Pletenje je ponovo u modi

Pletenje je jedan od najstarijih zanata i ručnih radova, toliko bitan da se bez pletenja ne može zamisliiti život u prethodnom veku, jer je većina odevnih predmeta bilo napravljeno, tj.rađeno ovom tehnikom.

Vremenom kako biva i sa ostalim pojavama koje potiču iz prošlosti polako se ova tehnika zaboravlja, a sve više počinju da dominiraju druge tehnike pravljenja odeće ili drugih upotrebnih predmeta, toliko da smo došli do perioda preovladavanja neprirodnih, odnosno sintetičkih materijala, što je u ono vreme bilo nezamislivo. Odeća je bila skupa, ljudi su često imali samo po jedan par od potrebnih odela, a danas se žalimo kako ne znamo šta ćemo sa tolikom garderobom, da jedino rešenje koje preostaje jeste kupovina novih ormara. Ali srećom, točak istorije se ponovo okrenuo i vratio nam vunicu i pletenje za šta se iskreno nadamo da će ostati da traje i razvija se kao nekada, jer ima sve preduslove da postane ozbiljan brend naše zemlje. 

Danas po društvenim mrežama sve više pronalazimo stranice koje prodaju povoljnu vunicu za pletenje različitih predmeta – šalova, džempera, kapa pa sve do ukrasnih kutija, prostirki, broševa, minđuša, ogrilica i slično. Isto tako po raznim buticima uveliko se prodaju predmeti dobijeni na ovaj način ne samo džemperi što je u ovom vidu klasika, već i majice, suknje, torbice,  rančevi, nakit…

Naučite da pletete, nećete zažaliti!

Ukoliko ste kreativni i želite da probate nove stvari, ne postoji razlog zašto ne biste naučili da pletete, šta više, to je uveliko poželjno danas, jer od toga može nastati odličan biznis koji će vam zasigurno doneti višak para. Ukoliko niste taj tip i mislite da ne možete na takav način zarađivati, nemojte da odustajete od učenja ovakve tehnike, jer će se svakako isplatiti, vi ćete biti bogatiji određenom vrstom umenja.  Pletenje, na prvi pogled ne deluje jednostavno, najteže je početi, imati osnovu na koju će se nadovezivati ostatak rada. Potrebno je mnogo strpljenja i volje, ali jednom kad uđete u štos kao i za svaku drugu nepoznatu stvar već ste zavoleli, a radost i oduševljenost se povećava kako pronalazite nove mustre i nove vunice. Možete da pletete odevne predmete za sebe i svoju porodicu, a takođe možete da budete kreativniji i pravite razne prekrivače od vunice i time ulepšate svoj dom. 

Šta je potrebno da biste počeli sa pletenjem?

Osnovne stvari za pletenje su igle i vunica ili konac,  druge stvari koje olakšavaju ovaj proces su šeme i mustre.  Pomoću mustri i šema se niti upliću na odgovarajući način i dobija se željeni predmet.  Igle se razvrstavaju po debljinama, a debljina igle zavisi od debljine vunice ili konca, zatim u zavisnosti od toga šta želite da ispletete i od toga da li želite da taj predmet bude rupičast, odnosno da li je pletivo rupičasto ili zbijeno. Na primer ukoliko želite džemper koji će se nositi tokom proleća i za vreme toplijih dana, biraćete tanju vunicu, što zahteva i tanju iglu, u vezi sa tim vaš rad može biti rupičast, ali i ne mora da znači, mustra uvek zavisi od vaših afiniteta. Vama koji tek otkrivate ovu veštinu savetujemo da birate glatke i ravne vunice koje nisu ni previše tanke ni previše debele, jer se tako lakše uči, kao i to da pođete od šalova, jednostavnije ćete savladati tehniku, a svaki naredni put će biti zahtevniji. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget