Plivačko uvo: simptomi, prevencija i lečenje

Plivanje i ronjenje su sjajne aktivnosti za održavanje fizičke forme i zabavu, ali mogu biti i uzrok zdravstvenih problema. Jedan od najčešćih problema koji se javljaju kod plivača i ronioca je plivačko uvo, upala uha koja se javlja kao posledica izloženosti vodi. U ovom članku ćemo razmotriti uzroke, simptome, prevenciju i tretman plivačkog uha.

Plivačko uvo je medicinski termin koji se odnosi na upalu uha koja se može javiti kao posledica izloženosti vodi tokom plivanja ili ronjenja. Tokom plivanja ili ronjenja, voda može ući u spoljašnji deo uha, što može dovesti do nakupljanja vlage i stvaranja povoljnog okruženja za rast bakterija ili gljivica. Ovo može uzrokovati upalu uha, koja može biti veoma bolna i iritantna. Važno je napomenuti da voda ne mora biti uzrok za ovaj problem. Korišćenje slušalica ili čepića za uši takođe može da bude način za prenošenje bakterija do uha.

Koji su simptomi plivačkog uva i kako ga lečiti

Simptomi plivačkog uva uključuju bol i iritaciju u uhu, svrab, crvenilo i otok uha, osećaj pritiska u uhu, gubitak sluha ili iscedak iz uha. Imajte na umu da ovaj problem može prouzrokovati dosta jak bol u predelu uha. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma nakon plivanja ili ronjenja, preporučuje se da se obratite lekaru kako bi se utvrdila dijagnoza i propisao odgovarajući tretman za ublažavanje simptoma.

Blagi slučajevi plivačkog uha mogu se lečiti uzimanjem analgetika za ublažavanje boli i korišćenjem kapi i sprejeva za uši. Međutim, u slučajevima kada je infekcija prisutna, lekari se uglavnom odlučuju za terapiju antibioticima.

Simptomi plivačkog uha mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od težine infekcije. U blagim slučajevima, kada nema infekcije, simptomi se mogu rešiti za nekoliko dana, dok teži slučajevi mogu trajati i do tri nedelje.

Delovanje terapije takođe zavisi od težine infekcije i vrste lekova koji se koriste. Kod lečenja antibiotikom, simptomi se obično poboljšavaju za nekoliko dana nakon početka terapije, ali lek treba uzimati sve dok lekar ne kaže da se može prestati. Važno je napomenuti da se lečenje plivačkog uha može razlikovati od osobe do osobe i da se treba pridržavati uputstava lekara.

Postoje neki prirodni lekovi koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo u lečenju plivačkog uha, ali nije preporučljivo da se oni koriste umesto propisanih lekova i terapije koju preporuči lekar.

Evo nekih prirodnih lekova koji se često koriste:

  • Topla kompresa: Topla kompresa može pomoći da se ublaže simptomi plivačkog uha, poput bola i oteklina. Kompresu možete napraviti tako što ćete natopiti čistu tkaninu u toplu vodu i lagano je staviti na uho. Važno je da ne koristite previše toplu vodu, kako biste izbegli opekotine uha.
  • Kapljice ulja čajevca: Ulje čajevca ima antibakterijska i antigljivična svojstva, pa se može koristiti za ublažavanje simptoma plivačkog uha. Međutim, pre upotrebe ulja čajevca, treba razrediti nekoliko kapi u nosaču ulja, kao što je bademovo ili maslinovo ulje, kako ne bi izazvalo iritaciju ili oštećenje uha.
  • Smeđa riža: Smeđa riža se koristi kao prirodni lek za ublažavanje otoka i upale u uhu. Potrebno je skuvati smeđu rižu, a zatim je staviti u čistu tkaninu i držati je na zahvaćenom uhu. 

Važno je napomenuti da ova metoda nije naučno dokazana i da ne bi trebalo da se koristi kao jedino sredstvo za lečenje plivačkog uha.

Pre nego što se odlučite za korišćenje prirodnih lekova, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom, posebno ako imate ozbiljnije simptome ili ako koristite druge lekove ili imate alergije.

Kako sprečiti

Plivačko uvo se može sprečiti nošenjem kapa za plivanje koje će sprečiti ulazak vode u uho, a takođe se preporučuje sušenje uha nakon plivanja ili ronjenja. Ukoliko dođe do pojave simptoma, preporučuje se da se obratite lekaru koji će Vam propisati lekove za ublažavanje simptoma, kao što su analgetici ili kapi za uši. U nekim slučajevima, lekar može propisati antibiotike ili druge lekove za lečenje infekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget