PREDNOSTI SPREMANJA HRANE U EKSPRES LONCU

 

Život u savremenom dobu daje nam mogućnost da koristimo razne moderne kuhinjske uređaje i alatke kako bismo pripremili najukusnija jela. S obzirom da svakodnevne obaveze koje svaka prosečna porodica sa zaposlenim roditeljima i malom decom ima ostavlja vrlo malo vremena za spremanje kvalitetnih obroka. Zato mnogi sve češće pribegavaju poručivanju hrane iz lokalnih restorana o čemu svedoči i postojanje firmi koje se bave isključivo dostavom hrane na kućnu adresu.

Onima koji vode računa o svom zdravlju, a pri tome su i ljubitelji kuvanja važno je da nađu vreme ali i odgovarajuće kuhinjske elemente koji će im pomoći u tome da za što kraće vreme spreme što bolji i kvalitetniji obrok.

Jedna od takvih posuda je ekspres lonac koji beleži veliku primenu u praksi godinama unazad.

JEDNOSTAVAN JE ZA UPOTREBU

Iako se za upotrebu i rukovanje sa ekspres loncem može reći da je relativno jednostavno ipak pre upotrebe treba pročitati uputstvo proizvođača ili razmeniti iskustva sa nekim ko sa njim već rukuje. Dakle, kuvanje u ekspres loncu zahteva određena znanja ali i stvaranje novih navika u spremanju.

Za svaku namirnicu postoji očekivano vreme spremanja i u skladu sa tim nema potrebe da pratite tok pripreme. Jednostavno ubacite namirnice u njega, podesite ga i ne razmišljate o obroku do kraja kuvanja.

Sistem rada na kojem počiva ekspres lonac treba održavati i voditi računa da uvek funkcioniše savršeno.

Jednostavna pravila upotrebe i praktične primene nalaze se u uputstvu i oni bi trebalo da reše svaku vašu dilemu.

KRAĆE VREME SPREMANJA HRANE OD UOBIČAJENOG

Neki ovo ističu kao glavnu prednost ekspres lonca – skraćuje vreme potrebno za pripremu hrane pri čemu štedi i energiju, a daje ukusan i zdrav obrok. Svaki proizvođač ima uputstvo koje ide uz posudu i u kojem se nalaze primeri i tabele vremena kuvanja različitih jela i namirnica. Pa se tako na primer vreme kuvanja za voće kreće u rasponu od svega nekoliko minuta, do supe za koju je potrebno od 8 – 10 minuta koliko treba i za povrće, dok je za meso potrebno nešto više vremena u rasponu od 20 – 50 minuta.

Zato je važno da naučite koliko je vremena potrebno za spremanje kojih namernica. Nakon toga nema potrebe da proveravata u kojoj fazi pripreme se namirnica nalazi.

PREDSTAVLJA ZDRAV IZBOR ZA PRIPREMU HRANE

Svi oni koji su usmereni ka tome da menjaju manje dobre navike, posebno one koje se tiču zdravlja, obično im početne tačke budu da pojačaju fizičku aktivnosti i da promene način ishrane. Kod ovog drugog dela važno je naučiti pravila vezana za pripremu hrane od koje zavisi i kvalitet samog obroka. A jedan od odličnih načina da na brz i jednostavan način napravite ovu promenu jeste da u spremanje svakodnevnih obroka uvedete korišćenje ekspres lonca.

Treba napomenuti i da vrela para omogućava brzu pripremu ali i doprinosi intenziviranju ukusa hrani što daje mogućnost da se manje koriste soli, šećer i ostali začini, dok ukus hrane ostaje isti. Time se takođe čuvaju vitamini, minerali i drugih hranljivi sastojci.

Osim toga treba znati i da spremanje hrane u ekspres loncu podrazumeva sistem koji je zatvorenog tipa odnosno da kiseonik u vazduhu nije prisutan u procesu pripreme što onemogućava da dođe do uništenja hranljivih sastojaka iz hrane.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget