne mogu dopreti u pore kamena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget