Pripreme za prve dane deteta u vrtiću: Na šta obratiti pažnju

Polazak u vrtić i nije tako jednostavna stvar, naročito u velikom gradu kao što je Beograd. Kako bi se ovaj veliki korak u životu deteta lakše prevalio roditelji moraju da objasne detetu sve razloge njihovog polaska u vrtić.

Posebno kod mlađe dece je izražej osećaj zapostavljanja kada ih odvedete u vrtić. Kod njih može da se javi strah da ste ih u potpunosti napustili.

Da se sve ovo izbegne i kako bi prvi dani deteta u vrtiću bili lepi i jednostavni – morate da porazgovarate dosta detaljno sa njima. Ako ste se odlučili da dete upišete u privatni vrtić, odvedite ga da vidi kako izgleda zgrada, kako izgleda igralište, odnosno, pokažite detetu mesto za igru, zabavu i razonodu.

Šta raditi ako je dete previše vezano za određenu igračku?

Ukoliko Vaše dete spava sa nekom igračkom, ako je nosi sa sobom svuda tokom dana – nemojte da ga osuđujete. To je vezanost koju dete prirodno stvara i to dete zaista voli svoju igračku. Na Vama je tada da pojasnite detetu da ne mora da nosi svoju omiljenu igračku, jer već tamo ima mnogo igračaka i veliki izbor igara s kojim će se susresti. Naravno, dete to neće moći odmah da razume i najverovatnije će početi da plače. Tada iskoristite jedan „trik“ i recite svom detetu da je „puštanje“ te igračke prvi korak ka odrastanju.

Deca u jednom periodu veoma žele da budu odrasli, odnosno, oponašaju prvenstveno svoje roditelje, ali i ljude s kojima su okruženi, kao što su to na primer vaspitačice i vaspitači. Ovaj trik će Vašem detetu da pomogne, i u kraćem periodu će se „osloboditi“ zagrljaja omiljene igračke.

Pripremite svoje dete i na naprijatnosti koje mogu da se dese

Možda deluje surovo i nerealno, ali svom detetu morate da pričate i o neprijatnostima. U svakoj ustanovi, da li su to državni ili privatni vrtici – može da se nađe bar jedan mališan koji će želeti i voleti da zadirkuje Vaše dete, ili, s druge strane – možda je baš Vaše dete to koje voli da zadirkuje. Zbog svega toga, morate sa detetom da porazgovarate i o ovom potencijalnom problemu.

Možda čak i najvšiše vremena treba da posvetite ovakvim temama, jer su veoma bitne i za kasniji period i kasniji razvoj detetove psihe.

Takođe, kako biste ulepšali prve dane svom mališanu u privatnim vrtićima – fotografišite ga! Danas su fotografije sve češće, ali budite malo nostalgični i zabeležite taj trenutak i pokazujte ga detetu ukoliko nekad bude bilo tužno. Ohrabrujte dete i govorite mu da privatni vrtići nude sjajne uslove za igru i druženje. Kad god možete, učestvujte u aktivnostima koje privatni vrtići organizuju, pošto su to ustanove koje rade veoma transparentno i roditeljima daju mnoge privilegije. Budite uvek uz svoje dete, ali ne previše.

Ipak, jednom mora da se osamostali i da donosi odluke. Privatni vrtići su odlično mesto za kretanje Vašeg deteta, jer se može upisati bilo kad, ne mora da bude septembar mesec. Takođe, vreme dolaska u vrtić možete da ugovorite sa vaspitačima i nadležnima, i da odgovara Vama i Vašem radnom vremenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget