Saveti: kako da prepoznate zlato, iako niste stručnjak?

Zlato je jedan od najvrednijih plemenitih metala i zbog toga je jako traženo i uvek je na ceni. Kao što je to slučaj i sa drugim vrednim metalima, tako i sa ostalim vrednim stvarima, uvek postoje kopije. Ako želite da proverite da li je neki komad nakita zlatan, kako vam je rečeno, onda postoji nekoliko opcija da to učinite.

Zlatni predmeti imaju oznaku u vidu broja

Kada je u pitanju nakit on striktno mora da ima oznaku u vidu broja. Naime, bilo da je u pitanju srebro ili zlato, broj mora da postoji. Za srebro se koristi broj 925, a kod zlata postoji više vrsta brojeva. Na primer zlatni komadi nakita koji imaju 14 karata moraju da imaju oznaku 585, svi oni koji imaju 18 karata moraju da imaju oznaku 750, a svi oni koji imaju 20 karata moraju da imaju oznaku 833. Postoji i nakih od 21 karat i za njega se korsti broj 900. To je osnova koju morate da znate kada proveravate zlato.

Proverite zlato magnetom

Vrlo jednostavna provera, mada ne  i sto posto tačna. Naime, pokušajte da komad nakita privučete magnetom. Ukoliko magnet privuče komad nakita, to znači da on nije zlatan, jer zlato nije magnetno, ne sadrže takve elemente u sebi i ne može magnet da ga privuče. Naravno ovo nije sto posto tačna provera, jer je naravno moguće da se „zlatni“ komadi nakita naprave od materijala koje takođe ne može da privuče magnet.

Proverite da li ima ujednačenu boju

Zlatni predmeti ne mogu da se izližu, da izgube boju, da se unište u tom smislu. Ako to primetite na vašem nakitu, za koji ste mislili da je zlatan, onda vam je to siguran znak da vi ne posedujte zlatan nakit. Vrlo je moguće da se radi o pozlati. To često rade oni koji prave kopije. Komad nakita se pravi od nekog drugog vrlo jeftinog i lošeg materijala, a zatim se uradi pozlata. Na taj način komad nakita izgleda kao zlatan, ne vredi gotovo ništa, ali se jako skupo proda. Tek kada vidite da taj komad počinje da se menja, shvatite da ste prevareni.

Ako niste i dalje sigurni – odneti kod stručnjaka

Sve one zlatare koje rade otkup zlata vam mogu proveriti da li je taj komad nakita ili komad metala zaista zlatan. I ne morate da krenete u zlataru koja radi otkup zlata, samo da biste prodali zlato, već jednostavno možete samo da proverite. Zlatari obično to rade sa kiselinama i ovakva provera košta. Dobro bi bilo da poznajete nekog zlatara, jer će vam na taj način put biti olakšan. Svi oni koji rade otkup zlata, jednostavnom proverom mogu da ustanove da li se zaista radi o zlatu ili ne.

Postoji samo jedna stvar koja vam se neće svideti. Naime, ukoliko vi nosite na primer potencijalnu zlatnu ogrlicu na proveru, onda znajte da će ona biti oštećena prilikom provere. Naime, kada se radi otkup zlata, odnosno provera zlata, mora nakit da se ošteti da bi se proverio i da se proveri uz pomoć kiseline. Ako želite otkup zlata, onda vas neće zanimati da li će ogrlica biti oštećena ili ne. Međutim, ukoliko želite da zadržite ogrlicu, morate da pitate zlatara da pokuša na druge načine da ustanovi da li se radi o zlatnom predmetu ili ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget